Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядрената енергия може да стане преходна

Натали Лоазо: Първо ред в Шенген, после приемане на България и Румъния

На Северна Македония и Албания трябва да се даде сигнал, защото ги ухажват Китай, Русия и Турция, казва френската евродепутатка

Евродепутатката Натали Лоазо
Снимка: БГНЕС, архив

Евродепутатката от „Обнови Европа“ Натали Лоазо, смята, че България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген, когато в пространството за свободно движение се сложи ред.

В интервю за БНР Лоазо, която е от партията на френския президент Еманюел Макрон и чиято страна поема ротационното председателство на ЕС от януари, заяви:

„Просто няма да допуснем България да влезе в пространство, в което цари бъркотия. Днес то е точно такова. Има много проверки на вътрешните граници заради борбата срещу тероризма и пандемията с Covid, която не е приключила, а за да се направи както трябва подсилването на външните граници, трябва наистина се работи здраво. Видяхме това с кризата между Беларус и Полша. Така че ние трябва да си свършим домакинската работа и после да ви отворим пътя“.

Запитана има ли френска инициатива за преодоляването на двустранния спор между България и Северна Македония, Лоазо коментира:

„Надявам се този спор да се разреши, тъй като бих искала преговорите със Северна Македония да започнат бързо. Тя положи огромни усилия, за да се приближи до европейските очаквания. Надявам се на същото и за Албания. Знаем, че предстои дълъг път, ще бъдем взискателни, тъй като има нова методология за разширяването. Не може обаче да зарежем така тези страни, които са положили усилия, и да им кажем: „Вижте, има още един проблем. Имахте с Гърция, а сега с България”. Така ще се създаде враждебност към Европейския съюз в сърцето на Европа, тъй като географски, културно и исторически Балканите са точно там.“ 

Лоазо смята, че трябва да се намери решение по двустранния спор между България и Северна Македония.

„Очевидно е, че трябва да има диалог, както и решение. Никой не казва, че утре, през 2022 година, Северна Македония ще влезе в ЕС. Казваме, че трябва да започнат преговори, по време на които всичко ще бъде поставено на масата. И те няма да напреднат, ако всички теми, свързани с човешките права и основни ценности не се придвижат напред. Но на тези хора трябва да се даде сигнал, защото тях ги ухажват Китай, Русия, Турция. Какво искаме - да ни обърнат окончателно гръб ли? Това не е в ничий интерес.“

В отговор на въпроса възможно ли е в края на френското председателство ядрената енергия да бъде включена към чистите енергии, Натали Лоазо отбеляза:

„Мисля, че на първо място е необходимо да се придържаме към ангажиментите ни за въглероден неутралитет за 2030-а и 2050-а година. В момент, в който ще консумираме повече електричество, отколкото днес, заради дигитализацията, трябва да наблягаме на енергийната ефективност и възобновяемата енергия, но се нуждаем и от ядрената като енергия на прехода. Тя вече е декарбонизирана. Някои твърдят, че газът е такава енергия, но тя е изкопаема. Не можем да минем без ядрената енергия, ако говорим сериозно и искаме да намалим въглеродните емисии.“

„При определени условия и при необходимите предпазни мерки, ядрената енергия може да стане преходна. Ако в момента цените на енергията са високи, това се дължи на цените на газа, а ние го внасяме - от Русия, Норвегия, Съединените щати, Катар. И понякога някой се изкушава да се заиграва с нашия суверенитет чрез цените му. Така че тук на карта е поставен не само климатът, но и суверенитетът на Европа“, коментира Лоазо.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Леонид Волков

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Леонид Волков, близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обеща в интервю за Би Би Си "никога да не се отказва" да се бори срещу Владимир Путин, въпреки че наскоро беше нападнат пред неговия дом. Навални почина в арктическа наказателна колония през февруари, за което Волков обвини пряко руския президент Путин...

публикувано на 19.05.24 в 10:45
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и добави: "Обсъдихме със служебните..

публикувано на 19.05.24 в 10:23

50 години от откриването на Боровското съкровище - от земята на тракийска царска власт

Тази година се навършват 50 години от откриването на Боровското съкровище - изключителен паметник на културата на траките от четвърти век преди Христа .  В момента то е в Канада като част от изложбата "Първите владетели на Европа" , но негова реплика може да се види в Историческия музей в Русе , както и на паната, които са поставени в чест на..

публикувано на 19.05.24 в 10:05

Диалогът с еврозоната и пенсионерските неволи - кои бяха най-важните новини от седмицата

Сметките ни не излизат, темпът на поскъпването на живота ни остава, критерият за инфлацията е неизпълним до юни - България губи политическия диалог с eврозоната. Управителят на БНБ Димитър Радев постави под съмнение датата за членството на страната ни в европейския валутен съюз. За плюс един процент увеличение - пенсионерските..

публикувано на 19.05.24 в 09:56

"Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ - 13,7%

Изследване на агенция "Медиана" отрежда на ГЕРБ-СДС първа позиция при избори днес и им дава сериозна дистанция пред всички останали - 27,5% от заявилите, че ще гласуват биха дали гласа си за коалицията. Втори вече са " Възраждане " с 15,7%. ПП-ДБ са на четвърта позиция с 13,7% след ДПС (14,2%). Сигурни за присъствието си в..

публикувано на 19.05.24 в 09:29

Десето издание на Маратона на приятелството в Плевен

В Плевен дават старт на десетото издание на Маратона на приятелството. В спортното събитие се очаква да се включат над 850 участници от 10 страни, които са на възраст от 6 до 78 години. Стартът ще бъде даден в 9.00 часа пред мавзолея на площад "Възраждане". Маратонът отново има своята благотворителна кауза. Сега тя е набиране на средства за..

публикувано на 19.05.24 в 08:46
Пресконференция на сдружение

Представиха проекта "Зелен квартал "Стрелбище"

Проект "Зелен квартал "Стрелбище", изготвен от сдружение "Граждани за екология и сигурност", предвижда изграждането на гаражи и паркинги със средства на живущите върху общински терени, при условията на финансова невъзможност за реализирането им от Общината. Проектът е реализиран във връзка с обществено обсъждане за въвеждане на "Зелена зона" в..

публикувано на 19.05.24 в 08:31