Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет Втора няма да отиде на срещата в Глазгоу за климата

Снимка: Ройтерс

Британската кралица няма да вземе участие в срещата на високо равнище за климатичните промени в Глазгоу след медицинска препоръка, съобщиха от Бъкингамския дворец.

95-годишната Елизабет Втора премина рутинна медицинска проверка в болница миналата сряда, след като отмени посещението си в Северна Ирландия. На следващия ден от Бъкингамския дворец съобщиха, че кралицата с голяма неохота се е съгласила да се вслуша в съвета на лекарите да си даде почивка няколко дни. 

Вчера тя поднови обществените си ангажименти с видео среща от двореца Уиндзор с посланици на други държави. Елизабет Втора бе показана усмихваща се пред камерите по време на разговори с посланиците на Южна Корея и на Швейцария. 

От Бъкингамския дворец съобщиха, че кралицата с голямо съжаление е взела решение да не ходи за срещата в Глазгоу, но тя ще направи нейното обръщение към делегатите чрез предварително направен запис на 1 ноември. 

Кореспондент на Би Би Си по въпроси на кралското семейство коментира, че е много вероятно в бъдеще все повече да виждаме монарха само чрез видео връзки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кралица Елизабет Втора откри новата сесия на шотландския парламент.

Елизабет Втора заяви, че ще бъде в Глазгоу за срещата за климата

Британската кралица Елизабет Втора говори за дълбоката си привързаност към Шотландия, когато днес откри новата сесия на шотландския парламент в Единбург.  Елизебет Втора бе придружена от принц Чарлз и съпругата му Камила Паркър-Боулс на..

публикувано на 02.10.21 в 21:30
кралица Елизабет Втора

Елизабет Втора ще се срещне с Джо Байдън следващата седмица

Кралицата на Великобритания Елизабет Втора ще се срещне следващата седмица с президента на Съединените щати Джо Байдън и първата дама на Америка Джил Байдън. Това ще се случи в рамките на срещата на високо равнище на Г-7, която ще се проведе в графство..

публикувано на 04.06.21 в 04:43

Почина съпругът на Елизабет Втора

На 99 години почина принц Филип, съпругът на британската кралица Елизабет Втора, съобщиха от Бъкингамския дворец. Здравословното състояние на Херцога на Единбург, както още е известен принц Филип, се влоши от известно време. В днешното изявление от..

публикувано на 09.04.21 в 14:17

Как стана възможен коледният тик-ток на Елизабет Втора?

Кралица Елизабет танцува тик-ток танц, Илън Мъск изпълнява „Земля в иллюминаторе“, а Марк Зукърбърг се хвали с „тотален контрол над милиони присвоени лични данни. Ако се замислим каква е вероятността тези събития да са се случили реално, ще се..

публикувано на 11.03.21 в 15:56

Кралица Елизабет Втора отбелязва 69 години на британския престол

Британската кралица Елизабет Втора отбелязва днес 69-ата годишнина от възкачването си на трона, предаде ТАСС, позовавайки се на в. "Дейли телеграф". Обикновено Нейно Величество прекарва този ден в резиденцията си в Сандрингам, Норфолк, в..

публикувано на 06.02.21 в 14:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град..

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват..

публикувано на 03.07.24 в 18:43