Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията се проваля в точката на добрата информираност и създаването на доверие

Д-р Иван Вецев: Съпротивите срещу ваксините трябва да бъдат изговорени и оборени

Той сравни намаляващия ефект от ваксините с временен информационен поток в нашето тяло, който трябва да се подсилва

д-р Иван Вецев
Снимка: БГНЕС

„Кампанията за ваксинопрофилактиката винаги се проваля на едно-единствено място – добрата информираност на хората и създаване на доверие, създаване на единен информационен поток, който да генерира възможността хората правилно да оценят необходимостта от ваксините. Това е основното място, на което сме се проваляли.“ Това каза пред БНР новият председател на Националната пациентска организация д-р Иван Вецев.

Вецев акцентира върху „правилния информационен поток в правилното време“.

Единен информационен поток би улеснил ваксинацията, смята той.

Д-р Иван Вецев посочи как трябва да се подходи към антиваксърските настроения:

„Имаме съпротива - овладяваме съпротивата. Трябва да се даде възможност на тези хора, които имат съответните съпротиви, да ги кажат на глас – ние не искаме да се ваксинираме, защото имаме такива и такива съпротиви, имаме такива и такива притеснения. Най-честите съпротиви, които възникват в обществото, трябва да бъдат изложени и да бъдат оборени, за да може самото общество да ги преодолее.“

Нашето общество е една идея закостеняло, отбеляза д-р Вецев. По думите му вътрешната съпротива е специфична особеност на балканските народи.

„Ние сме минали през много катаклизми и сега идва нещо ново, изведнъж идва нещо ново и някой казва – това ново е точно за вас, и всеки казва – не е за мен, защото още не е доказано.“

Д-р Вецев посочи още, че не е имало достатъчно време да се проучи ефективността на ваксините.

„Ефективността на едно медицинско изделие си проличава във времето. Нямаше как по-рано да се каже дали тези ваксини ще бъдат толкова дълго време ефективни.“

Така той обясни разминаването в информацията от времето на пускането на ваксините в употреба, когато се твърдеше, че те ще предпазват от разболяване и ще се върне старият начин на живот, с днешната ситуация, когато се налагат бустерни дози.

„Независимо, че ваксините не могат да ни предпазят на 100%, когато имаме оръжие, с което да се предпазим, дори да се наложи бустерна доза, ние да го използваме пред това да лежим в болница“, коментира той в предаването „Преди всички“. 

Иван Вецев сравни намаляващия ефект от ваксините със „сравнително временен информационен поток в нашето тяло“ и допълни, че „трябва да го подсилваме с нов информационен поток“.

„Целта е да можем да живеем нормално, да се изкорени този вирус. Защото дори един носител да има, той ще застрашава останалите“, заяви д-р Вецев.

Вецев посъветва към детските ваксини да посегнат първо ваксинираните родители, които са видели, „че нямат трета ръка от ваксината“, след това неваксинираните родители да си поставят ваксината, а впоследствие да ваксинират и децата си.

Националната пациентска организация има безплатна гореща телефонна линия – 0 800 14 515, която е на разположение на всички пациенти за въпроси. Там може да се получи информация за детските ваксини.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са във връзка с разкриването на престъпна схема, свързана с изпиране на пари от незаконна търговия с..

публикувано на 28.06.24 в 19:18