Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консервативната партия във Великобритания открива годишния си конгрес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в английския град Манчестър се открива годишният конгрес на управляващата Консервативна партия във Великобритания на фона на очаквана тежка зима за страната.

Повече от 100 000 делегати се очакват на конгреса на торите, който ще продължи четири дни. Още утре ще има изказвания на новия министър на външните работи Лиз Тръс и новия председател на партията Оливър Даудън.

В навечерието на конгреса премиерът и лидер на партията Борис Джонсън отправи предизвикателство към съпартийците си за вземане на "големи и мъдри решения"'. Конгресът обаче ще се проведе на фона на криза с горивата, поскъпване на живота, нарушения на снабдителната верига и съкращения на социалните помощи. Джонсън обаче заяви, че единствено консерваторите могат да се заемат със справянето с дългосрочните предизвикателства, пред които е изправена страната. Той ще произнесе ключовата си реч в сряда.

Лидерът на парламентарната група на Шотландската национална партия Иън Блакфорд призова премиера да открие конгреса "с извинение към милионите британци, които ще обеднеят и ще бъдат по-зле в резултат съкращенията, увеличаването на данъците и тежката цена на Брекзит". Въпреки задаваща се "зима на недоволството" обаче все още не се наблюдават съществени политически негативи за Джонсън.

Проучване на "Ъпиниъм", публикувано в събота, показва, че консерваторите дори леко са увеличили преднината си пред лейбъристите. Торите се радват на одобрението на 39% от населението спрямо 35 на сто за партията на Киър Стармър.   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Джонсън с призив за мерки срещу климатичните промени на Общото събрание на ООН, 22 септември 2021 г.

Борис Джонсън: Време е да се справим с климатичните промени

Време е човечеството да порасне и да се справи с климатичните промени, заяви британският премиер Борис Джонсън в реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Обръщението му предшества срещата на високо равнище за климатичните изменения, чийто домакин в..

публикувано на 23.09.21 в 10:15
Британският премиер Борис Джонсън

Борис Джонсън не очаква бърза сделка за свободна търговия със САЩ

Британският премиер Борис Джонсън ще се срещне с американския президент Джо Байдън в Белия дом. Джонсън призна, че не очаква бързо сключване на двустранна сделка за свободна търговия. Борис Джонсън пристигна в понеделник в Америка за срещата на..

публикувано на 21.09.21 в 11:14

За промените в правителството, които направи британският премиер Борис Джонсън

Британският премиер Борис Джонсън направи през седмицата промени в правителството си. Той уволни трима министри - на образованието, на правосъдието и на общностите и жилищното настаняване. Някои министри бяха понижени, а други повишени. Във..

публикувано на 18.09.21 в 14:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

80 млн. лв. отпусна кабинетът за повишаване на заплатите в университетите

​ Близо 80 милиона лева допълнително за възнагражденията в държавните висши училища осигурява служебният кабинет. Двете постановления за отпускане на средствата, за които премиерът Димитър Главчев пое ангажимент през изминалата седмица пред..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
АЕЦ Запорожие

"Грийнпийс" осъжда руските планове за рестартиране на Запорожката АЕЦ

От "Грийнпийс" обявиха, че категорично осъждат плановете на руската държавна ядрена компания "Росатом" и на руското правителство за рестартиране на ядрените реактори на атомната централа в Запорожие. Сред плановете е и изграждане на голяма..

публикувано на 20.05.24 в 09:09
Снимката е илюстративна

Ангел Стойков, Студентски съвети: Няма как да не застанем зад преподавателите!

Няма как да не застанем зад преподавателската общност, ако не бъдат предоставени обещаните средства. Това заяви пред БНР Ангел Стойков, Национално предствителство на студентските съвети. "Осъзнаваме важността на преподавателската дейност. Надяваме..

публикувано на 20.05.24 в 09:02
Лиляна Вълчева

Проф. Л. Вълчева, "Висше образование" към КНСБ: Не може по време на успешни преговори да правиш протести

" Ние сме за отлагане на протестните действия. Не може по време на успешни преговори да правиш протести". Това заяви пред БНР  проф. Лиляна Вълчева, председател на синдикат "Висше образование" към КНСБ. Университетите обаче заплашват да..

публикувано на 20.05.24 в 08:50

БНБ пуска сребърна монета "100 години лека атлетика в България"

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема "100 години лека атлетика в България". През тази година организираната атлетика у нас отбелязва своя 100-годишен юбилей. Цената на монетата при пускане в..

публикувано на 20.05.24 в 08:04

20 000 рози облагородяват градската среда в Плевен

В Плевен предоставят 20 хиляди рози за облагородяване на градската среда. Розите са дарение и инициативата се осъществява със съдействието на Общината и Общинския съвет. Идеята е цветята да бъдат засадени в кварталите и междублоковите пространства..

публикувано на 20.05.24 в 08:03

В МТСП представят информация за помощните средства за хората с увреждания

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) организира информационен ден във връзка с изпълнението на проект "Предоставяне на помощни средства за лица с трайни увреждания" по Националния план за възстановяване и устойчивост. В събитието ще..

публикувано на 20.05.24 в 07:59