Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2500 сгради са засегнати от изригването на вулкана Кумбре Виеха на о-в Ла Палма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 2500 сгради са засегнати вече от вулкана Кумбре Виеха, който изригна през септември на канарския остров Ла Палма.

Потоците лава, които текат към океана, покриват над 990 хектара от острова. Продължават и трусовете, достигащи пета степен по Рихтер.

Регионалните власти на Канарските острови продължиха отмяната на учебните занятия в редица селища, след като не се потвърдиха очакванията за отслабване на вулканичната дейност.

Вчера испанският премиер Педро Санчес за пореден път посети Ла Палма и обеща помощ от бюджета на останалите без дом заради изригването на вулкана.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социалното министерство ще изготви 10-годишна прогноза за пазара на труда

Социалното министерство ще изготви 10-годишна прогноза за развитието на трудовия пазар у нас. Ще бъдат направени прогнози за очакваното тъсене на труд и очакваните дисбаланси, като ще се проведе представително проучване сред работодателските организации.  Данните ще помогнат за предприемане на действия в областта на образованието, обучението и заетостта...

публикувано на 16.05.24 в 16:06

Среща във финансовото министерство по казуса за заплащането в университетите

И след днешната среща във Министерството на финансите по казуса за заплащането в университетите от Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ потвърдиха, че ще протестират пред ведомството на 20 май.  Причината - все още не са осигурени средства за изпълнение на промените в Закона за висшето образование, които предвиждат от 1 април..

публикувано на 16.05.24 в 16:04

БАН подкрепи висшите училища

Ръководството на Българската академия на науките изцяло подкрепя позицията на висшите училища, изразена в публикуваното отворено писмо до държавните институции от 14 май 2024 г., се казва в становище на БАН във връзка с писмото на Съвета на ректорите. Протест: На 20 май всички държавни и част от частните университети няма да отворят врати..

публикувано на 16.05.24 в 15:47
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

Засега няма заповед за удължаване на забраната за износ на инсулин

Все още няма публикувана заповед за ново удължаване на забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца. Срокът на мораториума изтича днес.  Преди месец служебният здравен министър Галя Кондева го удължи заради данни за нередовни доставки, забавяне или отказ от търговците на едро да заредят посочените лекарства в аптечната..

публикувано на 16.05.24 в 15:05

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни

Интерактивна електронна разяснителна брошура за изборите на 9 юни е налична на интернет страницата на Централната избирателна комисия. Там е събрана цялата информация за правата на избирателите. Обявени са и начините за гласуване на хората с трайни увреждания. Ако те не могат да посетят изборно помещение, могат да заявят до 25..

публикувано на 16.05.24 в 15:00

Три български консорциума ще бъдат финансирани по линия на Европейския фонд за отбрана

Три български консорциума ще бъдат финансирани по линия на Европейския фонд за отбрана за участието си в три съвместни научноизследователски проекта в областта на отбраната. Европейската комисия обяви резултатите от отправените през 2023 г. покани за участие. Избрани са общо 54 проекта, като финансирането им възлиза на 1,031 милиарда евро...

публикувано на 16.05.24 в 14:59
Любомир Каримански

Любомир Каримански: Парите в образованието да са срещу качество

Ако приоритет ни е да запазим качеството на образованието, нека първо да проверим качеството на преподавателите в университетите и след това да бъде заслужена заплатата, която те получават, т.е. парите да са срещу качество. Това каза пред БНР финансистът Любомир Каримански, бивш депутат от "Има такъв народ", председател на комисията по бюджет и..

публикувано на 16.05.24 в 14:19