Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацаров: Времето за нови рестрикции наближава

Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Времето за нови рестрикции наближава. Това може да стане още следващата седмица, заяви пред бТВ тази сутрин служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Вероятно в следващите няколко дни почти цялата страна ще навлезе в оранжевата зона по заболеваемост. Ключовият момент е дали може да осигурим достатъчно болнични легла. В момента са заети около 2000 легла, съобщи д-р Кацаров и добави, че 2500 легла е капацитетът на здравната ни система, без да се засягат друг тип лечения. 

Прекалено бързото нарастване на броя заразените и на заетите легла в болниците притеснява експертите, каза още той:

"Все още цялата страна не е навлязла в оранжева зона, но това вероятно ще стане в следващите дни

"Най-рискови са събития на открито и закрито, където има струпване на много голям брой хора, така че е много вероятно първите мерки да бъдат насочени към такъв тип събития".

Кацаров и добави, че се предвижда допълнителна възможност за хората, които са ваксинирани, да не се налагат ограничения.

Предвижда се допълнителна възможност - за хора, които са ваксинирани, да не се налагат ограничения. Каквито и ограничителни мерки да бъдат наложени по отношение на стопанските субекти, те ще бъде съпроводени незабавно с подкрепа и обезщетение за хората, чиято работа или бизнес са засегнати, отбеляза Кацаров:
"Каквато и ограничителна мярка да се наложи, тя няма да влиза в сила веднага. Ще влиза от сила отсрочено, така че хората, които евентуално са засегнати, да имат достатъчно време да се подготвят за такава ограничителна мярка. Оранжевата зона не предполага пълно затваряне. Тя предполага ограничения в капацитета, който се използва".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ресми Мурад

Ресми Мурад: Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали

Разцеплението в ДПС не е тема в партийните структури в района на Кърджали, които са сплотени, смята областният лидер Ресми Мурад.  Според него те не одобряват изразената в социалните мрежи позиция на несъгласие спрямо ръководството на ДПС.  В същото време изявени общественици коментираха, че ситуации като тази в Движението са следствие от..

публикувано на 04.07.24 в 16:47

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17