Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 месеца след последните избори нито една политическа формация не е очертала модел на управление на държавата

Христо Панчугов: Пандемията се оказа най-лесният начин за разграничаване на политическите формации

Липсват страст и смисъл в политическите кампании

Снимка: БГНЕС
"Отдавна вече пандемията и мерките раздели българското общество. Никой не изследва обаче защо се получи това разделение. И така пандемията, разделяща обществото ни се оказа най-лесният начин за отграничаване на политическите формации и техните послания", коментира пред БНР политологът и преподавател в НБУ Христо Панчугов. Според най-новото социологическо проучване на агенция "Естат" се вижда, че хората се интересуват не толкова от изборите и пандемията, а от ръста на цените.

"Политиците си дават сметка, че нагласите на хората спрямо пандемията, че начинът, по който те се справят с тази криза, неизменно ще удари не само българските граждани, но и тях самите.

Не случайно тази тема е във фокуса на политическото внимание към този етап. Тя е източник на ясно разделение. Политиците се оказаха в ситуация, в която не могат да намерят друго, което да ги разделя. Тоест липсва смисъл в политическите послания, липсва отличителна черта, липсва страст в политическата кампания, тъй като липсва този смисъл", каза още политологът.

Според Панчугов има още много други важни теми, които тепърва ще трябва да се решават тепърва на прага на предстоящата икномическа криза и здравна ситуация. И отлагането на решения в тази посока е само и само да се пази имиджа на един кандидат, заяви още Панчугов в "Преди всички".

"Виждаме едни хора, които претендират да са изразители на политическа промяна, но по същество действията им и комуникацията им с гражданите са част от стария модел. И така хората, не виждайки промяна, те вече не правят разлика между политическите формации и затова не вярват, че гласувайки, ще има промяна.

Това ще го видим и на предстоящите избори, и при следващия парламент, защото партиите са пак толкова разделени, колкото бяха през април, въпреки очевидната идея за промяна и в обществото, която те самите на думи изразяват.

Това е и най-големият дефицит на тази кампания. 6 месеца по-късно нито една политическа формация не е очертала модел на управление на държавата", посочи политологът.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: 365 дни - 365 демографски изненади!

“Аз съм човек, който съм разведен. Ако, примерно, имам контакти с жени, това е прекрасно - да имам 365 жени различни за 365 дни. Защото в България има липса на мъже. И по някакъв начин трябва да помагам”.  Ивелин Михайлов.   *** Ивелин Велики - император на Историческия парк и обикновен член на партия “Величие”, направи дълбоко..

публикувано на 29.06.24 в 13:00

Моторист загина при катастрофа на Подбалканския път

Моторист загина, след сблъсък с лек автомобил на Подбалканския път. Инцидентът е станал близо до разклона за село Копринка. В района се образува  задръстване.

публикувано на 29.06.24 в 12:49
Любчо Нешков

Любчо Нешков: В новия състав на македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури

Манипулацията в Северна Македония е брутална! Това заяви пред БНР Любчо Нешков, агенция БГНЕС. Той напомни, че  е невъзможна промяна в преговорната рамка за присъединяване на РСМ към ЕС и отбеляза, че " в новия състав на македонското правителство има дълбоко антиевропейски фигури" .  Една от водещите новини е за сложните сметки и сделки за..

публикувано на 29.06.24 в 12:18
Кметът на Пазарджик Петър Куленски

Стартира процедура по реновиране на моста над река Марица в Пазарджик

След четири години отлагане стартира процедурата по реновиране на основния мост над река Марица в Пазарджик.  Съоръжението, което  поема основния поток от автомобили между Пазарджик и Пловдив и е основна връзка на родопските общини с областния център,  е построено през 60-те години на миналия век.  Изпълнението на проекта  е на стойност 16 млн...

публикувано на 29.06.24 в 12:11

Започна летния сезон в Банско

Летният сезон в Банско започва от днес, съобщиха от фирмата концесионер на ски зоната. На Бъндеришка поляна има различни атракциони, сред които е най-дългата водна пързалка в Европа, мини - голф и други възможности за отдих и спорт. През първите почивни дни на юли в Банско ще бъдат прожектирани български филми под открито небе,..

публикувано на 29.06.24 в 11:54
Епископ Сионий

Епископ Сионий донесе мощите на Патриарх Евтимий в катедралата "Св. Александър Невски"

Игуменът на Троянския и Бачковския манастири - епископ Сионий донесе мощите на свети патриарх Евтимий Търновски в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". "Те ще бъдат покрити със старинна средновековна плащеница, която е от времето на Светия Патриарх Евтимий. Идват, за да покажат тази духовна приемственост на Българската патриаршия,..

публикувано на 29.06.24 в 11:26
Предсрочните президентски избори в Иран се проведоха след смъртта на държавния глава Ебрахим Раиси.

Песешкиян и Джакили с най-много гласове на президентските избори в Иран

Реформисткият кандидат Масуд Песешкиян и твърдолинейният Саид Джалили печелят най-много гласове на предсрочните президентски избори в Иран, според неокончателните резултати, оповестени от вътрешното министерство. Песешкиян получава над 8,3 милиона гласа, а Джалили – над 7,1 милиона, при преброени повече от 19 милиона бюлетини. Ако никой не..

публикувано на 29.06.24 в 11:20