Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ива Митева: Консенсусните дати за президентските избори са 7 и 14 ноември

| обновено на 25.08.21 в 19:04
Ива Митева
Снимка: БГНЕС

Две са възможните дати за президентските избори тази есен - 7 или 14 ноември. Около това становище се обединиха парламентарно представените формации. Дискутирана е и възможността за избори 2 в 1, ако все пак се стигне до предсрочен парламентарен вот, а в консултациите участваха председателят на ЦИК Камелия Нейкова и Веселин Тодоров, директор на фирмата-доставчки на машини за гласуване "Сиела норма".

Ако за датата н а провеждане на президентските избори има консенсус, макар и неокончателно решенията и като депутати се колебаят между две дати през ноември, то допускането, че до края на годината може да има и още един предсрочен парламентарен вот, се оказа проблем.

Първо - защото в предложената за обсъждане актуализация на бюджета пари са предвидени само за президентски избори, и второ - ЦИК и "Сиела" спорят. От фирмата твърдят, че не са получили 9 милиона лева от изборите на 11 юли, а от Комисията контрират, че това се дължи на неизпълнени договорни отношения. За това предупреди и председателят на парламента Ива Митева:

"Затова са и тези разговори да видим как да излезем от това положение. Доколкото разбрах днес от председателя на ЦИК сумата не е платена, тъй като има неизпълнение на договора от страна на "Сиела норма".

Именно това наложи да бъде свикан втори председателски съвет в рамките на деня, на който бе поканен директорът на фирма "Сиела" Веселин Тодоров. След него той декларира, че изборите няма да бъдат провалени и дори предложи решение при вариант "Избори две в едно".

"Ние сме предложили възможност да се закупят още 1200 машини и въпрос на два три дни уточняване, дали не може да станат и 2 хиляди, или малко над 2 хиляди машини. От гледна точка на това, че при "Избори две в едно" времето за избирателя трябва да е малко повече".

Тодоров дори пресметна, че избори две в едно биха били по-евтини. Нинова изтъкна друг аргумент в подкрепа на подобна алтернатива:

"Аз мисля, че е по-добре две в едно, с оглед интереса на избирателите. Недай боже наистина да стане тежка Covid ситуация - три седмици поред да ходят хората на избори, според мен, би предизвикало ниска избирателна активност".

От ГЕРБ се възползваха от спора, за да предложат ново връщане на хартиените бюлетини. И Десислава Атанасова изтъкна като аргумент по-изгодната цена.

"При всички случаи се печатат бюлетини. За последните избори отпечатаните бюлетини, хартиени, са били на стойност 7,5 милиона".

За председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов спорът е маловажен.

"По-удачно е да е честно всичко, дали ще е две в едно или последователно, няма значение ако изборите не са честни, важно е да са честни".

В крайна сметка окончателно решение днес не беше взето.

Междувременно, председателят на парламента Ива Митева отхвърли поканите да стане премиер на правителство с третия проучвателен мандат

"Не, не съм готова. Аз смятам, че човек трябва да си тежи на мястото, смятам, че човек трябва да е там, където е най-добре подготвен, и смятам, че един човек не може да обикаля всички постове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стари занаяти и бойни техники оживяват на фестивал в Шумен

Стотици зрители се събраха пред стените на Шуменската крепост, за да наблюдават историческа възстановка на превземането на крепостта от рицарите кръстоносци през 1444 година. Тя беше кулминацията на започналия вчера тридневен международен исторически фестивал "Доблест и слава",  Представителите на клубове за исторически възстановки от страната и..

публикувано на 28.09.24 в 22:03
Спасител със специално обучено куче сред отломките след руско нападение, поразило жилищен блок в украинския град Харков, 24 септември 2024 г.

Четирима души загинаха при две руски атаки в Харковска област

Четирима души загинаха днес при две руски атаки в североизточната част на украинската Харковска област. Сред тях е съдия от Върховния съд, който доставял помощи на местните жители с граждански автомобил, предаде Ройтерс, като се позова на украинските власти. Областният управител Олег Синегубов съобщи, че въздушна атака е отнела живота на трима души и..

публикувано на 28.09.24 в 22:01
Киър Стармър

Депутатка от управрялаваща партия във Великобритания подаде оставка, обвинявайки прмиера в лицемерие

Във Великобритаиня Роузи Дъфийлд подаде оставка като депутатка от управрялаваща Лейбъристка партия, обвинявайки премиера Киър Стармър в лицемерие заради поведението му и неспазване на поети обещания.  Роузи Дъфийлд, която е избрана от Кентърбъри, е първият депутат лейбърист, напуснал кораба на управляващите, като в писмото с оставката си,..

публикувано на 28.09.24 в 21:23
Изстрелването на ракетата на SpaceX

Мисия на SpaceX отива до МКС, за да прибере блокираните там американски астронавти

Минути след 20 ч. българско време от Кейп Канаверал, Флорида ще бъде изстреляна мисия на SpaceX с двама души на борда. В космическия апарат остават две свободни места за връщането на американските астронавти, които от месеци са блокирани на Международната космическа станция, съобщиха от НАСА.  Мисията беше отложена с няколко дни заради..

публикувано на 28.09.24 в 20:02

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42