Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камелия Димитрова: Важно е правителството да се справи с тежката криза

Камелия Димитрова
Снимка: Личен архив

"В последните години има един проблем - това е, че не са актуализирани изирателните списъци - според тях право на глас имат над 6 милиона души - това за мен лично не е съвсем убедително. Това променя въпроса за избирателната активност", коментира отминалите избори пред БНР Камелия Димитрова, политолог и председател на Българската асоциация на пиар агенциите.

По думите ѝ, ако списъците се актуализират, ще се окаже, че избирателната активност не е чак толкова ниска.

Камелия Димитрова коментира също, че "Продължаваме промяната" за разлика от ИТН са доста диалогични, като последните точно заради липсата на диалог не са успели да съставят правителство.

"Новата формация  - ПП, демонстрира доста диалогичност, отвореност към всички, готови са на някакави компромиси - мисля, че точно заради това успяха да спечелят избирателите.

Но от друга страна самите хора очакват още от миналите избори да се появи нова политическа сила, която да се справи с корупцията. Такова нещо до момента нямаше на политическия терен - дори и тот .нар."протестни партии", поясни още Димитрова.

За разпределянето на министерски кресла сега Димитрова каза, че в цяла Европа управляват коалиционни правителства, а при такава тежка криза всички ще трябва да поемат своята отгворност, да направят и компромиси и това е напълно нормален процес.

"Въпросът е след това доколко ще се запази балансът и новото правителство ще удържи, за да се справи с тежките икономически проблеми, които предстоят от следващата година", заяви още Димитрова.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МЗ: ТЕЛК трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи

Териториалните експертни лекарски комисии трябва да могат да разглеждат всички насочени към тях случаи, защото са с общ профил, а не са специализирани. Така от Министерството на здравеопазването аргументираха отпадналата от вчера възможност за пренасочване на пациентско досие от една комисия към друга. Пациентски организации предупреждават за..

публикувано на 03.10.24 в 19:21

ЦИК свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов

С 13 гласа "за" Централната избирателна комисия свали имунитета на кандидата за народен представител Джейхан Ибрямов. Това стана час след като в ЦИК е постъпило искане от заместник главния прокурор Елена Каракашева, в което  се иска разрешение срещу Ибрямов да започне наказателно производство и той да бъде задържан за три денонощия...

публикувано на 03.10.24 в 19:10
Филип Гунев

Филип Гунев: Турция остава ключова дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток

Турция остава ключ към това дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток , защото ще е първата и най-засегната от такава. Това каза пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи. "Анкара планира репатриране на сирийски бежанци от турска територия, а не приемане на още. Но една такава бежанска вълна не е задължително да..

публикувано на 03.10.24 в 18:38

Първата доставка на природен газ от терминала в Александруполис е за България

Първата доставка на втечнен природен газ за България от терминала в гръцкия град Александруполис е вече факт. На терминала днес беше служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. "Булгаргаз" има резервирани от там по 1 милиард кубически метра синьо гориво годишно за следващите 10 години. “Това е исторически момент за България и за целия..

публикувано на 03.10.24 в 18:34

От коалицията, номинирала Джейхан Ибрямов за кандидат-депутат, ще настояват за отлагане на изборите

От коалицията, издигнала кандидатурата на Джейхан Ибрямов за депутат, заявиха, че ще настояват за отлагане на изборите и че ще представят искането си на утрешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. СГП внася мотивирани искания до Рая Назарян и ЦИК по казуса с имунитета на задържания депутат Какво се знае..

публикувано на 03.10.24 в 18:09
доц. Жана Попова

Жана Попова: Да обърнем внимание на пренебрегването на масовата култура и медиите

Международна научна конференция в памет на културолога проф. Ивайло Дичев ще се открие утре. Тя е организирана от Софийският университет и БАН, а домакин е Факултетът по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски". На двудневния форум ще се дискутират п опкултура, попполитика и дигиталния обрат. "Едно посланията към..

публикувано на 03.10.24 в 18:08
Снимката е илюстративна, архив.

Операции на МВР срещу купуването на гласове на различни места в страната

20 души са задържани днес при операции на МВР срещу купуването на гласове на различни места в страната. От МВР уточняват, че служители от Криминална, Икономическа, Охранителна и Пътна полиция на областните дирекции, заедно се екипи на Жандармерията, проверяват частни адреси, търговски обекти и места, за които са събрани данни, че се осъществяват..

публикувано на 03.10.24 в 18:02