Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка може да прекъсне работата на британските университети

Изглед към сградите на Оксфордския университет.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Персоналът на британските университети подкрепи провеждането на стачка за заплащането и условията на работа.

Прекъсването на работата на британските университети тази зима изглежда ще бъде много по-голямо, след като персоналът им подкрепи стачката за заплатите и условията на труд, присъединявайки се към колегите си, които гласуваха по-рано тази седмица за стачка във връзка с пенсиите.

Общо 58 университети вече подкрепиха стачките, а към тях могат да се присъединят и други, след като Съюзът на университетите и колежите обяви, че обмисля ново преброяване на бюлетините от гласуването на някои места, включително в Университета в Нюкасъл, където само един глас не достигна за събиране на 50%, каквото е изискването по закон за обявяване на стачка. 

Генералният секретар на профсъюза Джо Грейди заяви, че истински се надява да не се стигне до прекъсване на учебния процес, защото нито персоналът, нито студентите го искат, но изцяло зависи от работодателите да престанат на пренебрегват пенсии, заплащането и условията на труд и най-после да покажат, че ценят хората, които работят за тях. 

Следващия петък Комисията за висше образование на профсъюза се очаква да вземе решение дали ще бъде проведена пълна стачка или стачни действия под друга форма. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Марош Шефчович

Шефчович: Ако няма споразумение в спора ЕС - Великобритания, последиците ще са сериозни

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заплаши, че ако не се постигне споразумение между спорните въпроси между ЕС и Обединеното кралство, това ще доведе до сериозни последици за Северна Ирландия, както и за отношенията между..

публикувано на 05.11.21 в 17:55

ЕС очаква Великобритания да задейства член 16 от Протокола за Северна Ирландия

Европейският съюз засилва подготовката за своя отговор в случай, че Обединеното кралство задейства член 16 от Протокола за Северна Ирландия, съобщи в петък националният телевизионен радио оператор на Ирландия RTE. Задействането на член 16 ще..

публикувано на 05.11.21 в 11:54

Великобритания одобри първа в света лекарството срещу Covid-19 на Merck

В четвъртък Великобритания стана първата страна в света, която одобри антивирусно перорално хапче за лекуване на симптоматичен Covid-19, разработено съвместно от компаниите Merck и Ridgeback Biotherapeutics, което би дало нов тласък в борбата срещу..

публикувано на 04.11.21 в 13:23
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избор на митрополит в Сливенската епархия

В Сливенска епархия днес отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест епископи. Отново избори за Сливенски митрополит днес Изборният ден започна с литургия в..

публикувано на 19.05.24 в 12:31

Васил Терзиев обеща поне един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му

Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община..

публикувано на 19.05.24 в 12:13

Възпалителните чревни заболявания нямат граници

Около 4 хиляди българи живеят с възпалителни чревни заболявания , които изискват редовно проследяване и поддържане на организма чрез правилно хранене и спорт. Данните са на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит , които в..

публикувано на 19.05.24 в 12:02

Преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" се включват в утрешния протест в София

Преподаватели и служители от Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще участват в националния протест пред Министерството на финансите утре. Те ще бъдат подкрепени и от студенти, които също тръгват за столицата. Искането на преподавателите и..

публикувано на 19.05.24 в 11:56

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток...

публикувано на 19.05.24 в 11:45
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Евтим Милошев: Очакваме ръст над 10% от летния туристически сезон

Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев интервю пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на..

публикувано на 19.05.24 в 11:31
доц. Христо Попов

Доц. Попов: На 11 юни готвим мащабна експозиция за праисторическия обект - "Провадия - Солницата"

Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките участва в инициативата "Европейска нощ на музеите – София", организирана от Френският институт в България в партньорство с Министерство на културата и Столична община,..

публикувано на 19.05.24 в 11:26