Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър купи израелска система за наблюдение на "зелената линия" на острова

Кипър - "зелената линия"
Снимка: Бранислава Бобанац

Най-съвременна електронна система за наблюдение от Израел ще бъде инсталирана за охрана на буферната зона и "зелената линия", разделяща Кипър. Междуправителственото споразумение за закупуването й бе подписано от министерствата на отбраната на двете страни в Никозия. 

Инсталирането на израелската специална техника в различни участъци на "зелената линия" ще започне скоро и ще бъде завършено напълно до 3 години, съобщиха от Министерството на отбраната на Кипър. Проектът е на стойност близо 28 млн. евро.

С новата електронна система ще се подобри контролът по "зелената линия" и ще се съкрати времето за реакция при възникване на проблеми. Камерите ще наблюдават и предават изображения от буферната зона между двете части на разделения остров в реално време 24 часа в денонощието.

Правителството в Кипър цели да пресече контрабандата и нелегалната имиграция през демаркационната линия. Преминаването през нея се превърна в основен канал за незаконни мигранти. 

80% от влизащите в Кипър мигранти идват от северната част на острова, където пристигат от Турция. Никозия обяви неотдавна, че ще засили контрола и с използването на дронове.

Дългата 180 километра "зелена линия" се охранява основно от мироопазващите сили на ООН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хижа „Момчил юнак“

Заради дъжда откриват кампанията "Хижа на годината" утре, не днес

Откриването на тазгодишната кампания "Хижа на годината" вместо днес, ще се състои утре , заради метеорологичните условия. Това съобщи пред БНР Елиза Стоева от екипа на организаторите. Събитието ще се проведе в лятното кино "Кабана" до НДК. Тази година има допълнителна конкурсна категория, като категориите стават общо 9...

публикувано на 15.05.24 в 11:05

Без сексуално възпитание за най-малките в училище на Острова

Британското правителство предлага в училищата в Англия ще бъде забранено да преподават сексуално възпитание на деца под девет години. Правителствен източник е заявил пред Би Би Си, че предложението включва планове за забрана децата да бъдат обучавани за полова идентичност. Новите насоки на правителството за училищата ще бъдат..

публикувано на 15.05.24 в 10:50

НЗОК определи реда за отпускане на лекарства и храни за хората с редки заболявания

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) определи реда, по който ще се разглеждат заявленията за заплащането на лекарствата и диетичните храни на хората с редки заболявания след навършване на пълнолетие. Заявленията ще бъдат разглеждани по същия начин какъвто е реда за одобряване на заплащането на пациентите с онкологични и онкохематологични..

публикувано на 15.05.24 в 10:48
Снимката е илюстративна.

Повишават се нивата на реките в Монтанско

Покачват се нивата на реките в област Монтана. В последните 12 часа дъждът над региона не е спирал. Повече дъжд е паднал в планинската част на област Монтана. Въпреки, че валежите не са обилни и интензивни се наблюдава леко повишение нивото на реките в селата от общините Чипровци и Георги Дамяново, съобщиха живеещи в тази част от региона...

публикувано на 15.05.24 в 10:36
Снимката е илюстративна.

Поне 30 яхти са изгорели на пристанище в Хърватия

Тридесет яхти са изгорели в голям пожар, който избухна през нощта на яхтеното пристанище Медулин на хърватското крайбрежие, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, като се позова на информация от полицията в Истрия. Полицията е получила сигнал за пожар на пристанището в 3:55 ч. сутринта. Досега са изгорели 30 яхти, като няколко от тях..

публикувано на 15.05.24 в 10:23

Лоши условия за туризъм в планините, сняг в Стара планина

Условията за туризъм в планините са лоши. Почти навсякъде вали дъжд, съобщава БТА, цитирайки Планинската спасителна служба. В най-високата част на Стара планина е снежно. Има образувана малка снежна покривка в най-високите части - 7 см сняг има на връх Ботев, а в подножието около 2 см. На много места е мъгливо.

публикувано на 15.05.24 в 10:09

Гърция: Без мобилни телефони в гимназиите

В Гърция забраниха децата в гимназиите да ползват мобилни телефони в училище. Но според преподавателите е практически невъзможно наредбата да се приложи. По нареждане на министерството на образованието влезе в сила пълна забрана за притежание и ползване на мобилни телефони в училищата. Причината за тази мярка  е увеличаване на случаите с..

публикувано на 15.05.24 в 10:06