Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 90-те години ДПС показват, че си знаят мястото

Ирена Тодорова: Ефектът от първото място на ПП ще е краткосрочен

Проекти като „Възраждане“ катализират народния гняв, при скорошни избори ще увеличат подкрепата си

Ирена Тодорова
Снимка: Личен архив

В България наблюдаваме трайно протестен вот. Разочарованието се задълбочава драстично именно заради това. Ефектът от първото място на ПП ще е краткосрочен. Това заяви пред БНР Ирена Тодорова, преподавател в Департамент „Политически науки“ на Нов български университет.

Няма да има трайна политическа култура и вътрешнопартийни реформи, докато емоционалният вот взема такъв огромен връх, смята тя.

Според Тодорова тревожно е, че такъв тип нови политически формации като ПП започват да се упражняват директно във властта.

Като общество явно наистина имаме нужда от промяна на физиономиите в политическия елит, посочи в анализа си Ирена Тодорова.

Партии като ГЕРБ и БСП получават шанс да се реформират. Това спешно трябва са се случи в техните редици.  БСП се нуждае от трансформация – не само генерационна, а и идеологическа.“

От 90-те години ДПС показват, че си знаят мястото, независимо от силния резултат, който показват. Не мисля, че можем да говорим за етническо напрежение“, отбеляза още Тодорова в предаването „Преди всички“.

Националната и глобалната фигура на Пеевски е една, а локалната – съвсем друга, допълни тя.

В силни кризи крайно десните и популистките партии се възползват от това, категорична е Ирена Тодорова.

„Преди бяха мигрантите, сега са ваксините и зеленият сертификат. Това са проекти, които катализират народния гняв. Ако има скоро избори – най-вероятно такива ще се случат, проекти като „Възраждане“ ще увеличат своята подкрепа. За да генерират допълнителна подкрепа, те не трябва да влизат в никаква коалиция в следващия кабинет, а да са яростна опозиция на всички и на всичко. Такава заявка дават.“

Румен Радев изглежда като най-популярната фигура в България, а неговият резултат надскача партийните резултати и на БСП, и на ПП, каза Ирена Тодорова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Необходимо е и двата пола да бъдат ваксинирани срещу HPV

По данни на Европейската ракова информационна система за 2022 г. България е на второ място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка с 503 смъртни случая. Това е втората водеща причина за смърт от рак при жените от 15 до 45 години в България.   Експерти настояват и момчетата да получават безплатна ваксина срещу човешки..

публикувано на 27.09.24 в 11:17
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

Изследване за образованието: 80% искат повече практически упражнения и формиране на компетентности

" Учителят се е превърнал в плен на документа. Учителят не е момчето за всичко - той не би трябвало да пази в коридора, на двора или в автобусите. Несвойствените дейности претоварват учителя и той не издържа и отива да прави нещо друго или не е ефективен за своите ученици. Тези неща трябва да решим, за да запазим учителите и да задържим младите в..

публикувано на 27.09.24 в 10:14

Маринела Величкова: Сред хората в РСМ няма съвсем ясна картина за това какво е възможно

" Очаквам ясна позиция на албанските партии, за да се опитаме да се ориентираме какво следва оттук нататък ". Това заяви пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.  Вчера постоянните представители на ЕС единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство в ЕС, но не и с Република Северна Македония. Решението на ЕС..

публикувано на 27.09.24 в 09:00

Радосвета Стаменкова: Не можем да задраскаме интернет, но можем да модерираме

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи. 34% от подрастващите съобщават, че играят онлайн игри всеки ден . Това е един от тревожните изводи на последното проучване върху зависимостта на децата от социални мрежи. Проучването "Здравно поведение при деца в училищна възраст" изследва около 280 хил. деца на 11, 13 и 15 години в..

публикувано на 26.09.24 в 11:05

Хора с увреждания в планината: Мисия възможна

" Хората с увреждания нямат нужда от съжаление, те имат нужда да се държим с тях като равни, което е проблем в България . Не всеки го разбира. Хората като че ли малко странят, а всъщност те са толкова пълноценни хора, колкото и ние. Това, че имат някакъв двигателен проблем не ги прави по-малко хора от нас ". Това каза пред БНР Вера Асенова..

публикувано на 25.09.24 в 10:47

Росина Тодорова: Младото поколение има твърде ниска здравна култура

Хората подценяват проблемите, които замърсеният въздух създава . Това заяви пред БНР Росина Тодорова - председател на Сдружение "Жените в бизнеса и професиите - София", преди пресконференцията "На въздух: Да седнем заедно и да поговорим за профилактиката преди лечението". Темата е част от по-големия проект "Пейка за здраве"...

публикувано на 25.09.24 в 09:52