Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън опита да намали напрежението с Франция заради риболова

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че Франция е един от "най-добрите, най-старите и най-близките приятели и сутрудници на Обединеното кралство" в опит да намали напрежението в двустранните отношения по повод на спора за риболовните права след Брекзит.

Борис Джонсън заяви това пред журналисти по време на полета му за Рим за срещата на Г-20. Запитан какво ще каже на френския президент Еманюел Макрон, когато го срещне днес, той отговори: "Връзките, които ни обединяват и свързват, са далеч по-здрави от сътресенията, през които преминават сега взаимоотношенията ни". Джонсън обаче отбеляза, че правителството му ще направи всичко необходимо да защити британските интереси. 

В същото време в интервю за "Файненшъл таймс" Макрон посочи, че "този спор не засяга само европейците, но и всички партньори на британците, защото след години на преговори, когато само няколко месеца по-късно правите точно обратното на договореното, това не е добър знак, че могат да ви имат доверие". 

В петък френският посланик в Лондон Катрин Колона бе привикана от британския министър по европейски въпроси Уенди Мортън, която изрази "разочарованието на "Даунинг стрийт" от постоянно използвания от Франция конфронтационен език, което не помога за решаването на спора". 

Париж бе разгневен от решението на британските власти и тези на остров Джърси да откажат лиценз за риболов на френски плавателни съдове миналия месец. В четвъртък във френското пристанище Хавър бе задържан британски траулер, за който се твърди, че няма лиценз и бе отправена заплаха, че през следващата седмица няма да бъдат допускани британските кораби до френски пристанища и ще бъде затегната проверката по карабите и товарните камиони, ако спорът не бъде решен до 2 ноември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон

Тиери Бретон: Брекзит е "катастрофа" за Великобритания

Френският политик Тиери Бретон, който е и комисар по вътрешния пазар в ЕК, заяви във вторник, че Брекзит е "катастрофа" за Обединеното кралство. "Вижте какво се случва по рафтовете на супермаркетите, вижте какво се случва по бензиновите колонки,..

публикувано на 26.10.21 в 10:35
Лондонският мост, 29 юли 2021 г.

Прогноза: Спад с 4% на британския БВП след Брекзит и 2 на сто заради пандемията

Последиците от Брекзит за британската икономика ще бъдат по-лоши от тези, причинени от пандемията, заяви ръководителят на Службата за бюджетна отговорност. Ричард Хюз е изчислил, че напускането на ЕС ще доведе до намаление на британския брутен..

публикувано на 28.10.21 в 11:56

Отлив на студенти след Брекзит във Великобритания. Кои са алтернативните държави

След Брекзит   наблюдаваме увеличен  интерес от страна на българските студенти към висшите училища в САЩ и Канада, като алтернатива на английските. Това коментира за Радио Варна Николай Христанов, организатор на форума „Световно изложение”,..

публикувано на 13.10.21 в 12:29

Брекзит и пандемията пренареждат интереса към университетите в чужбина

Изложението "Световно образование" се провежда в Бургас. То илюстрира как се променя образователната карта. Есенното издание събира международни образователни институции и професионални консултанти. Брекзит повлия на висшето образование във..

обновено на 12.10.21 в 13:54
ВИЖТЕ ОЩЕ

В най-малката община Трекляно отново спечели БСП

БСП спечели и тези избори в най-малката община в България - Трекляно, сочат резултатите от вота на 9 юни. Втори са ГЕРБ, трети - "Възраждане".   Политическата статистика сочи, че от 1944 г. насам друга политическа сила или коалиция, освен..

публикувано на 14.06.24 в 22:20

Г-7: Русия трябва да плати 486 млрд. долара обезщетение на Украйна

Белият дом публикува в петък най-новия проект на комюникето на Групата на седемте (Г-7) , в което се подчертава, че приблизителните щети за Украйна по време на "специалната операция" на Русия в страната възлизат на 486 милиарда долара. "Русия..

публикувано на 14.06.24 в 21:43

"Да, България“ няма да участва в съставянето и подкрепата за правителство в 50-тото НС

Националният съвет на "Да, България" реши депутатите от формацията да не участват в съставянето и подкрепата за правителство в рамките на новото 50-о Народно събрание. Това съобщиха от пресцентъра на "Да, България". Формацията е част от..

публикувано на 14.06.24 в 21:25

Украински деца от окупирана от Русия територия са върнати в части на страната, контролирани от Киев

12 украински деца, които са се намирали на окупирана от Русия територия, са били върнати в частите   на страната, контролирани от Киев. Украинският губернатор на южната Херсонска област Олександър Прокуди съобщи в "Телеграм", че става въпрос..

публикувано на 14.06.24 в 20:42

От 5 до 35 евро струва на туристите в Гърция ползването на чадър и шезлонг на плажа

Голяма разлика има в цените на сянката на гръцките плажове. От 5 до 35 евро струва на туристите в Гърция ползването на чадър и шезлонги на плажа. Туристите избират според възможностите си. На много места в северната част - Халкиди, Кавала и..

публикувано на 14.06.24 в 20:29

Градушка унищожи насажденията в село Давидково, община Баните

Градушка унищожи насажденията в село Давидково, община Баните. Обилните валежи продължили близо 15 минути и всичко побеляло. Първоначално градушката била ситна, но после ледените късове станали с големината на орех. Унищожени са посевите от..

публикувано на 14.06.24 в 20:22

ЦИК обяви с решение депутатите, избрани за следващото НС

Централната избирателна комисия обяви с решение от тази вечер депутатите, избрани за следващото Народно събрание. Преди това прие заявленията на кандидатите, избрани в два район. Бойко Борисов ще е депутат от Пловдив, председателите на ДПС -..

публикувано на 14.06.24 в 20:16