Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МО праща няколкостотин военнослужещи в помощ на охраната на българската граница

| обновено на 26.08.21 в 15:49
Георги Панайотов, министър на отбраната
Снимка: БГНЕС

Няколкостотин български военнослужещи ще подпомогнат охраната на българската граница за предотвратяване на нелегално проникване на българска територия.

Това съобщи днес министърът на отбраната Георги Панайотов пред журналисти на учебен център „Црънча“, където наблюдава демонстрацията на способности в съвместната българо-американска подготовка JCET, посочват от пресслужбата на военното ни министерство.

След вчерашната координационна среща в Елхово със структурите на МВР е потвърдено, че българските военнослужещи ще се включат в действия по предотвратяване на нелегално нахлуване на българска територия на българо-турската и българо-гръцката граница.

Предстои да бъде издадена министерска заповед за участието на военнослужещите в охраната на българската граница.

"Натискът на българската граница се увеличава, което изисква от правителството да действа и то прави точно това", подчерта министър Георги Панайотов. По думите му – военнослужещите, които ще заминат за границата, ще бъдат основно от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), между 400 и 700 души, в зависимост от необходимостта, със съответната техника и екипировка.

"Те ще охраняват българската граница, каквито задължения имат съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. При необходимост ще подпомагат жандармерията и „Гранична полиция“ в тяхната дейност, включително и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация (включително и медицинска), наблюдения на границата (включително и морската, ако има подобна необходимост)", допълни военният министър.

Министър Панайотов съобщи, че евакуацията на 70-те афганистански граждани вече е в ход:

"По-точно 18 човека са евакуирани вече от Афганистан. В момента работим по евакуирането на останалите".

Следващия месец разчитат черната кутия на падналия МиГ




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви крайни резултати: ГЕРБ - 68 мандата, ДПС - 47, ПП-ДБ - 39

ГЕРБ-СДС ще има най-много депутати в новото 50-ото Народно събрание - 68. Втората по численост парламентарна група ще е на ДПС - 47, а трета – тази на "Продължаваме промяната-Демократична България" – 39.  Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от гласуването за Народно събрание на 9-и юни и какво е разпределението на..

публикувано на 13.06.24 в 23:07

Г-7 осигурява 50 млрд. долара помощ за Украйна

Лидерите на Г-7, които се срещат днес в Италия, обявиха официално, че са се договорили да осигурят 50 милиарда долара помощ на Украйна до края на годината. Съединените щати, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Канада и Япония ще отпуснат средствата във вид на заеми, като поемат и споделят кредитния риск с частична компенсация от приходите от..

публикувано на 13.06.24 в 22:53

Унгария е поставила като приоритет пълното приемане на България и Румъния в Шенген

Eврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че Унгария е поставила като един от приоритетите на председателството си приемането на България и Румъния по суша. Унгария поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли: Илва Йохансон очаква България и Румъния в Шенген и по суша до края на годината "Силно съм убедена, защото..

публикувано на 13.06.24 в 22:33

Тежка ситуация в Нова Загора

Паднали дървета, непроходими улици и много материални щети нанесе градушка, паднала тази вечер в Нова Загора. Това съобщи за БТА кметът на общината Галя Захариева. Запушени са били шахти, изпочупени са стъкла на прозорци и автомобили, пострадала е земеделска продукция. Движението в града е затруднено, защото улиците са непроходими...

публикувано на 13.06.24 в 22:07

Градушка и в Трънско

Градушка е паднала в късния следобед в Трънско. На отделни места ледените зърна са били с големината на орех.  Съсипани са градини, има нанесени щети и по автомобили. Бурята е продължила около 15 минути.

публикувано на 13.06.24 в 21:15

Пороен дъжд с градушка удари Рибарица

Пороен дъжд, придружен от градушка колкото яйце, нанесоха сериозни щети в тетевенското село Рибарица. Градушка е паднала и в Тетевен и в Троян, но там няма данни за нанесени сериозни щети. 20 литра дъжд, придружен с градушка с големина на яйце, са паднали на квадратен метър за 20 минути в Рибарица. Кметът Пенка Ганева: "Ледени блокове каквито никой..

публикувано на 13.06.24 в 20:48

Градушка като яйце и ябълка в Трудовец

Изкоренени дървета и паднали клони има на много места в Ботевград вследствие на падналата там в късния следобед градушка с размери от яйце до ябълка. Силна градушка в Ботевград и околните села За това съобщават местни информационни сайтове.  Освен изпочупени стъкла на коли и прозорци на сгради и щети по покриви има и скъсани кабели от..

публикувано на 13.06.24 в 20:20