Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идва ли краят на вундеркинда на консерваторите Себастиан Курц

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мощен корупционен скандал разтърси Австрия. Развръзката се очаква във вторник, когато се очаква гласуване на вот на недоверие в парламента. Канцлерът Себастиан Курц е обвинен, че с пари на данъкоплатците е финансирал медийна кампания за изграждането на положителен образ, помогнал му първо да оглави консервативната „Народна партия“, а след това да стане канцлер. Един милион и триста хиляди евро за две години - толкова е струвала кампанията, включваща публикуването на данни от несъществуващи социологически проучвания в негова полза. Резултатът е впечатляващ - от 18 процента през 2016 година подкрепата за партията на Себастиан Курц скача на 35 процента, след като той е избран за лидер. „Сензация“ пише в голямо заглавие таблоидът „Österreich“, публикувал манипулираната социология.

За първи път в историята на Австрия прокуратурата обискира канцлерството. Влиза и в централата на „Народната партия“, във финансовото министерство и в редакцията на таблоида. „В сравнение с това, Ибиса е малък остров в Средиземно море“, коментира политологът проф. Петер Филцмайер, намеквайки за корупционната афера на бившия вицеканцлер на Себастиан Курц. 

В разследването си прокуратурата стъпва върху разменени текстови съобщения между Себастиан Курц и негови най-близки съветници.

„Има много мои есемеси, които са извадени от контекста. Всичките са от преди пет години. Нито един от тези есемеси не съдържа мое нареждане за каквото и да било. А прокуратурата твърди въз основа на тези съобщения, че Курц дърпа конците“. Така се оправда Себастиан Курц в телевизионно интервю. И изрази увереността си, подкрепен от съпартийците си, които твърдо застанаха зад него, че въпреки корупционния скандал ще остане канцлер

„Разбира се! И при най-доброто желание не мога да си представя друга коалиция освен със Зелените. Говорих с Вернер Коглер, уведомих го. Работата в правителството върви добре“.

Не така звучи обаче вицеканцлерът и председател на Зелените Вернер Коглер. Неговата партия инициира разговори с всички парламентарни партии в търсене на изход от правителствената криза, паралелно с консултациите, които проведе президентът Александър ван дер Белен.

„Ситуацията е сложна заради много тежки обвинения срещу канцлера, които според нас поставят под въпрос дали той може да изпълнява задълженията си. Затова смятаме, че сме длъжни да търсим други възможности с останалите парламентарни партии“, каза Вернер Коглер и обясни какво има предвид с твърдението си, че Себастиан Курц не може да изпълнява пълноценно задълженията си на федерален канцлер:

От една голяма и отговорна партия може да се очаква, че ще намери в редиците си политици, които могат да поемат поста канцлер, вместо да тропа с крак и да настоява този пост да продължава да заема човек, който години наред ще бъде зает със съдебни дела“. 

Най-голямата опозиционна партия, социалдемократите, към този момент отказват да влизат в спекулации за ново правителство, обяви председателят на партията Памела Ренди-Вагнер.

„В такива кризи е много важно да останем в диалог. Според нас от Зелените зависи как ще се развие кризата. Те трябва да решат дали ще продължат да подкрепят „системата Курц“, оставайки в правителството“.

„Системата Курц“ изгради светкавичната политическа кариера на 35-годишния австрийски канцлер от виенския работнически квартал „Майдлинг“. Честван като „вундеркинд на консерваторите“ и „младата надежда“ на „Народната партия“, Курц още на 24 години става държавен секретар, на 27 вече е външен министър, а на 31 - канцлер на алпийската република.

Според прокуратурата Себастиан Курц е знаел за схемата, която го е облагодетелствала, казва Ева Концет, журналист от разследващото австрийско издание „Фалтер“: 

„Доколкото разбираме, а това твърди и прокуратурата въз основа на разменените съобщения между Курц и съветниците му, става дума за уговорена схема. Едно от тези съобщения например гласи, цитирам: „Както се разбрахме, изпращам данните от социологическото проучване. Има една подробност: мобилният телефон, от който са въпросните есемеси, е конфискуван още през ноември 2019 година. Още тогава партията е знаела, че се очаква разследване. От тогава партията усилено защитава председателя си, вместо да се концентрира върху управлението на страната по време на пандемия. Накратко - „Народната партия“ е авторът на редакционно съдържание в определени медии“.

Именно това - публикуването на държавни съобщения в медиите, не е нещо ново за австрийката преса. През миналата година държавни учреждения са платили 222 милиона евро публични средства за такива рекламни съобщения, които според анализатори изкривяват пазарния модел на медийната среда в Австрия.

От появата на Себастиан Курц на политическата сцена наблюдаваме безпрецедентен ръст в политическия пиар. Само в канцлерството, т.е. в кабинета на канцлера, с пиар се занимават около 60 души. Това са хората, които подготвят медийни публикации за работата на канцлера. През последните 20-ина години поради намалено финансиране редакциите, особено обществените медии, рязко се свиха. Сега срещу тях е изправена цяла армия пиари, или по-точно рекламисти и пропагандатори на правителството. Няма как изходът от този сблъсък да не е в полза на правителството. Резултатът е отслабване на традиционните, класическите медии, които държат на качествената журналистика“, обясни за предаването „Събота 150“ австрийският медиен експерт и преподавател във Виенския университет проф. Фриц Хаусйел. А Ева Концет ни връща към актуалния корупционен скандал и неговото политическо измерение:

Зелените, по-малкият коалиционен партньор в правителството, проведе разговори с всички парламентарни партии. Успоредно с това и президентът проведе консултации. Всичко това ме навежда на мисълта, че идва краят на това коалиционно правителство. И краят на Себастиан Курц като канцлер. Обвиненията са много тежки - става дума за корупция и измама, които се наказват с лишаване от свобода“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десницата печели първия тур на изборите във Франция

Крайнодясната формация "Национален сбор" (НС) спечели първи тур на парламентарните избори във Франция, предава АФП. Центристкият алианс на президента Еманюел Макрон остана на трето място след левицата, сочат прогнозите на социологическите агенции. Прогнозите..

публикувано на 30.06.24 в 21:32

Училища от Монтана представиха иновативните си методи на работа

Училища от област Монтана представиха иновативните си методи на работа на регионален форум. Домакин на събитието бе второ средно училище "Никола Вапцаров“ Девет училища от област Монтана представиха иновациите си. Второ средно училище бе избрано за домакин, като едно от иновативните, което има множество осъществени идеи, свързани с..

публикувано на 30.06.24 в 21:12
Унгарският премиер Виктор Орбан.

Унгария поема председателството на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на ЕС в момент на учредяването на новия Европейски парламент, при сложни отношения с Европейската комисия и все по-усложняваща се геополитическа обстановка. За България обаче има един положителен момент и това е фактът, че пълноправната ни интеграция в Шенген е един от неговите приоритети. Унгария..

публикувано на 30.06.24 в 20:59

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35