Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР започва проверка по нарушения на договори за основен ремонт пътища

| обновено на 09.11.21 в 18:32
Служебните министри Виолета Комитова и Бойко Рашков
Снимка: БГНЕС

МВР започва проверка по нарушения на договори за основен ремонт пътища, които са минавали като договори за текущ ремонт и поддържане. Това съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на съвместна пресконференция с министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

Под прикритието на текущ ремонт и поддържане са правени основни ремонти на пътища, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова 

Тази практика на предишното управление води до по-скъпи ремонти, с по-малко контрол и без необходимите гаранции.

„Заварихме едни 5-годишни договори с фирми - от 2019 г. до 2024 г. И  констатирахме едно финансово несъответствие. В област Х имаме договор за обществена поръчка за 20 млн. лева. Впоследствие получавала задание за 200 млн. Така ние заварихме един дефицит - имат бюджет за 300-400 милиона и общо сумарно имат претенции за извършена работа за милиард и половина“.

Министър Бойко Рашков добави, че започват проверки по анализа, направен от МРРБ. Ще се изследва всеки един случай поотделно. Правени са „камуфлажни ремонти“ с цел обогатяване на определени субекти.

Бившите министри Петя Аврамова и Николай Нанков са призовани да се явят в следствието, посочи Рашков:

„Откриваме нови обстоятелства, нови факти, които ще ни задължат да започнем проверка и в насока защо се е преминавало от един вид строителна дейност към текущ ремонт. Изглежда някой се е облагодетелствал от заменянето на една дума. Трябва да видим кой е този и да му потърсим съответната отговорност“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Божков

"Хазартното дело" срещу Васил Божков тръгна по същество

Един от процесите срещу Васил Божков тръгва по същество. Софийският градски съд не откри процесуални нарушения в обвинителния акт по така нареченото "хазартно дело" и насрочи за есента разпитите на първите свидетели.   Съдът обаче отхвърли иска на МФ за близо 630 млн. лв. по делото срещу Васил Божков. Съдът отхвърли иска на МФ..

публикувано на 05.07.24 в 18:04
Идеен проект на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Има три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК. През седмицата кметът на София Васил Терзиев спря процедурата на етап избран проект. А дори и след спешно свиканото заседание на две комисии - по култура и по архитектура, не стана ясно какъв ще бъде изходът от ситуацията. Терзиев е..

публикувано на 05.07.24 в 17:22
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Декларация на ДПС - Велико Търново с призив към Доган и Пеевски за разум и мъдрост

Областният съвет на ДПС във Велико Търново прие декларация, в която призовава Ахмед Доган и Делян Пеевски за разум и мъдрост. Диаметрални различия в ДПС никога не е имало и няма да допуснем да се случат, се посочва в декларацията на областния съвет на ДПС във Велико Търново. Тя е адресирана както до Ахмед Доган, така и до Делян..

публикувано на 05.07.24 в 17:08

Родителите на ученици от 1. до 4. и в 8. клас могат да подават документи за еднократна помощ

Родителите на ученици от 1. до 4. клас и в 8. клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лева  за покриване на част от разходите в началото на учебната година.  Тя е за покриване на част от разходите в началото на учебната година и се изплаща на всички семейства, независимо от доходите.  Крайният срок за кандидатстване е 15-и..

публикувано на 05.07.24 в 16:51

Как да се подготвим за здравословно прекарване на слънчевите летни дни?

В разгара на летните отпуски и почивките на море и планина е добре да пазим кожата си от слънчеви изгаряния.  Целенасоченото излагане на слънце, за да придобием по-тъмен тен, увеличава риска от развитие на кожен меланом, припомня д-р Ива Гаврилова, онкохирург в Клиниката по онкодерматология на Специализираната онкологична болница "Проф. Иван..

публикувано на 05.07.24 в 16:39

СЕМ прати 32 сигнала до ЦИК за несъответствия при медийното отразяване на изборите

Общо 32 сигнала е изпратил Съветът за електронни медии (СЕМ) до Централната избирателна комисия (ЦИК) за констатирани несъответствия с разпоредбите на Изборния кодекс при медийното отразяване на вота две в едно на девети юни.  Най-много - 11, са сигналите за огласяване на резултати от допитване до обществено мнение преди края на изборния ден, а..

публикувано на 05.07.24 в 16:24
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов с предупреждение към Делян Пеевски

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предупреди председателя на ДПС Делян Пеевски да внимава, за да не го сполети съдбата на председателя на ПГ на "Величие".  "Винаги, когато еничарите са си помисляли, че могат да вземат властта от турците, съдбата им е била една и съща", посочва Костадинов и добавя:  "Еничарите в ДПС вдигнаха бунт срещу турците..

публикувано на 05.07.24 в 16:21