Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново се надява на 245 хил. лв. помощ за обновяване на Covid отделение

Общинската белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Община Велико Търново разчита на близо четвърт милион лева безвъзмездна финансова помощ за обновяване на Covid отделението на общинската белодробна болница.

На днешната си онлайн сесия великотърновските съветници дадоха съгласие общината да кандидатства за помощ от 245 хиляди лева по процедурата „Мерки за справяне с пандемията“ за белодробната болница „Д-р Трейман“.

„Covid отделението е за 27 пациенти. Нужни са инфраструктурни ремонти като монтиране на асансьор до втория етаж, където е отделението, трябва да се подобрят условията“, посочи болничният управител д-р Стела Денчева.  

В белодробната болница, която обслужва Великотърновска и Габровска област, работа започва още един медик, с което новопривлечените лекари в четвъртата вълна стават петима. Болницата има нужда и от медицински сестри.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на киселото мляко започва в Трънско

Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на пръчковидната млечнокисела бактерия "лакто бацилус булгарикус".  Пред гостите на празника ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:06

"Сцена на вековете" - най-старият оперен фестивал на открито в България

Във Велико Търново от идната седмица започва тазгодишното издание на летния оперен сезон "Сцена на вековете" , в чийто репертоар са включени 15 заглавия - опера, балет, мюзикъл и концерт-спектакли. Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да видят световноизвестната танцова група "Огънят на Анадола" с впечатляваща хореография от фолклорен и..

публикувано на 29.06.24 в 09:05

Стотици се събират на българо-сръбския събор "Славчето"

Стотици роднини, приятели и туристи от двете страни на границата се очакват на поредния българо-сръбски събор "Славчето". Домакин и организатор този път е общината в Трекляно, миналата година беше Босилеград.  За събора границата се преминава през временен КПП при облекчен режим, каза кметът на Трекляно. Съборът в местността "Славчето"..

публикувано на 29.06.24 в 08:55

По 6 жени ще се състезават за място в "Медицина" и "Дентална медицина" в МУ - София

По шест жени ще се състезават за място в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" в Медицинския университет-София. При мъжете конкуренцията е по-малка - по трима за място. Днес и утре са приемните изпити по биология и химия. С около 20 повече са кандидат-студентите записани за редовните приемни изпити в Медицинския университет в..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Медии в РСМ: Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания

"Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания", "броят на македонците там е намалял наполовина". Със заглавия в подобен дух медиите в Северна Македония съобщиха за резултатите от преброяването на населението в Албания и ги определиха  като изненадващи. Те пишат и за партия, която не признава резултатите. Повече от 7000..

публикувано на 29.06.24 в 08:28
Светите равноапостоли Петър и Павел

Петровден е!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот. "Църквата..

публикувано на 29.06.24 в 08:24

Отбелязват Националния ден за безопасността на движението с фестивал

Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата"  отбелязва днешния Национален ден на безопасността на движението с фестивал пред Художествената галерия на площад "Княз Александър Първи" в столицата. Предвидени са демонстрации, игри и викторини с награди.  Ще направят демонстрация на това как да обезопасяваме децата си в детски..

публикувано на 29.06.24 в 08:18