Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит: Да подражаваме на Божието човеколюбие и Божията милост

| обновено на 24.12.21 в 20:55
Снимка: БГпатриаршия

На Бъдни вечер в катедралния храм "Александър Невски" в София беше отслужена традиционната служба за празника, на която Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит произнесе приветствие:

"Обичани в Господа братя и сестри! Пред нас отново е святата нощ на очакването, белязало цялата история на човечеството и вече две хилядолетия, намерило своето осъществяване в раждането на Богочовека, дошъл в света заради нас и нашето спасение. Спасителят ни донесе своя мир, помири ни с небесата и един с другиго в изпълнение на предвечната Божия воля, за да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината. Отново сме в радостта и чувстваме единството със цялото творение, подготвяйки се, заедно със светите ангели и мъдреците от изтока, с витлеемските пастири и цялата безсловесна твар, да посрещнемНего – предвъзвестения от ветхозаветните пророци божествен Младенец: „повит, лежащ в ясли“ (Лука 2:12). Да възпеем с вяра тайнството на Боговъплъщението и заедно с праведния Симеон да бъдем свидетели на спасението, що Бог е „приготвил пред лицето на всички народи“ (Лука 2:31). И днес, както и в апостолски времена, Бог всеки ден приобщава към Църквата Си човеци към спасение (Деян. 2:47). Тайната на спасението има своето вечно основание в богочовечеството, защото „…Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца“ (Иоан 1:14). Синът Божи стана Син Човешки, за да направи нас, чедата на човешкия род, чеда Божии, като ни обгърне със Своята безгранична божествена любов и изкупи греховете ни и, като „чеда Божии“, да ни направи и „наследници Божии“ (Рим. 8:16-17), призвани да получат „обещаното вечно наследство“ (Евр. 9:15).

Да бъдем достойни за това велико Божие благодеяние и прещедър дар на божествената любов. Да подражаваме на Божието човеколюбие и Божията милост, като се стараем да следваме примера на Христа Спасителя, Който идва сред нас с божествено смирение, Който „…не дойде, за да Му служат, но да послужи“ (Мат. 20:28). Със живота Си като Богочовек ни посочи пътя на светлината, мира и любовта, на себеотдаването, саможертвата и добротворството. Завеща ни спасителния път очаквайки от нас неотклонно да го следваме, осъществявайки Божия образ, по който сме сътворени.

Светът, в който живеем е същият както и в годините на земното служение на Спасителя – свят на страдание, болка и скръб, на злини и неправда. От мига на Боговъплъщението е посято семето на спасението, което трябва да дава плод във всекиго от нас – в нашите думи и дела, в живота ни според завещания от Христа Иисуса вечен и неизменен образец. Този свят ще познае, че сме чеда Божии, които обичаме Бога и следваме Неговите повели.

Само тогава, виждайки нашата любов, изразена не само на думи, но и на дела – оделотворени в милост и човеколюбие, във взаимопомощ и саможертва към всеки човек нуждаещ се от помощ, подкрепа и закрила, внимание и от искрена, нелицемерна любов. Братя и сестри! Подражавайки на Господа, ще бъдем достойни и да Го посрещнем с радост в деня на Неговото пресветло Рождество!

По-късно в посланието си за Бъдни вечер патриархът се обърна с думите:

Възлюбени в Господа братя и сестри,

В навечерието на Рождество Христово, в святата нощ на очакването на Божия Син, идващ в света заради нас и нашето спасение, отново съпреживяваме дивното събитие, увенчало дългите очаквания на старозаветните праведници и превърнало човешката история в богочовешка – в история на спасението. История, която продължава и днес и в която участваме всички ние – живеещите с вяра в Христа Иисуса и с надежда за възкресение и живот в бъдещия век. Това очакване има своето най-дълбоко основание във факта на боговъплъщението, защото Бог заради това стана човек, за да приобщи човека към божествения живот, като го изтръгне от смъртта и тлението и го осинови в тайнството на спасението.

Пътят до пълнотата на богочовечеството е дълъг и на никого от нас не е дадено да знае тайната на новото небе и новата земя, които очакваме според Божието обещание. Изповядваме истините на Божието откровение, защото знаем, че Господ е верен на Своите обещания и Го познаваме като човеколюбец и Бог на милостта и любовта. Тях Той показа най-ясно когато по Своя воля, в проява на божественото Си величие „понизи Себе Си, като прие образ на раб и се уподоби на човеци“ (Фил. 2:7 ), за да можем ние, на свой ред, да се уподобим Нему и да влезем в радостта Му, наследявайки обещаното царство на мира и любовта. Това е нашето призвание, това е, което Бог и днес очаква от всекиго от нас!

