Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 3 - 9 октомври 2021

Мария Николова
Снимка: VFUT

Нова победа за Мария Николова - ултрабегачката не просто грабна златото при жените в провеждащия се в Гърция планински ултрамаратон Virgin Forest Ultra Trail. Тя надбяга отново и почти всички мъже, като в общото класиране зае четвъртото място.Трасето е 162 км, а Мария го финишира в събота, 9 октомври, с време 27:38:59. Нейният партньор, също от АК “Планинец”, Константин Атанасов зае четвъртото място при мъжете, като пресече финалната линия заедно Мария.


Денка Абрашева и Асен Радулов победиха в тазгодишното издание на състезанието по скоростно изкачване до местността Копитото на Витоша. То се организира в памет на Боян Петров и тази година беше посветено на изкачването му на Броуд пик, осъществено през юли 2014 г., заедно с Иван Томов. Денка Абрашева измина стръмното трасе за 39:09 минути, следвана от Екатерина Можейко и Ася Борисова. Асен Радулов постигна време 29:37 минути, а втори и трети станаха, съответно, Борис Алексиев и Калоян Пейчев - Кофето.


Организаторите на Маратон Хайдушки пътеки обявиха, че планинското състезание, което се провежда всяка година в Сливен, няма да се състои. Причината са новите противоепидемични мерки, които бяха въведени тази седмица в област Сливен. Състезанието трябваше да бъде последен етап от Държавното първенство по скайрънинг и след отменянето му Федерацията по скайрънинг съобщи, че в идните дни ще обяви крайното класиране.


Линията на двамата французи

Обявени бяха носителите на най-престижната награда в алпинизма - Златен пикел. Миналата година, заради ограниченията, свързани с ковид пандемията, повечето алпинисти не можаха да проведат експедиции и да осъществят изкачвания в отдалечени райони, затова комисията реши да присъди 2 награди - за височнно изкачване и за изкачване по труден маршрут, независимо на каква надморска височина.

Така единият Златен пикел отива при френската свръзка Пиерик Фин (Pierrick Fine) и Симон Велфрингер (Symon Welfringer) за премиерното им изкачване на връх Сани Пакуш (6952 м), в Каракорум, Пакистан. То е осъществено в рамките на 3 дни, през октомври 2020 г. по Южната стена, висока 2500 м. Категория на трудност: 90 градуса, M4+, WI4+. Върхът е изкачван само веднъж преди това, от германска експедиция, през 1991 г., но по северозападния ръб.

Линията на Бърман и Хауторн

Вторият златен пикел е за американско-британската свръзка Итън Бърман (Ethan Berman) и Юсдин Хауторн (Uisdean Hawthorn) за първото изкачване на връх Робсън (3954 м), в Канада, по северозападната му стена, наречена Императорската. Те са дали име на линията “Running in the Shadows” (2300 м, US VI, M6 AI5 A0). Изкачването е осъществено за два дни - на 30 септевмри и 1 октомври 2020 г.


Специално споменаване получава каталунската алпинистка Силвия Видал (Silvia Vidal) за премиерните си соло изкачвания през последните две десетилетия на големи стени в Аляска, Канада, Чили, Индия, Мали, Пакистан и Перу.


Предстои организаторите да обявят и кой ще получи наградата за цялостна кариера, която е на името на легендарния италиаски алпинист Валтер Бонати. Отличията Златен пикел ще бъдат връчени в края на ноември, на церемония в Бриансон, Франция.

Силвия Видал

На 2 октовмри 20-годишната италианка Лаура Рогора, която е в топ 5 в състезанията по спортно катерене, направи първо повторение на линията “Erebor” 9b/+ в Арко, Италия. Това може да се окаже най-трудният спортен маршрут, изкатерван от жена досега. Със сигурност е най-трудният в Италия, като първото му преминаване е на Стефано Гисолфи - през януари тази година. През лятото на 2020 г. Рогора стана втората жена в света, преминала 9b.


Лаура Рогора
---
Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

02.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 02.06.24 година.

публикувано на 02.06.24 в 07:24
Зиемски и Перейра

Екстремните спортове 26 май - 1 юни 2024

Полският ски-алпинист Бартек Зиемски осъществи първото спускане със ски от осемхилядника Канчендзьонга . Той и сънародникът му Освалд Перейра са изкачили върха на 27 май в 2:45 следобед и са единствените, които успяха да го достигнат този сезон. Маршрутът е бил оборудван с парапети до 7500 м височина. Двамата са били без кислородни бутилки и без..

публикувано на 01.06.24 в 14:43

Асен Кисимов - едно сърце откритост и детска доверчивост

Асен Кисимов е роден на 3 май 1936 г. в Пловдив. През 1959 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф. Георги Стаматов и започва да играе в Театъра на Българската армия. Помним го от театралните и филмовите му роли. Той остави образа си в десетки телевизионни филми и култови ленти. Емблематичните за родното ни кино филми „Бъди щастлива, Ани!“..

публикувано на 29.05.24 в 03:00
Пирин Галов на финала

Екстремните спортове 19-25 май 2024

Отново голяма победа за българския планински бегач Пирин Галов, който финишира първи в ултрамаратона Tihio Race - 250 км с 14000 м положителна денивелация. Пирин измина тежкото трасе, основно скалисто, за 53:18:11 часа.  Пред БНР той разказа, че в последния ден от надпреварата в ниските части не е имало никакъв вятър, а температурите са били..

публикувано на 25.05.24 в 14:51

26.05.24 Законите на Мърфи

"Не си режи времето, а недостатъците…". Това е изречението на месеца. Негов автор е Николина Пенева от Русе.

публикувано на 26.05.24 в 08:15

19.05.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 19 май 2024 г. Водещ : Даниела Якова

публикувано на 19.05.24 в 09:17
Линията на спускане от Голямата кула на Транго

Екстремните спортове 13 - 18 май 2024

Трима американци осъществиха първото спускане със ски от Голямата кула на Транго (Great Trango Tower) в Пакистан. Джим Морисън, Кристина Лъстенбергер и Шантел Астрога са изкачили стръмната скална кула, висока 6286 м, а след това са се спуснали със ските си по Западната й стена. Това се е случило на 9 май и се определя като "едно от най-големите..

публикувано на 18.05.24 в 18:34