Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисията на полярниците ни - лаборатория в българската база в Антарктида

Снимка: БГНЕС

По традиция преди да заминат за Ледения континент участниците в 30-ата българска антарктическа експедиция получиха националното знаме на официална церемония в Президентството

Основната задача на 30-ата антарктическа експедиция тази година е да постави основите на научната лаборатория в българската база на остров Ливингстън, в която ще работят изследователи от цял свят.

Страната ни работи по 7 научни проекта в областта на геологията, биологията и медицината.

Един от проектите ще изследва съня на полярниците на ледения континент:

"Тъй като се наблюдава вече от нас от 30 години , че там се сънуват като живи починали близки и роднини, да се види има ли тунел към Космоса от Антарктида", обясни проф. Христо Пимпирев, който ще антарктическата експедиция.

Геологът Стефан Велев ще бъде част от втората група български полярници. В нея са предимно учени. Заминава в средата на януари.

За Стефан това ще бъде шестата експедиция на ледения континент.

"Нашият проект е свързан с една първоначална оценка на металните полезни изкопаеми за находища на мед и на злато. Проектът е интересен и с това, че дълго време ще изкараме на палатка, далече от базата - може би над 10 дни. Затова е интересно и малко по-екстремно осъществяването на този проект".

Очаква се експедицията да завърши през март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обработени близо 94% от протоколите: Без промяна в подреждането

Новите междинини резултати от изборите за Народно събрание потвърждават разпределнието на силите. При обработени близо 94 процента протоколите на първо място е коалиция ГЕРБ-СДС с 24,63 прозцента, а на второ - Движението за права и свободи  с 15,89 на сто. Коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" остава трета с 14,81 на сто. На четвърто..

публикувано на 10.06.24 в 17:01
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев в Берлин за Конференцията за възстановяване на Украйна

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Конференцията за възстановяване на Украйна утре, 11 юни, в Берлин, съобщи правителствената пресслужба. Основната цел на форума в германската столица е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна. Главчев ще вземе участие в официалното откриване на..

публикувано на 10.06.24 в 16:51

ЕНП печели 185 места в новия Европарламент

Европейската народна партия е със 185 места в новия Европейски парламент и със значителна преднина пред заемащия второ място Алианс на социалистите и демократите, който получава 137 според последните предварителни резултати. Късно снощи водещият кандидат на ЕНП и настоящ председател на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен изрази категоричната си..

публикувано на 10.06.24 в 16:45
Ваня Нушева

Ваня Нушева: Промяната на изборното законодателство с тесен хоризонт руши доверието

" В българския политически живот виждаме процес на трансформация на партийната система , което е резултат от неефективния начин, по който политическите партии реагират и съумяват да отговорят на исканията на избирателите си. Виждаме как социалните мрежи, т.нар. нови социални медии, създават нови възможности за по-ефективно комуникиране на популистки..

публикувано на 10.06.24 в 16:44

Разбиха престъпна група за разпространение на наркотици

При специализирана полицейска операция на територията на Бургас, Варна и Стара Загора са задържани 3-ма души, а 2-ма се издирват. Срещу тях са повдигнати обвинения за престъпна група за трафик и разпространение на високорискови наркотични вещества. Разследването на групата е започнало от началото на годината. Организаторът на групата е на 35..

публикувано на 10.06.24 в 16:27

Шофьорът на изгорелия на Е-79 тир е настанен в болница

Шофьорът на изгорелия тир на международен път Е-79 край село Винище е настанен в болницата в Монтана. Няма опасност за живота му. Пътят остава затворен. Горящ камион затвори движението по участък от Е-79 в Монтанско, има обход Водачът на тира, от турски произход, е с охлузни рани по ръцете и краката. Шофьорът е успял да напусне кабината..

публикувано на 10.06.24 в 16:27

МОН публикува теста от изпита за НВО за десетокласниците и отговорите към него

Теза на темата "Любов и власт" по откъс от "Изворът на Белоногата" писаха десетокласниците, които днес се явиха на националното външно оценяване по български език и литература. Те трябваше да отговорят и на въпроси защо това произведение е поема, да дадат две характеристики, които определят Гергана като типична героиня от възрожденската литература, да..

публикувано на 10.06.24 в 16:24