Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи митинг на Ерик Земур като кандидат за президент на Франция

Ерик Земур
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският дясноконсервативен полемист Ерик Земур провежда първия си предизборен митинг като кандидат за президент на Франция, докато по улиците на Париж шестват негови противници.
Две противоположни визии за Франция днес са в остър сблъсък в Париж. Полицейското присъствие е засилено за първия митинг на крайнодесния кандидат Ерик Земур. Под лозунгите "Франция да бъде Франция" и "Невъзможното не е френско" полемистът събира около 10 000 симпатизанти в панаирното градче във Вилпент, на север от столицата.

Още часове преди митинга полицията на няколко пъти разпръсна групи от противници на крайната десница, като някои са се опитали да проникнат в парка на градчето. Има арестувани. Мястото на митинга вече беше променено от съображение за сигурност след призиви той да бъде забранен. 

Рано следобед със знамена и антифашистки песни в Париж потегли шествие срещу Ерик Земур, което събра стотици хора, между които синдикалисти, решени да "накарат Земур да замълчи". На другия край на столицата днес се проведе митинга си крайнолевият кандидат-президент Жан-Люк Меланшон. който атакува от трибуната Земур и настоящия президент Макрон.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
5 блок на АЕЦ

Започва внедряването на алтернативно гориво в V блок на АЕЦ "Козлодуй"

В АЕЦ "Козлодуй" официално започна внедряването на алтернативен тип гориво в 5-ти блок на централата. В изпълнение на програмата за диверсификация - централата сключи договор с компанията "Уестингхаус Електрик Швеция" за доставка на ядрено гориво Първата пратка пристигна миналия месец, а за горивото има лиценз от Агенцията за ядрено регулиране...

публикувано на 29.05.24 в 07:18

Жълт код за силни валежи в 7 области

Жълт предупредителен код за силни валежи е обявен за седем области - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас. Очакват се гръмотевични бури и градушки, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската..

публикувано на 29.05.24 в 07:12

Зеленски предупреди, че е важно светът да не се умори от войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че е много важно международната общност да не се умори от войната в Украйна. Белият дом увери, че администрацията на САЩ не се стреми към ескалация на конфликта в Украйна под каквато и да е форма. Същевременно руските удари срещу украински градове продължават, съобщава се за загинали и ранени хора...

публикувано на 29.05.24 в 07:06
Университетска спешна болница

КНСБ не е съгласна заплатите в здравеопазването да останат същите за една година

От КНСБ не са съгласни с идеята на здравното министерство - размерът на основните заплати на лекари, сестри и санитари да бъде запазен за още една година.   От синдиката настояват това запазване да действа няколко месеца, до подписването на нов колективен трудов договор.  Съгласие за такъв все още не е постигнато, а работодателските..

публикувано на 29.05.24 в 06:55

В Плевен ще реализират 4 мащабни проекта, сред тях - приют за бездомни животни и спортна зала

От години плевенчани очакват изграждането на приют за бездомни животни и на многофункционалната спортна зала. Сега започва реализацията на четири мащабни проекта , сред които са приютът и залата. Има осигурено финансиране. Областният управител на Плевен Николай Абрашев и кметът д-р Валентин Христов подписаха договор, с който се..

публикувано на 29.05.24 в 06:50

Планова техническа профилактика на предавател

На 29 май ще бъде извършена планова техническа  профилактика от 9 до 17 часа на предавателя на ултракъси вълни ГАБРОВО 4  на честота 103.2 MHz, излъчващ програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате програмата на БНР през интернет сайта binar.bg и на 100.9 MHz.

публикувано на 29.05.24 в 06:00

ЕК и Кипър започват диалог за справяне със сушата на острова

Европейската комисия и Кипър започват диалог за намиране на подходящи мерки за справяне с проблема с продължаващата суша на острова, съобщи правителствената пресслужба след завършилия във вторник в Брюксел Съвет на земеделските министри от Евросъюза. Най-голямата организация на фермерите в Кипър заяви, че щетите, причинени от недостига на вода, не могат..

публикувано на 29.05.24 в 04:31