Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданите на Хърватия вече могат да пътуват до САЩ без визи

Снимка: БНР, архив

На хърватските граждани е разрешено да пътуват до САЩ без виза от днес, съобщи посолството на САЩ в Загреб.

Решението на Системата за електронно разрешение за пътуване (ESTA) се прилага за хърватски граждани, които заминават за Съединените щати за туризъм или по бизнес за не повече от 90 дни, уточнява вестник „Ютарни лист“.

Членството на Хърватия в така наречената програма за премахване на визи (VWP) е важна стъпка в по-нататъшното укрепване на икономическото сътрудничество и сътрудничеството в областта на сигурността между двете страни, заявиха от посолството.

За да влезе една страна в програмата за премахване на визите, тя трябва да отговаря на критериите в областта на борбата с тероризма, правоприлагането, имиграцията, сигурността на документите и управлението на границите, се казва в изявлението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Пътната полиция в Монтана с акция за проверка на водачите на тротинетки, мотопеди и мотоциклети

Акция за използването на тротинетки започва в област Монтана от утре. Специализираната полицейска операция е насочен още и към водачите на мотоциклети и мотопеди. Униформените ще проверяват дали водачите на мотори и мотопеди са правоспособни, за извършване на неправилно изпреварване, както и за всички останали нарушения, водещи до тежки..

публикувано на 14.10.24 в 17:03
Зорница Русинова

България разполага с по-малко от 2 години, за да хармонизира законодателството си за изкуствения интелект

България разполага с по-малко от 2 години, за да хармонизира законодателството си с европейските правила за изкуствения интелект, като освен приемането на законова уредба, трябва да се създадат нови държавни регулативни органи. Това се посочва в приет от Икономическия и социален съвет в България анализ за въздействието от използването на изкуствения..

публикувано на 14.10.24 в 16:42
Светослав Малинов

Проф. Светослав Малинов: Има вероятност да се получи нещо по-стабилно от ротационния кабинет

Активността на тези избори ще бъде ниска .  С тази прогноза започна коментара си пред БНР политологът проф. Светослав Малинов, ръководител на Катедра "Политология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Обяснението е много просто. Това са поредните избори, няма нови партии - това е естествено, откъде да се появят, след като трябва да се..

публикувано на 14.10.24 в 16:38

Троян празнува

На Петковден Троян отбеляза своя празник с тържествено издигане на знамето на града, връчване на почетни звания на заслужили местни жители, спортни състезания и разнообразна музикална програма. След тържественото издигане знамето на града на централния площад "Възраждане" кметът Донка Михайлова приветства своите съграждани: "Празнуваме, защото..

публикувано на 14.10.24 в 16:20

Договор за разработване на идеен проект за скоростен път Монтана - София с тунел под Петрохан

Подписан е договорът за изработването на идеен проект за скоростен път Монтана - София с тунел под прохода Петрохан. Стойността е 3,5 милиона лева без ДДС, а срокът за изпълнение е една година Избраният изпълнител ще трябва да изготви разширения идеен проект на трасе, което да свърже обхода на Монтана и Софийския околовръстен път...

публикувано на 14.10.24 в 15:36

Нови атаки на Израел срещу Ивицата Газа

Нови атаки на Израел срещу Ивицата Газа, след като десетки палестинци загинаха при последните израелски въздушни удари в анклава. Продължава и офанзивата на израелската армия в южните райони на Ливан. Десет души са загинали, а 30 ранени при ново израелско нападение срещу Ивицата Газа. Поразен е център за разпределение на хранителни продукти в бежанския..

публикувано на 14.10.24 в 15:36

Честване на св. Петка в 180-годишната църква "Света Параскева" в с. Козаревец

Десетки храмове в област Велико Търново носят името на преподобна Параскева, света Петка Търновска. Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден Със Света литургия и курбан за здраве в село Козаревец, община Лясковец, беше чествана светицата и отбелязана 180-годишнината на местната църква "Света Параскева"...

публикувано на 14.10.24 в 15:06