Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Федерацията на индустриалните енергийни предприятия

К. Стаменов: Ситуацията е драматична, цените на енергоносителите са на шокови нива

Константин Стаменов - председател на Управителния съвет на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори.
Снимка: БГНЕС

Представители на енергийното министерство, индустрията, търговците на ток и синдикатите се срещнаха , за да набележат мерки за справяне с високите цени на тока и да потърсят варианти за намаляване на отрицателния ефект за бизнеса.

Бизнесът отиде в енергийното министерство със своите притеснения. Председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов:

"Ситуацията наистина е много драматична. Още не е настъпила зимата, цените на енергоносителите са в шокови нива. Цените на въглеродните емисии поскъпнаха. Има недостиг на природен газ при наближаваща зима. Така или иначе, много ще бъде трудно, защото това е задача текуща на служебното правителство - да се намери вариант поне до края на март да има по-спокоен пазар".

В момента една трета от тока, произвеждан у нас, се изнася:

"Тоест системата не е изправена пред физически недостиг, но има паника на пазарите. Съответно тази паника се пренася и на нашия пазар", отбеляза Стаменов.

И бизнесът предложи своите решения на енергийния министър Андрей Живков, който от своя страна каза:

"За нас е важно българската индустрия да остане работоспособна и конкурентна на своите пазари и в същото време да не се предизвикат фалити или някакви сътресения в българската икономика, защото това са неща, които ще рефлектират като цяло на ситуацията в страната".

Предстои нова среща, на която да бъдат обсъдени набелязаните днес мерки:

"Една от мерките, която ще изискам аз от енергийните търговски дружества, е да направят търговска политика именно за предлагане на продукти, които да са подходящи за планиране на електроенергията за големия бизнес. Това е една от мерките, която мога аз да предприема, и това ще го направя веднага", каза енергийният министър Андрей Живков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плевен чака 1,5 млн. лева от държавата за щетите от пороите

Община Плевен очаква помощ от държавата за справяне с последиците от природното бедствие на 8 май. Един милион и петстотин хиляди лева са необходими за спешен ремонт на разрушени улични настилки. Плевен се възстановява след снощната буря Бурята нанесе щети, засегната настилки и павета, изнесе асфалт, каза Васил Василев, началник..

публикувано на 20.05.24 в 16:17

Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите

Парламентарната социална комисия не прие внесения от група депутати проект на решение, с което представителите на правителството в Надзорния съвет на НОИ да бъдат задължени да подкрепят увеличаване на пенсиите с 11 процента от 1 юли. Социалната комисия в НС се събира извънредно заради пенсиите  "За" се обявиха шестима от депутатите в комисията,..

публикувано на 20.05.24 в 16:14
Софийския университет „Св. Климент Охридски

Столичните ВУЗ-ове реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест

Столичните висши училища реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест в знак на недоволство от цялостното отношение на държавата към висшето образование. В Софийския университет "Свети Климент Охридски" се провежда редовен учебен процес. Ръководството подкрепя мотивите за протест, но затваряне на университета не е..

публикувано на 20.05.24 в 16:03

Акция срещу купуването на гласове в София

Трима души са задържани в София при полицейска операция срещу купуването на гласове. Акцията е проведена в три столични квартала.  Проверявани са търговски обекти в кварталите "Христо Ботев", "Модерно предградие" и "Филиповци".  Повече информация се очаква, след като приключат действията на разследващите.

публикувано на 20.05.24 в 15:56
Джулиан Асандж

Британски съд разреши на Джулиан Асандж да обжалва екстрадирането си в САЩ

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж ще може да подаде нова жалба срещу екстрадирането му в САЩ, постанови Върховният съд на Обединеното кралство. Джулиан Асандж получи разрешение да обжалва заповедта да бъде изпратен в САЩ, за да бъде съден за изтичане на военни тайни, свързани с войните в Афганистан и Ирак. Решението означава, че Асанж..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Служебният премиер Димитър Главчев.

Премиерът Главчев е възложил на ДАНС проверка по казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев е възложил на Държавна агенция "Национална сигурност" проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в парк "Витоша", съобщават от правителствената пресслужба. На "Московска" 33 си прехвърлят топката и се обвиняват за лифтовете на Витоша..

публикувано на 20.05.24 в 15:24
Международен наказателен съд

МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас"

Международният наказателен съд е поискал заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за предполагаеми военни престъпления в Ивицата Газа, обяви Главният прокурор на МНС Карим Хан, съобщават Ройтерс и CNN. Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват "предизвикване на изтребление,..

публикувано на 20.05.24 в 15:12