Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропуски с QR кодове в Брюксел

QR код
Снимка: Pixabay

Електронни пропуски с QR кодове въвеждат в Брюксел за всички хора над 16 години, предаде Би Би Си.

Без тях гражданите вече няма да могат да посещават редица места - обществени събития, болници и домове за възрастни, ресторанти и барове, фитнес зали и нощни клубове, както и музеи, театри и кина.

Пропуск няма да се изисква в обществения транспорт, в магазините, офисите и учебните заведения, както и на откритите тераси на ресторантите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Цветков-Нойзи

СРП ще протестира отказа на съда да отнеме автомобила на Ивайло Цветков-Нойзи

Прокуратурата ще протестира отказа на Софийския районен съд да отнеме автомобила на журналиста Ивайло Цветков-Нойзи, който в края на миналата година беше хванат да шофира с 2.5 промила алкохол в кръвта. След като се споразумя с прокуратурата, той получи десетмесечната условна присъда с три години изпитателен срок, а шофьорската му книжка беше отнета за 14..

публикувано на 06.06.24 в 17:08
Еди Рама

Двама полицаи са ранени в сблъсък с протестиращи от опозицията в Албания

В Тирана двама полицаи са леко ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция по време на демонстрация на опозицията пред парламента на Албания, съобщава БТА.  Протестът е с искане за оставката на министър-председателя Еди Рама след разследване на италианската телевизия "РАИ" (Rai 3), в което се твърди, че албанското правителство е свързано с..

публикувано на 06.06.24 в 16:54
Румънски леи

Румъния увеличава минималната заплата

От 1 юли минималната заплата в Румъния става 3700 леи, което е около 1454 лева. Увеличението беше гласувано от правителството в Букурещ, съобщава Радио "Румъния". В момента приблизително 760 000 служители се възползват от минималната брутна заплата, гарантирана при изплащане, каза правителственият говорител Михай Константин. Повече от 1,8..

публикувано на 06.06.24 в 16:39
 Иван Хиновски

Иван Хиновски: Проектът за Вертикален коридор е ефективно диверсифициращ доставките на газ

Проектът за Вертикален газов коридор е ефективно диверсифициращ доставките на газ , водещ до висока степен на енергийна и национална сигурност на страните , включени в него. Това каза пред БНР енергийният експерт д-р Иван Хиновски от Българския енергиен форум. С подписването на два договора започна реализацията на Вертикалния газов коридор..

публикувано на 06.06.24 в 16:36
Министърът на правосъдието Мария Павлова провери подготовката за предстоящия вот в затворите в Стара Загора и в Сливен.

25 ще са избирателните секции в арестите и затворите на вота в неделя

25 ще са избирателните секции в арестите и затворите на предстоящите в неделя европейски и национални избори.  Служебният правосъден министър Мария Павлова провери на място как върви подготовката за вота в затворите в Стара Загора и в Сливен, съобщиха от ведомството.  По данни на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" към 5 юни задържаните и..

публикувано на 06.06.24 в 16:34

В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж, няма опасност за живота му

В Плевен полицай простреля 19-годишен младеж. Пострадалият е настанен в болница без опасност за живота.  Инцидентът е станал през изминалата нощ.  В късния следобед МВР излезе с подробности по случая. Стрелбата е станала около 2:30 тази сутрин на булевард "Георги Кочев" в Плевен. Уточнява се, че служители от Областната дирекция на МВР дали знак за..

публикувано на 06.06.24 в 16:29
Вицепрезидентът Илияна Йотова и турският посланик Мехмет Саит Уянък

Вицепрезидентът Йотова се срещна с турския посланик

Възможностите за повече съвместни културни инициативи между България и Турция обсъдиха на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и новият турски посланик Мехмет Саит Уянък. Посланик Уянък е представил предложението на южната ни съседка за откриване на турски културен център у нас, както и на български културен център в Турция.  Вицепрезидентът..

публикувано на 06.06.24 в 16:14