Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Димитровград протестираха срещу замърсяване на въздуха

Протестът в Димитровград
Снимка: Дора Атанасова

В Димитровград протестираха срещу мръсния въздух. Там бяха регистрирани превишения на прага за серен диоксид.

Заради сигнали от граждани от общината изпратиха писмо до Районната инспекция по околната среда с искане за взимане на мерки.

Вероятният замърсител на въздуха е ТЕЦ-З. Откакто е започнал работа от месец май тази година досега са измерени завишени норми на серен диоксид. Затова хората искат незабавни мерки от страна на институциите.

„Вече не се диша, това е от известно време, откакто пуснаха ТЕЦ-а да работи. Преди това нямаше никакъв проблем. Да си измислят някакви филтрации, нещо да се направи“, каза мъж на протеста.

„Не бихме искали да се съгласим с това, че едва ли не според една от позициите на представители на ТЕЦ-а, че основното замърсяване на въздуха било течение, което било свързано, идвало от град Гълъбово“, каза друг демонстрант.

Прокуратурата ще се самосезира и разпореди проверка, в която са включени полиция, РИОСВ и РЗИ-Хасково.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чавдар Николов: Сега Борисов много желае ротация – Радев да е премиер, а той - президент

Мечтаната ротация от Борисов е Радев да стане премиер, а той да е президент. Това каза пред БНР карикатуристът от "Прас-прес" Чавдар Николов и коментира: "Сега Бойко Борисов много желае ротация. Румен Радев да си направи партия, да спечели изборите и да стане премиер, а той да застане на неговото място на "Дондуков" 2. Това е мечтаната ротация от..

публикувано на 13.06.24 в 18:06
Ивелин Михайлов и Николай Марков с водача на листата във Варна проф. Юлиана Матеева и водача на листата в Стара Загора Красимира Катинчарова

Йоан Запрянов: "Величие" ще бъде държана "на трупчета"

"Величие" ще бъде държана "на трупчета" , заяви пред БНР журналистът от Капитал Йоан Запрянов.   " В момента "Величие" ще бъде оставена да говори радикално , да предлага радикални законопроекти, но когато трябва те да отсъстват от зала, да гласуват по конкретен законопроект или да подкрепят правителство в някой парламент, това ще бъде..

публикувано на 13.06.24 в 13:37

Внимание: Хакери дебнат банковите карти

Компаниите не оповестяват хакерските пробиви, за да не бъдат подвеждани под отговорност под българското и европейското законодателство , казва Симеон Нгуен, който е етичен хакер и част от обучителния екип на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия". Той обучава безплатно фирмите как да се защитават от хакери. По думите му ежедневно..

публикувано на 13.06.24 в 11:24

Битката за педиатри - решим ли е проблемът?

Няма достатъчно обучителни практики. Има обаче млади хора, които искат да специализират , твърди доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. " Желаещи има. Проблемът е решим , но ще отнеме време." Детските болести да са по-широко застъпени в специализацията по обща медицина, призова..

публикувано на 13.06.24 в 10:37

Тодор Червенков: Това бяха най-мъчителните избори

" Това бяха най-мъчителните избори откакто се занимавам с избори в Лион - от 5-7 години, поради много причини, но главно поради самата сложност на изборния процес , заложена в Кодекса, и поради някои непредвидени обстоятелства на местна почва, които се появиха". Това мнение изказа пред БНР Тодор Червенков – председател на секционна..

публикувано на 12.06.24 в 10:54
Християн Пендиков

Маринела Величкова: Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с изключително много отлагания, понякога доста смешни. Това коментира пред БНР кореспондентът на БТА Маринела Величкова преди поредното заседание по делото в Охрид, което на няколко пъти се отлага заради невъзможност двамата свидетели да бъдат призовани. Тя напомни, че..

публикувано на 12.06.24 в 09:40
Юлияна Николова

Юлиана Николова: Крайнодесните показаха, че не могат да постигат общи цели

Пространството в ЕП е изместено вдясно, но не чак толкова крайно, колкото се очакваше преди изборите. Това заяви пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Ако погледнем общия пейзаж в ЕП, както че ли се набива на очи, че крайнодясното засилва своето присъствие. Има около 100 депутата, които все още не са се..

публикувано на 11.06.24 в 15:29