Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивша министърка даде показания за незаконното влизане на Брахим Гали в Испания

Аранча Гонсалес Лая
Снимка: @AranchaGlezLaya

Бившият министър на външните работи на Испания Аранча Гонсалес Лая даде показания по делото за незаконното влизане в страната на лидера на военната групировка "Полисарио" Брахим Гали на 18 април тази година за лечение от коронавирус. Тя бе призована да обясни кой и как е дал нареждането Гали да бъде пуснат в страната на борда на алжирски самолет.

Бившият министър е заявил пред съдията, че е разрешил влизането на Брахим Гали в Испания "в съответствие със закона" и че се надява магистратът "скоро да стигне до същия извод". Тя бе разпитвана лично в продължение на повече от час, след като съдията по делото Рафаел Ласала отхвърли искането на Прокуратурата за видеоконферентна връзка. Министър Лая отговори на въпросите на съдията и на прокурора, но като се позова на Закона за официалните тайни, отказа да отговоря по обвинението, внесено от опозиционната Народна партия, която настояваше да разбере дали е получила нареждане от някой друг от правителството за влизането на Гали в страната, намеквайки за премиера Педро Санчес. 

Гали пристигна във военновъздушната база Сарагоса, без да преминава граничен контрол и е настанен в интензивното отделение на болницата Сан Педро де Логроньо под името Мохамед Бенбатуш. Това предизвика безпрецедентна дипломатическа криза с Мароко, последвана от мигрантска, след като само за два дни над 10 000 мигранти нахлуха от Африка в Сеута. В официално писмо от висшия полицейски щаб на Навара съобщават, че той е напуснал на 2 юни Испания без паспорт или документация, доказващи самоличността му. 
За доизясняване на фактите разпитите продължават на 18 октомври с бившия първи вицепремиер Кармен Калво, началника на кабинета ѝ и началника на кабинета на вътрешния министър.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пазар El Rastro в центъра на Мадрид, 26 септември 2021 г.

Испания премахва почти всички Covid ограничения

От днес регионът на Мадрид премахва и последните ограничения, които бяха въведени по време на Covid пандемията. Това стана, след като в Испания беше отчетено излизане от петата вълна и регистрирана кумулативна честота от 58 случая на 100 000 жители...

публикувано на 04.10.21 в 11:16

Правителството на Испания ще гласува спешна помощ от над 206 млн. евро за засегнатите от вулкана Кумбре Виеха

Правителството на Испания ще гласува на заседанието си във вторник спешна помощ от над 206 милиона евро за подпомагане на засегнатите от изригването на вулкана Кумбре Виеха. Това обяви премиерът Педро Санчес по време на третото си посещение на..

публикувано на 03.10.21 в 18:30
Карлес Пучдемон  на заседание на комисията по международна търговия в Европейския парламент в Брюксел, 27 септември 2021 г. Пучдемон се завърна в Белгия за първи път от ареста си в Сардиния.

Върховният съд на Испания настоя Италия да им предаде Карлес Пучдемон

Съдията от испанския Върховен съд Пабло Ларена, който води делото срещу бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, поиска от Апелативния съд на Сасари, Италия, да се съгласи той да бъде предаден му на Испания. Пучдемон бе арестуван и по-късно..

публикувано на 01.10.21 в 09:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава...

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния..

публикувано на 01.06.24 в 18:54