Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът е сред рисковете за бюджета на Кипър през 2022 г.

Снимка: архив

Четири риска - три вътрешни и един външен, могат да повлияят отрицателно на публичните финанси на Кипър през 2022 г. Над една трета от държавните разходи догодина ще отидат за заплати в публичния сектор, пенсии и обезщетения.

Короновирусната пандемия и стабилността на здравната система са основните заплахи за финансовата устойчивост на Кипър през следващата година, предупреди финансовият министър Константинос Петридис, който представи на правителството проектобюджета за 2022 г.

Опасенията са, че нов възможен скок в случаите на коронавирус в страната ще доведе до забавяне и влошаване на икономическата активност.

Държавата може да бъде изправена и пред необходимостта от прекомерни плащания, произтичащи от нарастващите разходи в здравната система.

Рисковете включват и все още много високия процент на необслужвани кредити в банковия сектор, въпреки постигнатото им значително намаляване.

Потенциалният външен риск за икономиката и финансите е свързан с туристическите пазари и евентуално по-нататъшно разпространение на ковид-пандемията в основни туристически партньори на Кипър като Великобритания и Русия.

Темпът на икономически растеж през следващата година се очаква да достигне 4%. Повече от една трета от общите държавни разходи ще отидат за заплати в публичния сектор, пенсии и обезщетения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Никос Анастасиадис

Никос Анастасиадис: Неприемливо е решение на Кипърския въпрос с две държави на острова

Исканията за решение на Кипърския въпрос с две държави на острова са неприемливи, заяви президентът на страната Никос Анастасиадис. Днес той и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар заминават за Ню Йорк, където в края на месеца ще имат обща среща с..

публикувано на 18.09.21 в 04:21

Кипър намалява цените на тока с 10% за 4 месеца

С 10% ще бъдат намалени сметките за ток в Кипър за четири месеца - от ноември до февруари следващата година. Приетият от правителството пакет от компесаторни мерки заради повишаването на цените на електроенергията бе обявен днес от енергийния министър..

публикувано на 17.09.21 в 14:02

Кипър - начело в класация по усвояване на европейски средства

Кипър заема водеща позиция в Евросъюза по използване на европейските средства от кохезионните фондове за политиките за сближаване.   Кипър е на първо място сред страните-членки по усвояване на средствата от Европейския социален фонд, доближавайки 100%, и..

публикувано на 17.09.21 в 02:30
ВИЖТЕ ОЩЕ

Арестуваха хакера "Емил Кюлев", крал данни от банки, застрахователни компании и държавни институции

21-годишен хакер, който се представя в онлайн пространството с псевдонима Емил Кюлев, е привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа във връзка с нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки..

публикувано на 29.06.24 в 10:57

Ясен Георгиев: Може да забележим изместване на фокуса към това как Европа да бъде по-самодостатъчна

Свикването на предсрочни избори във Франция изправи международните финансови пазари на нокти и дори се заговори за евентуална намеса на Европейската централна банка. Не се стигна до това, но остават опасенията от икономическите заявки на новите френски..

публикувано на 29.06.24 в 10:34

Празник на билките, планината и туризма се провежда в Троянско

В местността "Айдушко сборище" над троянското село Балканец се провежда традиционният празник на билките, планината и туризма. За 19-та поредна година Троянският балкан ще събере любители на планината и билките. Гостите на празника ще могат да си..

публикувано на 29.06.24 в 10:27
Първи фолклорен събор

В Плевен започва първия фолклорен събор "Кайлъшка шевица"

В Плевен е организиран първият фолклорен събор "Кайлъшка шевица" . Събитието събира в парк "Кайлъка" радетели на българските традиции и фолклор от цялата страна. Единственото изискване е всички да са  в народна носия. Официалното откриване на първия..

публикувано на 29.06.24 в 10:22

Върховният съд на САЩ: Бивш полицай е обвинен неправилно за щурма на Капитолия

Върховният съд на САЩ излезе с решение, с което отхвърля една от основните тези на прокуратурата срещу участниците в бунта в американския Конгрес на 6 януари 2020 година. С 6 на 3 гласа Върховните магистрати се произнесоха по иска на бивш..

публикувано на 29.06.24 в 10:16
Центъра за работа с деца - Плевен

Летни ваканционни дни в Центъра за работа с деца в Плевен

В Плевен започват летните ваканционни дни в Центъра за работа с деца. Намира се в една от най-красивите сгради на града в потъналата в зеленина Градска градина. Желаещите деца са много, преподавателите ги очакват на 1 юли с много любов и..

публикувано на 29.06.24 в 10:10
Пожар в маслинова гора край град Аргос в Гърция.

Опасно време в Гърция, има висок риск от пожари в част от страната

"Оранжев" код за силен вятър и риск от пожари е обявен от  властите в Гърция. Те  предупреждават за  повишено внимание при влизане в морето. В извънредно съобщение министърът по защита от природни бедствия Кикиляс отправи днес предупреждение,..

публикувано на 29.06.24 в 10:02