Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаният в България белгийски гражданин поиска незабавно екстрадиране в страната си

Снимка: Даниела Костова

Задържаният в България белгийски гражданин, издирван с европейска заповед за арест, поиска незабавно да бъде екстрадиран в Белгия.

Ясин Лашири има наложена в страната си  20-годишна присъда за тероризъм. В момента той е задържан в Елховския арест.

37- годишният Ясин Лашири поиска от Ямболския окръжен съд още днес да бъде екстрадиран със самолет в Белгия.

Според него условията в българския арест били лоши, освен това имал и здравословни проблеми.

Белгийските власти настояват Лашири да бъде върнат в Брюксел, тъй като има да излежава 20-годишна присъда за участие в терористичните атаки в Париж през 2015 година.  

Окончателното решение за екстрадирането магистратите ще вземат на 22 ноември, тъй като по закон издирваният има право в тридневен срок да преосмисли решението си.

Ясин Лашири, който е от марокански произход, беше задържан на 10 ноември да пресича незаконно турско-българската граница до 25 репер на река Тунджа. Той е бил и с неистински документ за самоличност.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендил се очаква ГЕРБ-СДС да има 2 мандата, "Възраждане" - 1, четвъртият - под въпрос

Четвъртият мандат за 10 МИР - Кюстендил все още остава под въпрос, докато на стане ясно дали ПП "Величие" ще прескочи бариерата от 4%. Може да се стигне до ситуация за четвъртия мандат да спорят БСП - Обединена левица и ДПС - Ново начало.  При 99,71% обработени протоколи: "Величие" е на ръба за 51-вото НС Депутати се очаква да станат бившият..

публикувано на 28.10.24 в 15:03

Антон Кутев: Време е за нови лица в БСП и те не трябва да се противопоставят на вече познатите

Време е за нови лица в БСП, не задължително млади и те не трябва да се противопоставят на другите, които са вече познати. Това каза пред БНР Антон Кутев, бивш депутат от БСП и говорител на служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев. "Грешката на Корнелия Нинова беше, че тя отстраняваше тези, които ѝ пречат. Но с това отстраняване тя..

публикувано на 28.10.24 в 14:47
Елена Дариева

Елена Дариева: Лидерски дебат липсва от предпазливост и заради страха от провал

Защо хората не са гласували? Отговорът не е липсата на алтернатива,  защото на политическата сцена имаше актьори от целия спектър. Проблемът беше, че за седми път трябваше да се избира от същото. Когато менюто е едно и също, хората спират да посещават ресторанта . Така обясни избирателната активност на 27 октомври Елена Дариева,..

публикувано на 28.10.24 в 14:34
Виктор Орбан

Визитата на Орбан в Грузия няма мандат от ЕС

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Грузия не е с мандат на Европейския съвет и е в рамките на двустранните отношения, заяви говорителката на Комисията Набила Масрали. Министър-председателят е на визита в Грузия днес и утре, където ще се среща с премиера Иракли Кобахидзе, за да го поздрави за победата на "Грузинска мечта" на изборите...

публикувано на 28.10.24 в 14:23

ДПС - Доган призова за стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски"

Крилото на Движението за права и свободи около Ахмед Доган призовава за диалог между политическите партии за съставяне на стабилно правителство, изключващо "модела Пеевски". В съобщение до медиите се изразява благодарност към симпатизантите, подкрепили формацията, въпреки "масираните репресии и безпрецедентния натиск", на които са били..

публикувано на 28.10.24 в 14:04

Какви са изводите от изборния ден в Пазарджик?

При 100 процента обработени протоколи в Пазарджик ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с малко над 27%. На втора позиция се нарежда ДПС-Ново начало (ДПС-НН) с близо 19 процента. Резултатите показват пълна победа на Делян Пеевски срещу Ахмед Доган , който е под чертата в областта. Другият печеливш в региона е БСП-Обединена левица, която за..

публикувано на 28.10.24 в 14:01

Политическите сили с над 4% на вота увеличават подкрепата си в Габровско

Всички политически партии и коалиции, които по последни данни влизат в новия парламент, увеличават подкрепата си сред избирателите в Габровска област. При 98,30% обработени протоколи: 9 формации в 51-вото Народно събрание При 99,71% обработени протоколи: "Величие" е на ръба за 51-вото НС С гласовете си те подредиха на първо място коалицията..

публикувано на 28.10.24 в 13:55