Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест във Варшава в подкрепа на членството на Полша в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди поляци се събраха тази вечер в центъра на Варшава в подкрепа на членството на страната в Европейския съюз и на протест срещу решението на Конституционния съд да не признава примата на част от законите и решенията на съда на съюза на полска територия.

Външното министерство коментира в събота, че Полша продължава да уважава законодателството на Европейския съюз, а решението на съдиите означава, че са неприемливи "форми на интерпретирането или прилагането му, когато нарушава Конституцията".

Агенция "Ройтерс" нарича случилото се "екзистенциална криза за съюза", а Франция и Германия направиха съвместно изявление, че Полша има правно и морално задължение да следва напълно и безусловно правилата на Европейския съюз.

Полският конституционен съд постанови на 7 октомври, че няколко членове от Договорите на ЕС не съответстват на полската Конституция, което поставя под въпрос примата на правото на Европейския съюз над националното законодателство. Решението на Конституционния съд на Полша относно примата на Конституцията на страната над правото на ЕС стана повод критиците на управляващите да твърдят, че поставянето под въпрос на тежестта на европейското право поставя под въпрос бъдещето на Полша в Европейския съюз и стабилността на самия блок.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жандармерист е прострелян с арбалет пред посолството на Израел в Белград

Сръбски жандармерист беше прострелян във врата с арбалет пред посолството на Израел в Белград, съобщи РТС.  Нападателят е застрелян, а полицаят е в болница. Министърът на вътрешните работи Ивица Дачич каза,че вероятно става дума за терористично нападение  Засега не е известна самоличността на нападателя.

публикувано на 29.06.24 в 15:47

Над 100 000 души опитаха да спрат влизането на делегатите на "Алтернатива за Германия" на партийния им конгрес

С протести и сблъсъци с полицията днес в германския град Есен започна конгресът на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". Лидерката й Алис Вайдел откри конференцията с остри нападки срещу правителството и кмета на град Есен, който се опитал да попречи на провеждането на конгреса. Над 100 000 души се опитаха да спрат влизането на..

публикувано на 29.06.24 в 15:41

Маргарита Асенова: Байдън имаше лоша вечер, но Тръмп не беше добър президент

Байдън имаше лоша вечер, но Тръмп не беше добър президент. Това заяви пред БНР Маргарита Асенова, Фондация "Джеймстаун", Вашингтон. Анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил  Джо Байдън в зрителските предпочитания.   Според данните, изнесени от телевизията, която беше домакин на дебата, 67% от..

публикувано на 29.06.24 в 15:25

Михаил Кръстев: За да има стабилно управление, трябва да има ясен победител

Ясно, че е оттук нататък ще видим опит да се възпроизведе в един или друг вариант това, което беше досега - много тежко компромисно, много лабилно и много нестабилно мнозинство в парламента, което да се опита да формира и излъчи редовно избрано правителство. Това мнение изрази пред БНР журналистът и водещ на "Контракоментар" Асен Генов. „Не видяхме и..

обновено на 29.06.24 в 14:52
Владимир Путин

Таймс: Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа

“Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа", така е озаглавен обширен материал във вестник "Таймс", в който се споменава и България като благодатна почва за набиране на сътрудници. Операциите на Москва ескалираха в целия континент, от наемането на главорези за удари в симпатизиращи страни до масивни..

публикувано на 29.06.24 в 14:19

Да задминеш „Майкрософт“ и „Епъл“ (макар и за кратко)

Бърз скок в цените на акциите и - макар и само за няколко дни - първото място в списъка с най-скъпите компании в света на американския широкообхватен индекс Стандард енд Пуърс 500. Това се случи миналата седмица с американската технологична компания „Енвидиа“, чиято стойност надхвърли три трилиона долара. Само преди няколко месеца беше оценявана на..

публикувано на 29.06.24 в 14:00
Общобългарският културен център в Одеса

Българският дух в Общобългарския културен център в Одеса

Българите в Одеска област на Украйна са 150 000, като според последното официално преброяване в самата Одеса около 50 000. Важно място за тях е културният център, където се събират, общуват, творят и учат децата на езика. Общобългарският културен център в Одеса има вече 25 годишна история. Залите му са пълни с изкуство -..

публикувано на 29.06.24 в 13:59