Да следваме пътя на богоуподобяването, за да сме достойни за името Христово. Да търсим винаги „царството на Бога и Неговата правда(Мат. 6:33). Нека събираме съкровищата си не на земята, а на небето, помнейки, че дето е на човека съкровището, там ще бъде и сърцето му  (Мат. 6:19-21). Да не се изкушаваме от съблазните на света и да не позволяваме да разрушават вярата ни! Страданието, болката и мъката, които за съжаление и днес са навсякъде около нас, да не ни карат да се съмняваме в правотата на Божиите слова, а във всяко изпитание да виждаме възможност за подражание на Христа в изява на онази любов към ближния, която Сам Той ни показа и към която и днес ни призовава. Бог дойде в нашия свят не заради здравите или благоденстващите, а заради болните и измъчените, за да изцери всяко страдание и да отрие всяка сълза. Нека Му подражаваме!

В тежкото изпитание на пандемията, сме свидетели на толкова много мъка и болка, на безброй преждевременно погубени човешки животи. Да бъдем мъдри и добри, да се молим за лекарите и за всички, които се борят за здравето и запазването на човешкия живот – Бог да ги укрепва!

За всички, които следват призива на Спасителя за жертвена любов към ближния, празникът на светлото Христово Рождество ще бъде истинска радост и осъзнато тържество на вярата.

Благословена да бъде традиционната празнична трапеза на Бъдни вечер, която ни събира с най-близките в очакване на Божия Син!

Мирът и благодатта на Богомладенеца Христос да бъдат с всички нас!

В християнския свят Рождество Христово се възприема като празник на надеждата, която се ражда, за да изпълни сърцата на вярващите с радост. Тогава ежедневната суета отстъпва пред семейния празник и най-близките до сърцето хора.

В българската православна традиция навечерието срещу Рождеството - Бъдни вечер, се отбелязва на постна трапеза, в тесен семеен кръг с нечетен брой ястия и не се разтребва до следващия ден, Коледа, когато Рождественският пост приключва. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние.   Бегония Гомес се яви пред съдията, който я разследва за предполагаеми престъпления. След..

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап не се предвижда спиране работата на централата, каквото стана на няколко пъти последните месеци...

публикувано на 05.07.24 в 20:51

Пожарът край бургаския квартал Банево е овладян

Овладян е пожарът край бургаския квартал Банево. Пет екипа на пожарната служба гасят локални огнища. Над 20 огнеборци гасят пожар над бургаския квартал Банево /ОБНОВЕНА/ Над 1500 дка треви и храсти и малка част горски масив изгоряха при пожара. През цялата нощ на място ще има дежурни екипи.

публикувано на 05.07.24 в 20:46
Кристиян Линднер, Роберт Хабек и Олаф Шолц представят бюджета на Германия за 2025 г.

Правителството на Германия одобри бюджета на страната за 2025 г., избягвайки политическата криза

Управляващата коалиция в Германия договори бюджета за следващата година и така избегна политическа криза и разпад на коалицията. Германският канцлер Олафо Шолц и министрите на икономиката и финансите Роберт Хабек и Кристиян Линднер постигнаха съгласие по бюджета за 2025 г. по време на среща продължила цяла нощ. Договорено бе и пакет от..

публикувано на 05.07.24 в 20:41
Рейчъл Рийвс, първата в историята на Великобритания жена министър на финансите

Рейчъл Рийвс стана първата в историята жена министър на финансите на Обединеното кралство

Рейчъл Рийвс стана първата жена министър на финансите в историята на Обединеното кралство. Тя е само една от ключовите фигури в новото правителство на лидера на Лейбъристката партия на Киър Стармър, спечелила по най-убедителен начин общите избори в четвъртък. С голяма скорост се развиват събитията в британски политически живот, след като в..

публикувано на 05.07.24 в 19:52

Унгария очаква отпадане на сухопътния Шенген за България и Румъния до края на годината

Унгария, която е ротационен председател на ЕС, очаква решение за отпадането на сухопътните шенгенски граници за България и Румъния до края на годината. За Унгарското председателство на Съвета на ЕС отпадането на сухопътните шенгенски граници на България и Румъния е много важен въпрос. Искаме да се вземе решение до края на годината, заяви за..

публикувано на 05.07.24 в 19:43
Летище на Катания, остров Сицилия

Отвориха частично летището на Катания, затворено заради изригването на вулкана Етна

Управата на летището в Катания, разреши частичното му отваряне днес следобед, след като то бе затворено заради активната дейност на вулкана Етна на остров Сицилия. След   първите възстановителни работи от падналата вулканична пепел върху полетните инфраструктури, летището на Катания бе отворено за излитане. Пристигащите  полети са регулирани..

публикувано на 05.07.24 в 19:33