Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ отварят границите си за хора от 33 държави, ако са ваксинирани и с отрицателен Covid тест

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати обявиха, че от 8 ноември ще отворят границите си за пътници от 33 държави, които са ваксинирани и са с отрицателен тест за коронавирус, направен 72 часа преди пътуването. Това съобщи Би Би Си.

Новите правила бяха обявени от Белия дом.

Решението бележи края на строгите ограничения, наложени върху пътуващите от началото на миналата година. Мерките ще се прилагат за 26-те държави от Шенген, както и за Великобритания, Бразилия, Китай, Индия, Иран, Ирландия и Южна Африка.

Това означава, че в Съединените щати ще могат да влизат хора, които са се имунизирали с една от ваксините, одобрени от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата, както и с препарати, включени в списъка за спешно прилагане на Световната здравна организация, т.е. ваксини като "Астра Зенека" или китайските "Синовак" и Синофарм".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Поклонение на връх Околчица в памет на Христо Ботев и неговите четници, 2 юни 2024 г.

Хиляди почетоха паметта на Христо Ботев на връх Околчица

България почита днес паметта на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на отечеството. Близо 1800 души извървяха по пътя по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица във Врачанския балкан, където е организирано и всенародното преклонение пред паметта на героите. 148 години след героичната гибел на Христо Ботев във..

публикувано на 02.06.24 в 12:22

Политическото зацикляне през погледа на политолога и журналиста

"Имаме зацикляне на всички политически сили. Никой не се опитва да излезе от противопоставянето и агресията на това кого ще изберем, а не защо ще го изберем." Тази позиция изрази в интервю за БНР политологът Георги Проданов, преподавател в Нов български университет. Различна кампания означава да не се говори за политически..

публикувано на 02.06.24 в 11:31
Полиция и запалянковци пред стадион

Над 50 ареста в Лондон след финала от Шампионската лига

Полицията в Лондон извърши 53 ареста, свързани със състоялия се снощи в британската столица финал от Шампионска лига между Реал Мадрид и Борусия Дортмунд на стадион "Уембли". Петима от арестуваните са за нахлуване на терена по време на срещата. Има много други арестувани за опит да проникнат на стадиона без билети. Повече от 2 000 полицаи..

публикувано на 02.06.24 в 11:15
Камелия Нейкова

ЦИК отхвърли твърденията, че е възпрепятствала извършването на проверка за досиета на кандидатите за НС и ЕП

Подготовката на изборите върви спокойно. Това съобщи пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК.  " Организацията е към своя финал. Предстои по места районните избателни комисии да проведат обученията с членовете на секционни избирателни комисии, а също така да бъдат доставени хартиените бюлетини за гласуване и ролките специализирана..

публикувано на 02.06.24 в 10:45

"Медиана": ГЕРБ-СДС - 28,6%, "Възраждане" - 14,9%, ДПС - 13,5%, ПП-ДБ - 12,9%

ГЕРБ-СДС води с 14% преднина пред втория "Възраждане", сочи представително прочуване на социологическа агенция "Медиана". Моментната картина, седмица преди изборите, показва, че, ако вотът е  днес, за ГЕРБ-СДС биха гласували близо 29 на сто от българите, за "Възраждане" – близо 15%, а в битката за второто място са ДПС с 13,5 на сто  и ПП-ДБ –..

публикувано на 02.06.24 в 09:51

Влак със 185 пътници дерайлира в Югозападна Германия заради свлачище

Вагони от влак със 185 пътници дерайлираха в Югозападна Германия, след като участък от релсите по линията му беше затрупан от свлачище вследствие на изливащите се проливни дъждове в региона, предаде ДПА, цитирана от БТА. Нито един човек от пътниците не е бил ранен, като всички са били евакуирани от композицията рано тази сутрин, заяви говорител на..

публикувано на 02.06.24 в 08:59
Зеленски по време на изказването си в Сингапур, 2 юни 2024 г.

106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в Швейцария

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че 106 страни и организации са се съгласили да участват в срещата на върха в Швейцария в средата на юни, посветена на постигането на мир в Украйна, предаде Ройтерс. Той заяви това в обръщение в последния ден от тазгодишното издание на "Диалога Шангри-Ла" в Сингапур, конференция по сигурността, на..

публикувано на 02.06.24 в 08:50