Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янев не потвърди, но и не отрече, че НАТО предвижда да установи военно присъствие в България и Румъния

Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Стефан Янев нито потвърди, нито отрече, че НАТО предвижда да установи военно присъствие в България и Румъния заради струпването на руски сили край границата с Украйна. 

Информацията беше цитирана от германско списание "Шпигел", което се позова на Тод Уолтърс - върховният командващ съюзниците в Европа. 

Министър Янев посочи, че каквито и да са разговорите, няма политическо решение: 

"В рамките на НАТО се коментират различни варианти. На този етап коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. В този смисъл дори да бъде взет дори и окончателен военен съвет и да говорим какво би се случило след бъдещи решения, които не са обсъдени все още на политическо ниво, е малко не съвсем коректно".

Заедно с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, Янев поздрави за Рождество военните ни представители в операциите на НАТО и ЕС в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Мали.

По-рано днес на пресконференцията в София с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис българският премиер Кирил Петков бе попитан дали при посещението му в Брюксел е обсъждано в България и Румъния да се разположат допълнителни американски войски. Той отговори така:

„За войски и хора, които да идват в България, или в Гърция, до този момент не сме дискутирали в детайли".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изгубени в Котленския балкан туристи бяха спасени след обаждане на 112

Изгубени туристи в Котленския балкан бяха открити, след като операторът ги е локализирал по сигнала на мобилния телефон. От МВР уточняват, че обаждането е осъществено снощи преди 20.00 часа на телефон 112. Благодарение на внедрената в "Национална система 112" разширена мобилна локализация, изгубените мъже били открити, а тяхното..

публикувано на 29.05.24 в 13:59

Отложиха изслушването на бившия съдебен инспектор Александър Мумджиев

Прокурорската колегия отложи изслушването на бившия съдебен инспектор Александър Мумджиев и разглеждането на молбата му да бъде възстановен като следовател. Въпреки многократните опити, нито наета куриерска фирма, нито администрацията на Колегията са успели да го открият, за да му връчат доклада от проверката за поведението му в хотел във..

публикувано на 29.05.24 в 13:57

ЕК прекрати процедурата срещу Варшава за върховенството на закона

Европейската комисия съобщи, че днес е решила да прекрати процедурата срещу Полша за върховенството на закона, предаде БТА. Днешното решение е само формално, отбеляза по този повод говорител на комисията, след като по-рано това намерение на ЕК получи одобрение в Съвета на ЕС. Според комисията повече няма заплаха от сериозни нарушения на..

публикувано на 29.05.24 в 13:52
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов

24-ма мъже и една жена са осъдени в област Велико Търново за домашно насилие

24-ма мъже и една жена са били осъдени през миналата година от Районните съдилища в област Велико Търново за домашно насилие. Случаите се увеличават. 52 са новообразуваните досъдебни производства във Великотърновската районна прокуратура през миналата година за домашно насилие. Статистика за тази няма, но случаите се увеличават,..

публикувано на 29.05.24 в 13:43

Анатоли Атанасов: Закъснението на един влак води до закъснение на още 5 - 6

Към 20.30 часа снощи се е нормализирало движението на влаковете на Централна гара след катастрофата на първи коловоз. Но нощните влакове от София за Бургас и Варна заминаха със закъснение с 90 – 100 минути. Това обясни в интервю пред БНР инж. Анатоли Атанасов, директор оперативна дейност в БДЖ. Тази сутрин са закъснели..

публикувано на 29.05.24 в 13:37

Задържаха мъж от Берковица, вероятно причинил смъртта свой роднина

Задържаха мъж от Берковица, вероятно причинил смъртта на 60-годишен свой роднина. По видеозаписи е установено, че ден преди да почине, мъжът е бил ударен в главата с тояга.  Полицаите от Берковица изясняват причините за смъртта .   Вчера в управлението е постъпил сигнал от сина му, който изразил съмнения за причините за смъртта на баща си,..

публикувано на 29.05.24 в 13:17

Зелен коридор за камиони със специфични товари през "Дунав мост 2"

Осигурен е "зелен коридор" за камиони със специфични товари през "Дунав мост 2" при Видин - Калафат, съобщиха от МВР.  Става въпрос за товарни автомобили превозващи бързоразвалящи се стоки, живи животни и опасни товари. По искане на България, румънската страна е увеличила броя на контролиращите служители от Данъчната си администрация...

публикувано на 29.05.24 в 13:12