Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Петров: През следващите 3-4 месеца ще усетим сериозен инфлационен натиск

При електроенергията нямаме полезен ход, казва председателят на Българската асоциация на металургичната индустрия

Снимка: БГНЕС

Енергоносителите ще доведат до сериозен инфлационен натиск, който ще усетим през следващите 3-4 месеца, защото във всеки един продукт има енергия. Това заяви пред БНР Антон Петров, председател на Българската  асоциация на металургичната индустрия и член на УС на Българската стопанска камара.

Когато говорим за газа, там е много по-леко, защото е очаквано, може да бъде калкулирано. Имаш представа в каква посока се върви. И ако забелязвате, бизнесът не говори за газа толкова много, колкото за електроенергията“, коментира Петров.

„Газът е повече на пазарни начала, през газа не се прави социална политика, каквато правителството прави през електроенергията. И през парното прави социална политика, но не до такава степен, не натоварва допълнително цената на газа“, допълни той.

При електроенергията нямаме полезен ход, докато при газа нещата са малко по-спокойни, подчерта Антон Петров.

Той изрази надежда, че пикът в търгуването ден напред „няма да бъде постоянен, ще бъде 2-3-4-5 месеца и след това цените ще се нормализират“.

Много правителства се опитват по някакъв начин да омекотят този пик, защото се смята, че ще е временен, отбеляза Петров.

„И се опитват да предпазят своите предприятия, своите индустрии и даже бита от този ценови шок. Да предпазят икономиката от инфлационния натиск, който неминуемо ще дойде от цените на електроенергията.“

Правителства идват, правителства си отиват, а индустрията остава, или може би. Металургията са дълги пари, огромни инвестиции. Досега са инвестирани близо 5 милиарда в металургията – от промените досега. Нашите предприятия са водещи в световен мащаб“, изтъкна Антон Петров.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата

Руските сили се опитаха да пробият границата с Украйна с диверсионни групи. Същевременно беше засилен обстрелът на град Вовчанск, в североизточната област Харков, съобщи губернаторът Олег Синегубов. В приложението Телеграм той отбеляза, че опитите за пробив са били отблъснати и украинските сили "уверено държат позициите си и не са загубили нито..

публикувано на 10.05.24 в 12:36

БДЖ и НКЖИ започват реорганизация на движението на влаковете от гари "София" и "София - Север"

БДЖ и Националната компания "Железопътна инфраструктура" започват реорганизация на движението на влаковете от жп гарите "София" и "София - Север". По разпореждане на транспортния министър Георги Гвоздейков до понеделник трябва да се премине към нормален режим на движение. От 7 май заради ремонт се въведоха промени в движението на влаковете..

публикувано на 10.05.24 в 12:35
Катерина Кокинова

С чадър в ръка: Животът понякога е внезапно кратък!

Флашмоб "Животът е кратък - носи си чадър" ще се състои тази вечер в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици". "В 18.55 часа ще започне събитието и ще продължи около 5 минути. Това ще бъде флашмоб – това е едно внезапно скупчване на хора. С този отживял формат, който вече е на 21 години, отбелязваме почитта си, обичта си към..

публикувано на 10.05.24 в 12:33

Общественият съвет иска в МЗ да има хора, които да отговарят за Детската болница

В Министерството на здравеопазването се обсъжда изграждането на Национална детска болница. В срещата участват министър Галя Кондева и членове на Обществения съвет за реализация на проекта. Срещата става дни след като правителството одобри построяването на голяма частна педиатрична болница в София, но след обществен и политически натиск отмени..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно с въздушна пушка във Враца

2-годишното дете, което беше простреляно с въздушна пушка във Враца, е изписано от "Пирогов". Това съобщиха от лечебното заведение.  В края на миналия месец то беше изведено от реанимация.  Детето беше транспортирано с хеликоптер от Враца на 13 април. То беше оперирано по спешност от екипа на проф. Николай Габровски веднага след като..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
„Скрит герой“

Танци и музика в Пловдив: Започва One Dance

В Пловдив днес започва 16-ото издание на Международния фестивал за танц и пърформанс One Dance. Той ще продължи до 2 юни. "Това, което се случва с фестивала, е, че той не просто представя спектакли, а вече много активно участва в създаването на спектакли, които ние копродуцираме с едни от най-големите институции в Европа. Това, което ние..

публикувано на 10.05.24 в 12:09