Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея потвърди, че е тествала балистична ракета, изстреляна от подводница

Хиперзвуковата ракета на КНДР "Хвасон-8"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея успешно е тествала нов тип балистична ракета, изстреляна от подводница, съобщиха държавните медии в Пхенян, цитирани от Франс прес и Ройтерс. Не се споменава дали лидерът на страната Ким Чен-ун е присъствал на провеждането на изпитанието на ракетата.

Вашингтон, Сеул и Токио осъдиха действията на Северна Корея.
"Осъждаме изстрелването на балистична ракета от Северна Корея. Подобни изстрелвания нарушават редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН и са заплаха за региона. Призоваваме Северна Корея да се въздържа от допълнителни провокации и да се включи в съдържателен и траен диалог", подчерта говорителят на Белия дом Джен Саки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Снимката е илюстративна

Северна Корея е извършила успешни изпитания на нов тип крилати ракети с голям обсег

Северна Корея обяви, че е провела успешни изпитания на крилати ракети с далечен обсег на действие Руската агенция ТАСС цитира бюлетин на Централната телеграфна агенция в Пхенян, в който се твърди, че ракетите са изстреляни в събота и неделя,..

обновено на 13.09.21 в 18:28
През уикенда Северна Корея разпространи снимки от изпитание на нова крилата ракета с голям обсег.

Северна Корея изстреля две балистични ракети

Северна Корея изстреля днес две балистични ракети в морето, съобщиха военните на Южна Корея, предаде АФП. Изпитанията съвпадат с визита на китайския външен министър в Сеул и дни, след като Пхенян обяви, че успешно е тествал нови крилати ракети с..

обновено на 15.09.21 в 10:39
Но Кю-дюк и Сун Ким

Представители на САЩ и Южна Корея с опит за възстановяване на диалога със Северна Корея

Специалният представител на Южна Корея по въпросите на мира и сигурността на Корейския полуостров Но Кю-дюк и специалният представител на САЩ за Северна Корея Сун Ким обсъдиха в четвъртък възможността и готовността за възстановяване на диалога на..

публикувано на 30.09.21 в 10:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Миков

Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ . Това мнение изказа пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков. "В парламента, въпреки сериозната фрагментация, има преобладаващо дясно представителство...

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Десетки на протест срещу безводието в село Караисен

Десетки жители на павликенското село Караисен блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов. Недоволството е срещу безводието и липсата на държавна намеса за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото. Засегнати са над 700 жители,..

публикувано на 02.07.24 в 09:07
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Вероятно Николай Марков е сключил някаква сделка с дявола

" Предотвратихме падането на самолета ", заяви пред БНР един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов.   По думите му 5 човека от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите от вчера..

публикувано на 02.07.24 в 08:39
Карлес Пучдемон

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на..

публикувано на 02.07.24 в 08:08

По петима кандидат-студенти се борят за място в "Медицина" в МУ - Плевен

В Медицинския университет в Плевен се провежда кандидатстудентски изпит. Средно петима кандидат-студенти се състезават за едно място в специалност "Медицина" и трима - за "Фармация". Над 800 кандидат-студенти са подали заявления за участие в..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Николас Мадуро

Венецуела и САЩ продължават преговорите за демократични реформи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е приел предложението за подновяване на директните преговори за демократични реформи, които водят със САЩ в продължение на повече от 2 години. В рамките на тези разговори в края на 2023 г. Вашингтон и..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Държавата е виновна за всичко, което се случва по пътищата

Само 10-12% от тежките катастрофи са по вина на новите млади водачи , обяви пред БНР Йонко Иванов - председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка. По думите му има опит да се започне кампания срещу обучението и преподавателите :..

публикувано на 02.07.24 в 07:55