Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианците гласуват на местни избори

Подготовка за вота в Рим, 1 октомври 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес и утре в Италия се провеждат местни избори. Ще гласуват над 12 милиона италианци в над 1300 общини.

Ще бъдат избрани кметове на Рим, Болоня, Милано, Неапол, Торино и Триест, които са главните градове на шест области, както и в 14 града, които са центрове на провинции като Новара, Беневенто, Римини и др. В област Ломбардия ще се гласува в най-много общини - 236.

От тях най-малко гласоподаватели има в селището Мортероне - само 34 души. Най-много са в столицата Рим - над 2 300 000.

На остров Сицилия през тази година бе сформирано от 8 махали селището Милишеми и там ще се гласува за първи път.

От общо 145 кандидати за кмет в главните и по-големи градове само 25 са жени.

Областен управител се избира само в Калабрия.

От политическа гледна точка в надпреварата Демократическата партия на места е в съюз с движението Пет звезди, което се представя отделно и със свои кандидати. Десните политически партии чрез кандидатите освен индивидуално са и в различни съюзи по между си. Конкуренция представляват и гражданските листи в малките населени места.

Вотът започва днес в 7 часа и ще приключи в 23 часа местно време и ще продължи утре от същия начален час до 15 часа следобед.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Решението на поскъпването на тока и газа е на енергийния регулатор АРЕРА.

Токът в Италия поскъпва с 29,8% през следващото тримесечие

Електрическата енергия за домакинствата в Италия поскъпва с 29,8% през следващото тримесечие, а цената на природния газ се увеличава с 14,4 на сто, обяви енергийният регулатор АРЕРА, предаде Ройтер. Това става в резултат на „изключителната..

публикувано на 29.09.21 в 10:48
Премиерът на Италия Марио Драги

Италия с мерки за 3 милиарда евро срещу поскъпване на газ и ток

Италианският премиер Марио Драги обяви мерки на стойност 3 милиарда евро за ограничаване ръста в цените на газа и електроенергия на фона на общото поскъпване на енергийните продукти в Европа. Освен това правителство не възнамерява да вдига..

публикувано на 23.09.21 в 17:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков". Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ "Палитра". Куратор на изложбата е Нели Вълчева –..

публикувано на 18.05.24 в 11:38

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха..

публикувано на 18.05.24 в 11:17

С двудневен празник в Кипър отбелязват Европейския ден на "Натура 2000"

С двудневен празник - днес и в следващата събота в Кипър се отбелязва Европейският ден на екомрежата "Натура 2000", за какъвто е определен 21 май. Инициативите са организирани от Министерството на околната среда, Фондацията за опазване на Кипър,..

публикувано на 18.05.24 в 11:08

Кола се преобърна до АМ "Тракия", водачът загина

Тежка катастрофа на магистрала "Тракия". Кола излетя от аутобана и се обърна в полето.  Инцидентът е станал около 9:30 часа в събота сутринта на 74-ия км в платното в посока Бургас. Загинал е водачът на автомобила "Фолксваген" – млад мъж. Той е..

публикувано на 18.05.24 в 10:54

Експерт: Светът няма надеждна защита срещу опасностите от изкуствения интелект

В момента светът няма "надеждна" защита срещу опасностите от изкуствения интелект, предупреди в интервю за вестник "Таймс" един от авторите на специален доклад по темата. Панел от 75 експерти от 30 страни е стигнал до заключението, че..

публикувано на 18.05.24 в 10:42

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци

Държавата отпуска парични награди за 135 култури дейци и творци. Те бяха отпуснати по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация с решение на парламента от 1 март тази година.  135 български културни дейци са..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Илияна Йотова

Йотова открива четвъртия Български събор "Нишка от корен" в Мюнстер

В германския град Мюнстер вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие четвъртото издание на Българския народен събор "Нишка от корен". Съборът се организира от Българско културно сдружение "Малката България" и ще събере участници от цяла Германия,..

публикувано на 18.05.24 в 10:08