Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата гара на Белово ще отговаря на всички европейски изисквания

Снимка: Министерство на транспорта

Новата гара Белово ще отговаря на всички европейски изисквания за такъв тип сгради и се очаква строителството и да приключи до една година, съобщиха от Националната компания „Железопътна инфраструктура“. От там уточниха, че премахването на досегашната сграда е част от реализацията на проекта за цялостното модернизиране на линията София - Септември, финансиран със средства от Европейския съюз.

Според директора на националната компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски напредва и модернизацията на жп линията между Белово и Септември, където линията се изгражда по ново трасе. То ще позволи движение на влаковете със скорост от 160 километра в час.

В проекта са предвидени за изграждане сложни инженерни съоръжения – тунели и виадукти, за които в момента се изпълняват подготвителните дейности.

Изпълнителят на обекта е уверил, че е готов с техниката и работната ръка да стартира работа и в другия участък Костенец-Белово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Силистра отбелязват 84 години от възвръщането на Южна Добруджа в България

Силистра днес отбелязва 84-тата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България - след дългогодишна румънска окупация. Силистра е последният от Добруджанските градове, освободени от нея. Първи октомври е знаменателен исторически ден за Силистра. Имало е тридневни тържества. Възторгът на населението е неописуем при..

публикувано на 01.10.24 в 10:06

Футбол с дронове и други атракции на "Интер Дрон Експо 2024" в София

Мач по футбол с дронове и дискусии за киберсигурност ще има в рамките на тазгодишното Интер Дрон Експо 2024. Форумът започва в 10 ч. в София.  Отборите управляват специално оборудвани летящи дрон топки.  Целта е те да преминат през противниковата врата, като се използват стратегии и координация, подобни на традиционния футбол. Играта..

публикувано на 01.10.24 в 10:00

Тренд: Половината от младите хора у нас с доход над 2000 лв. се страхуват от финансови проблеми в бъдеще

Половината от младите хора у нас с месечен доход над две хиляди лева се страхуват от финансови проблеми в бъдеще.  Тийнейджърите припознават марихуаната като примамливо наркотично средство - показват още данните от първото по рода си Национално представително изследване на социологическа агенция "Тренд". "Младите хора в България -..

публикувано на 01.10.24 в 09:56

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверка на..

публикувано на 01.10.24 в 09:34
Стефан Манов

Стефан Манов: Вървим към витринна демокрация

Изтича крайният срок за подаване на онлайн заявления за гласуване в чужбина. 38 113 бяха заявленията за изборите през юни , когато се гласуваше в 60 държави. Събирането на заявления е индикатор на интереса , каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет на Централната избирателна комисия. Данните до този момент сочат спад..

публикувано на 01.10.24 в 09:16
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

"Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена, локализирана и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула в Южен Ливан. Целите представляват "непосредствена заплаха за израелските общности", се казва в изявление на Израелските сили за отбрана, публикувано в социалната мрежа Х. Ливански официални лица заявиха, че повече от 1000..

публикувано на 01.10.24 в 08:58
Александър Кашъмов

"Златен ключ" за съдия Цариградска, антинаграда "Катинар" - за Столична община

" Само тогава, когато политиците загърбят дребните различия, без да ги забравят обаче, и постигнат някакво обединение за управление, без да правят сериозни компромиси с волята и желанието на избирателя, те могат да прекарат кораба през трудните бързеи на този поток, в който се движи нашата страна. Това е възможно ".  В това е категоричен..

публикувано на 01.10.24 в 08:56