Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карл Нехамер полага в понеделник клетва като канцлер на Австрия

Карл Нехамер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Карл Нехамер ще положи клетва като канцлер на Австрия в понеделник, съобщиха от президентството във Виена. 49-годишният Нехамер беше министър на вътрешните работи до момента. Той наследи Себастиан Курц начело на консервативната Народна партия и ще застане начело на коалиционното правителство със Зелените.

Нехамер пое партията в момент на хаос, след като Курц подаде оставка като канцлер през октомври след като срещу него започна разследване за корупция. 

Това доведе и до оставките на двама от най-близките съюзници на Курц - настящият канцлер Александър Шаленберг и финансовия министър Гернот Блюмел.

Нехамер е бивш военнослужещ и съветник по комуникации и твърди, че ще продължи политиките на Себастиан Курц, като обяви борбата срещу коронавируса за приоритет.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От градушката са пострадали прасковените насаждения - 12 юни 2024 г.

Буря с градушка нанесе щети в Сливенско

Буря, придружена с градушка, удари тази вечер Сливен и околните села. Градушката беше с големината от лешник до орех. По данни на Регионалната дирекция за борба с градушките най-сериозно са ударени кв. "Речица", село Мечкарево и населени места от западната част на общината. Бурята остави без електричество част от източната част на вилната  зона на..

публикувано на 12.06.24 в 22:26

Буря със силен вятър и слаба градушка премина над Ямбол

Буря със силен вятър и слаба градушка премина над Ямбол малко преди 21:00 часа. На тел 112 са подадени  над 10 сигнала за паднали дървета. Дърво е паднало на Крайречния булевард в града, а друго е нанесло щети на 2 автомобила в кв. "Хале". Няма сигнали за пострадали граждани.

публикувано на 12.06.24 в 22:09
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Среща на групата за ядрено планиране на заседанието на министрите на отбраната на НАТО

Среща на групата за ядрено планиране се предвижда на заседанието на министрите на отбраната на НАТО утре, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Съюзниците ще обсъдят продължаващата адаптация на ядрените мощности в контекста на сигурността в момента: "Това, което виждаме през последните месеци и години, е опасна ядрена реторика от..

публикувано на 12.06.24 в 22:03

Страните от Г-7 са се договорили да предоставят на Украйна 50 млрд. долара чрез използване на замразени руски активи

Лидерите на страните от Г-7 се договориха да предоставят на Украйна 50 млрд. долара чрез използване на замразени руски активи до края на годината, съобщиха от френското председателство. "Имаме споразумение", заявиха от председателството преди срещата на върха на Г-7 в Италия утре, която ще се съсредоточи върху подкрепата на борбата на Киев срещу..

публикувано на 12.06.24 в 21:57
Президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Зеленски на изненадващо посещение в Саудитска Арабия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е обсъдил подготовката за мирната среща на върха в Швейцария със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман по време на необявеното си посещение в неутралната за Русия страна, предава АФП. Зеленски написа в социалните мрежи, че е провел "енергична среща" със саудитския лидер, като добави:..

публикувано на 12.06.24 в 21:45

ЦИК прие решение, с което разпредели мандатите от евровота

Ц ентралната избирателна комисия при решението, с което разпредели мандатите между партиите, които участваха в евровота. ГЕРБ-СДС ще бъде представен от петима евродепутати, ДПС от трима, ПП-ДБ също от трима, както и партия "Възраждане" също изпраща трима депутати в ЕП. БСП ще има двама евродепутати, а ИТН един. Откази и преференции: Кои ще..

публикувано на 12.06.24 в 21:15

Градушка падна тази вечер и в района на Габрово

Градушка падна тази вечер в района на Габрово. Силният дъжд, премесен с ледени топчета с големината на череши, продължи за кратко. Няма информация за щети. По главния път Севлиево - София има нападали клони, които ще бъдат отстранени, съобщи дежурният в Областното пътно управление в Габрово. Движението се осъществява с повишено внимание.

публикувано на 12.06.24 в 20:56