Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС се произнася до седмица по казуса с гражданството на Кирил Петков

Кирил Петков
Снимка: БГНЕС

Следващата сряда Конституционният съд ще каже противоречи ли на основния закон указът, с който Кирил Петков беше назначен за икономически министър в първото служебно правителство на Стефан Янев, съобщиха от съда. Спорът за гражданството на Петков ще получи разрешение малко повече от две седмици преди президентските и парламентарните избори. 

Сред документите, изпратени от президентството, министерствата на правосъдието и на външните работи, и от самия Петков, ключовите са два - декларацията му от 10 май, че има само българско гражданство, и сертификат, че е престанал да е гражданин на Канада, считано от 20 август.

На последното заседание на Конституционния съд беше обсъдено и отхвърлено искането на ексикономическия министър да бъде допуснат до лична защита. Съдът се мотивира, че само лица на определени позиции и то при определени хипотези, могат да бъдат конституирани по дела.

По делото становищата предоставиха редица юристи, които се разделиха по въпроса - от кой момент едно лице губи гражданството си - когато го заяви, което при Петков е 21 април, или от датата, когато съответната държава е удовлетворила искането, което при бившия икономически министър е 20 август.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Сарафов

Сарафов е изпратил до НС доклад за съдебния инспектор Александър Мумджиев

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати в Народното събрание доклад на Районната прокуратура във Враца с данни за "непристойно, срамно и силно уронващо престижа на съдебната власт поведение" на члена на Инспектората към Висшия съдебен съвет Александър Мумджиев. То е адресирано до заместник-председателя на 49-ия парламент Росица..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Страни от ЕС настояват за по-облекчено прехвърляне на мигранти без документи към трети страни

15 страни членки, сред които и България, изпратиха писмо до Европейската комисия, в което настояват да се облекчи прехвърлянето на мигранти без документи към трети страни.  Това става, след като тази седмица Съветът на ЕС окончателно гласува пакта за миграцията и убежището и по-малко от месец преди изборите за Европейски парламент, за който..

публикувано на 16.05.24 в 17:00

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел. Австрия няма да бърза с решение за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген "Страните от Централна и Източна Европа заслужават по-голямо внимание", каза още той:  "Крайно време е..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Директорът на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" Николай Борисов е освободен

Директорът на "Здравната инвестиционна компания за детска болница" Николай Борисов е освободен, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Мотив за решението на ресорния министър са данни от извършения в дружеството вътрешен одит и доклад, свързан с изпълнението на решението за ускорено изграждане на Националната детска болница...

публикувано на 16.05.24 в 16:43

Радев нарече културни дейци "неделима част от духовната мощ на България"

Един от създателите на легендарната рок група ФСБ Константин Цеков и народната певица Калинка Згурова получиха Почетния знак на президента. В навечерието на 24 май държавният глава удостои с отличието утвърдени имена в областта на културата и изкуството.  "Ние ще се раздаваме, докато дишаме, за културата на България" Думите са на..

публикувано на 16.05.24 в 16:38
Ивайло Цветков-Нойзи

Съдът глоби Ивайло Цветков-Нойзи, делото ще продължи на 6 юни

Ивайло Цветков-Нойзи и адвокатът му не са се явили на днешното заседание в Софийския районен съд, съобщиха от съда. През март журналистът и популярно медийно лице получи условна присъда за шофиране след употреба на алкохол, припомня БГНЕС. За днешното неявяване..

публикувано на 16.05.24 в 16:25
Кириакос Мицотакис

Гърция няма да ратифицира сега три меморандума, подписани със Скопие

Гърция няма да ратифицира сега три основни и вече подписани меморандума със Северна Македония. Министър-председателят Кириакос Мицотакис е категоричен, че Атина първо трябва да се убеди, че Скопие спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор. Ратификацията на трите меморандума са условие за приемането на Република Северна Македония в..

публикувано на 16.05.24 в 16:17