Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият парламент и други акценти от седмицата

Снимка: Ани Петрова

Седмица на гръмки обещания, равносметки и поглед в бъдещето, в очакване на редовен кабинет и с надежди за мандата на новия парламент. За първи път в парламентарната история на България в рамките на една година се сформира трето Народно събрание.

Едва ли на някого му е било тържествено на фона на натрупаните проблеми в обществото и задаващата се тежка зима, но имаше оптимизъм, някак спасително опрял се на плещите на десетките нови и млади попълнения, които с голяма доза ентусиазъм прекрачиха прага на историческата сграда с надписа „Съединението прави силата“ и особено онези от тях от партията победител „Продължаваме промяната“, които възторжено ръкопляскаха на лидера си и очакван бъдещ премиер на страната Кирил Петков и на категоричните му заявки за решаване на наболелите проблеми.

Държавният глава Румен Радев застана пред депутатите и призова за национален консенсус за устойчиво управление.

Младият 34-годишен юрист Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ стана новия председател на 47 Народно събрание. Пое важния ръководен пост с амбицията за пълен мандат на новия парламент.

Никола Минчев/Снимка: Ани Петрова

Опозицията изтъкна колко важно е да се състави редовно правителство. Десислава Атанасова от ГЕРБ дори заяви готовност за толеранс, макар да изрази съмнение в бъдещото парламентарно мнозинство. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова за стабилизиране на политическия процес, но се закани да потърсят политическа отговорност за „репресиите“ на вътрешния министър Бойко Рашков.

И след като опозицията се заяви, участниците в бъдещата управленска коалиция с „Продължаваме промяната“ - БСП, „Има такъв на род“ и Демократична България, категорично потвърдиха готовността да бъдат част от властта.

След седмична демонстрация на прозрачни преговорни процеси в столичен мол, настъпи пълна тишина, но за кратко. Наруши я изтекло писмо в медиите на главния секретар на "Демократи за силна България", чиято автентичност беше потвърдена. В него се описва, че председателят на Народното събрание ще се сменя на ротация през година за всяка от партиите участваща в управлението, като първоначално да бъде избрана Корнелия Нинова. Но лидерът на социалистите Корнелия Нинова категорично отрече.

Разговорите между четирите формации за бъдеща коалиция продължават и в двата почивни дни.

И на фона на многото неизвестни около имена и формули за министерски постове, президентът обяви график за политически срещи.

От утре държавният глава Румен Радев започва двудневни консултации с парламентарните сили. Това е процедурата, която предшества връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила - „Продължаваме промяната“.

Още в началото на политическия сезон темата дали служебното правителство да представи бюджет в парламента сблъска различните позиции. В обръщението си от трибуната на парламента президентът Румен Радев призова народните представители да подходят отговорно към бюджета, който служебното правителство ще внесе в парламента. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който се очаква да се върне като финансов министър в бъдещия редовен кабинет, обяви, че текущият бюджет е разчетен така, че да издържи януари и февруари.

През седмицата - опитите за връщането на големите ученици в клас премина през новаторството на един столичен директор, през дълги опашки на ученици пред лаборатории в студа, за да се стигне до решението: „От понеделник всички на училище!“.

И докато се отправяха призиви, родители се съгласиха големите им ученици да плащат за тестове, за да се върнат в клас, докато образователното министерство осигури безплатни. Първи го направиха учениците от Испанската гимназия в София, последваха ги тези от Софийската математическа гимназия, но злополучно с часове чакане на ученици на дълга опашка пред лаборатории в студа. Има ли щадящи тестове за коронавирус и колко - предизвика задочния спор между двамата министри - просветния и здравния. И след дни на размяна на реплики - тестове се появиха и учениците се връщат в клас.

Съобщението за трагичен случай с починало 5-годишно дете от менингит в столична детска градина беляза седмицата. Днес се очакват резултатите от  всички проби в детската градина. Установените носители са насочени към личните си лекари за антибиотична терапия.

Не може да се очаква масово заболяване от менингит, каза проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя обясни, че случаят с децата, заразени с бактериален менингит, е спорадичен, а заболяването е сравнително рядко

Станахме свидетели и на други инциденти с деца. Петокласник от Основното училище в Перущица  получи тежки изгаряния на краката при игра в двора на училището в необезопасена зона, на която се изхвърля ежедневно жар от котела в сградата.

Остава висока смъртността от коронавирус в страната ни - само за последната седмица от инфекцията са починали близо 800 души. Новият вариант на Covid-19  - Омикрон, все още не е официално регистриран у нас, но скоростта му за разпространение е висока и вече е засечен в над 40 държави по света. И докато страната ни трудно се справя с covid кризата и продължаваме на сме с най-ниската ваксинация в ЕС, темата за фалшиви сертификати отново стана част от новинарските емисии. 

Престъпната схема беше засечена в два ваксинационни центъра в Асеновград и в Раковски, която е действала около два месеца. Цената  за един сертификат е варирала между 200 и 400 лева.

Снегът и тази седмица ни изненада, предизвика задръствания и създаде много работа на почистващите фирми, но снегът ни напомни, че дни ни делят до Коледа. В много градове на страната грейнаха коледни елхи.

Чуйте новинарските акценти в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 40 хил. секции в Обединеното кралство за общите избори

Лидерите на партиите в Обединеното кралство се присъединиха към милионите гласоподаватели, които решават съдбата на страната в общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия. Избори в Обединеното кралство Всички направени напоследък социологически проучвания показват, че консерваторите ще бъдат победени и то убедително от..

публикувано на 04.07.24 в 17:40
Адриан Антонов

Шест години затвор за шофьора, прегазил Ани и Явор

19-годишният Адриан Антонов беше осъден на 9 години затвор за смъртта на 24-годишната Ана-Мария Малчева и на 22-годишния Явор Стоянов, които бяха блъснати от него на столичния булевард "Сливница" през май миналата година. След като Антонов се призна за виновен, съдът намали присъдата му на 6 години.  Младежът няма да има право да шофира в..

публикувано на 04.07.24 в 17:14

Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич, съобщи пред медиите ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински, предава БТА. Нова находка в античния град Хераклея Синтика Статуята е на божество и е много добре запазена, допълни той...

публикувано на 04.07.24 в 17:09
Мирослав Боршош

Боршош покани на заседание на комисията по култура кмета на София заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Кметът Васил Терзиев прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен..

публикувано на 04.07.24 в 17:02

Минералният плаж в Белово скара настоящ и бивш кмет

Преди няколко дни, минералният плаж в Белово осъмна с транспарант с надпис "Плажът няма да работи. Кметът спря тока".  Това създаде напрежение в града и допълнително нагнети отношенията между кметът на общината инж. Стойко Стефанов и председателят на общинския съвет Костадин Варев.   Ситуацията е още по заплетена от факта, че комплексът..

публикувано на 04.07.24 в 16:39
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Министър Калин Стоянов с обръщение за празника на МВР

"Не мога да ви обещая лесна битка в името на доброто, но ви обещавам безусловната си подкрепа". Това казва във видеообръщение по повод празника на МВР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Видеото е публикувано в страницата му във "Фейсбук". "Празнуваме решителността на всички вас, посветили професионалния си път на..

публикувано на 04.07.24 в 16:14
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Министърът на отбраната отрече да се обмисля връщане на наборната военна служба

Противоминната операция в Черно море е мирна по характер, за нея е информирана Русия и не се използва за изпращане на въоръжение в Украйна.  Заработи оперативна група за противоминни действия в Черно море Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група Това заяви служебният министър на отбраната Атанас..

публикувано на 04.07.24 в 15:52