Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци с унищожена реколта излизат на протест на пътя Карлово-Пловдив

Земеделският министър на среща с протестиращи земеделци в Ръжево Конаре, 30 август 2021 г.
Снимка: Кремена Данева

Земеделски производители от Ръжево Конаре, Дълго поле и още няколко пловдивски села, чиято продукция беше унищожена от падналата в района градушка, излизат на протест на пътя Карлово-Пловдив.

Те ще настояват земеделския министър да потвърди поетите преди дни пред тях ангажименти за изплащане на максимални обезщетения. Хората са решени да отстояват правата си докрай, защото са обречени на глад, каза Пламен Николов, заместник-кмет на община Калояново.

„Оценени са. Щетите много бързо са остойностени – на 100% щети. Земеделският министър пое отговорности пред тях, които той трябва да изпълни. Те се съмняват в ангажиментите, които са поети публично пред тях“, каза той.

„Става въпрос за живата на земеделски производители и на техните семейства. Всичко те са вложили в земеделието, те няма как да оцелеят. Продукцията, която е унищожена, трябва да бъде изкарана от полетата. Това също струва много пари. А за следващата година как да се подготвят хората, как да имат надежда в бъдещето?“, продължи зам.-кметът Пламен Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВнР призовава българите да не пътуват до Ливан

Българското Министерството на външните работи призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. Призивът е във връзка "със сериозната ескалация на военните действия в Ливан през последните часове". Британското външно министерство също призова гражданите..

публикувано на 28.09.24 в 10:23

Правителството: Не сме страна по договора за наем на помещение за съхранение на машините за гласуване

Правителството не е страна по договора за наемане на помещение за съхраняване на машините за гласуване. С тази позиция излязоха тази сутрин от кабинета "Главчев", след като снощи от Централната избирателна комисия през медии заявиха, че на първи октомври изтича договорът с фирмата, която стопанисва склада за съхранение на устройствата и няма..

публикувано на 28.09.24 в 10:08
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: В отношенията ни с РСМ няма място за посредник

Решението е добро за Албания, не е добро за Северна Македония.  В България нямаме основание за потриване на ръце . Това мнение изрази пред БНР Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи, след като ЕС раздели двете държави по пътя им към еврочленство. ЕС с единодушно решение: Започват преговори с Албания за членство в..

публикувано на 28.09.24 в 09:58

Парламентарни избори в Австрия

Утре в Австрия ще се проведат парламентарни избори. Проучванията сочат най-голяма подкрепа от 27 процента за крайнодясната Партия на свободата, която призовава за "ремиграция на непоканени чужденци" и за постигане на "по-хомогенна" нация чрез строг граничен контрол. Нейният лидер Херберт Кикл иска да стане новият канцлер на страната. За да..

публикувано на 28.09.24 в 09:49
Председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев

Български и гръцки ЧСИ-та обсъждат трансграничното сътрудничество на конференция

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат на конференция трансграничното сътрудничество, включително и по производства, по които осъдени в едната държава пребивават в другата. Според Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, добра основа за взаимодействие са законодателни промени, влезли в сила от началото..

публикувано на 28.09.24 в 09:42

Най-малко 44 жертви на урагана "Хелейн" в САЩ

До момента  се съобщава за най-малко 44 жертви на урагана "Хелейн", огромни разрушения и милиони останали  без ток в щата Флорида и югоизточна част на САЩ . Според спасителите много вероятно е броят на жертвите да се покачи. Пет от загиналите  във  Флорида са били в квартали, където  е трябвало да се евакуират , но те не са повярвали на..

публикувано на 28.09.24 в 09:00
Министерство на земеделието

Ден на биопроизводството организират Министерството на земеделието и асоциация "Биопродукти"

Министерството на земеделието и храните и Българската асоциация "Биопродукти" организират Ден на биологичното производство. Събитието е част от инициативата на Европейската комисия за стимулиране на биоземеделието в страните от Европейския съюз и ще се проведе в Южния парк от 10 часа. Празник с много кулинарно разнообразие, игри и награди за..

публикувано на 28.09.24 в 08:51