Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън обеща евакуацията от Афганистан да продължи и след края на август

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че изпитва дълбоко съжаление за всички, които остават в Афганистан и обеща да направи всичко възможно за тяхното евакуиране и след 31 август. Джонсън заяви, че ще положи максимални усилия евакуацията да продължи и след като стане официалното изтегляне на съюзническите войски от Афганистан. 

По-рано министърът на отбраната Бен Уолъс каза, че операцията по евакуирането навлиза в последната си фаза и с оглед на сигурността след атентатите на летището няма да бъдат повикани повече хора, за да може да се приключи с онези, които вече са на летището и имат всички необходими документи да напуснат. Министрите обаче обещават да се погрижат за всички, които засега остават в Афганистан, но желят да го напуснат. 

По данни на Министерството на отбраната между 800 и 1100 афганистанци, помагали на британците, и 100-150 британци, са сред хората, които трябва да бъдат прехвърлени на Острова, но ще останат след 31 август. Не са малко обаче онези, които обвиняват пряко британското правителство, че изоставя хората на произвола на съдбата. 

Премиерът Борис Джонсън потвърди изнесената по-рано информация от външния министър Доминик Рааб, че сред жертвите на атентата на летището в Кабул в четвъртък има и трима британци, един от които дете. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Русия призова за ускоряване на процеса на формиране на ново правителство в Афганистан

Русия призова за ускоряване на процеса на формиране на ново правителство в Афганистан с участието на всички основни политически сили в страната. Вчерашният атентат на кабулското летище потвърждава очакванията, че от хаоса в страната ще се..

публикувано на 27.08.21 в 20:00

България се включва в небойна операция на НАТО за справяне с афганистанската бежанска криза

България ще се включи в небойна операция на НАТО за справяне с бежанската и хуманитарна криза, възникнала в резултат на събитията в Афганистан, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната. Министерският съвет на Република България..

публикувано на 27.08.21 в 19:23
Бен Уолъс - министър на отбраната на Великобритания

Великобритания навлезе в последната фаза на операцията за евакуация от Афганистан

Великобритания навлезе в последната фаза на операцията за евакуация от Афганистан и повече хора няма да бъдат повиквани на летището в Кабул, заявиха от Министерството на отбраната. Приключването на операцията е въпрос на часове, каза министърът на..

публикувано на 27.08.21 в 15:38

Заключителна фаза на евакуациите от Афганистан

Евакуациите на чуждестранни граждани и афганистанци в риск навлизат в заключителна фаза след двойния самоубийствен атентат в близост до летището в Кабул. По последни данни жертвите са около 90, сред които 72 цивилни жители и 13 американски военни. Над..

публикувано на 27.08.21 в 12:28
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Елен Бос: Много бъдещи процеси зависят от резултатите от изборите във Франция, Австрия и Чехия

"Идвам с мир" - това ли наистина каза Виктор Орбан с две изненадващи визита тази седмица? В първия ден от седмицата пое ротационното европредседателство. Ден по-късно посети Киев и предложи на украинския президент Володимир Зеленски да се съгласи на..

публикувано на 06.07.24 в 10:49
Министерство на земеделието

В Министерството на земеделието няма сигнали за нередности при проекти по ПВУ

До момента в Министерството на земеделието няма подаден нито един сигнал за нередности, възникнали при изпълнението на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Във Фонд "Земеделие" има само един сигнал, който подлежи на проверка. Той е..

публикувано на 06.07.24 в 10:16

"Хамас" се съгласи за старт на преговори за освобождаване на израелски заложници

"Хамас" прие предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници, 16 дни след първата фаза на споразумението, което цели да сложи край на войната в Газа, предаде Ройтерс. Ислямистката групировка се е отказала..

публикувано на 06.07.24 в 10:05

Райони в Сумска област останаха без ток след руски атаки с дронове

Няколко района в Сумска област в Украйна са останали без ток тази нощ след руски атаки с дронове. В съобщението на местните власти се посочва, че аварийно-ремонтните служби са предприели възстановителни действия. Поредица експлозии отекнаха в..

публикувано на 06.07.24 в 09:57
Тони Николов

Тони Николов: Картината във Франция е доста непредвидима

Картината във Франция е доста непредвидима . След изборите сметките няма да са никак лесни .  Това коментира пред БНР журналистът Тони Николов - главен редактор на портал "Култура". Според него активността на гласуването във Франция може би ще..

публикувано на 06.07.24 в 09:57

"Анивенчър Комик Кон" - събитието, което обединява поп културата на Изтока и Запада

Този уикенд - 6 и 7 юли 2024 г., се пренасяме в света на "Анивенчър Комик Кон" - събитието, което обединява поп културата на Изтока и Запада . Прожекторите са насочени към един от най-емблематичните елементи на Анивенчър - косплея. Какво е косплей:..

публикувано на 06.07.24 в 09:55

Отзвук от 19-та Световна среща на българските медии в Одеса

По време на 19-та Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се проведе в Украйна, журналисти от десетки издания успяха да обменят впечатления и да споделят професионалните си успехи и трудности.  Световната среща на българските..

публикувано на 06.07.24 в 09:35