Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Глосов: Казусът „Хемус“ не е масово явление, пътните строители не се припознават в него

Тол системата трябва да бъде разширена - тежка техника се движи без пари по второкласните пътища и ги руши, казва експертът

Светослав Глосов
Снимка: БГНЕС

Около 700 милиона лева са неразплатените средства на държавата със строителните фирми – това съобщи в интервю за БНР почетният председател на Камарата на строителите в България инж. Светослав Глосов, който е и бивш председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Той определи като абсурдно твърдението на служебното правителство, че „надхвърляйки договорите за пътно поддържане, те стават незаконни“.

„Фирмите, които са изпълнители по тези договори, са длъжни да изпълнят това, което им е възложено от АПИ. И не всички договори са надхвърлени може би половината от договорите са далеч под лимита, който е по тези дългосрочни договори. Там стойностите, които са заложени, са ориентировъчни. Никой не може да каже в продължение на 5 години какви ремонти ще бъдат възложени и ще бъдат наложителни, какви мантинели ще бъдат изкъртени по пътищата и какви трябва да бъдат възстановени, така че въпросът е много сложен. Винаги досега се е намирал начин тези средства да бъдат изплатени на строителите.“

Снимка: БГНЕС

Не е добър атестат, който се отразява отрицателно на строителния бранш“ – така Глосов определи скандала с авансово раздадените пари за пътно строителство.

Строителите не могат да се припознаят в този случай, тъй като това не е явление, което е масово. Това е по-скоро частен случай, отколкото масово явление в строителния бранш“, коментира експертът.

Като очертаващ се проблем, обсъден с новия министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, Светослав Глосов отбеляза нарастващите цени на строителните материали и договорите на твърда цена, главно обществени поръчки.

Където договорите са подписани при едни цени на материалите, а цените на материалите драстично скочиха в средата на тази година.“

Община Враца

Тол системата трябва да бъде разширена категорично, смята Глосов.

„И то по второкласните пътища, където се движи тежка техника, най-много рушат пътищата, а там те се движат без пари – нито винетни такси се плащат, нито тол система.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. Мнението му е изказано в интервю за БТА, в което Радев потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата година. На директен въпрос дали догодина е реалистично да въведем единната европейска валута,..

публикувано на 26.06.24 в 21:09
Държавен фонд

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания се удължава до 8 юли

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по тазгодишната кампания се удължава до 8 юли, съобщават от Министерството на земеделието.  Промяната е на база извършен анализ, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в електронната система на фонд "Земеделие". Под внимание са взети и постъпилите в..

публикувано на 26.06.24 в 20:57

657 нови случая на морбили през последната седмица в Румъния

В Румъния са регистрирани 657 нови случая на морбили през последната седмица, съобщи Националният институт за обществено здраве, цитиран от Аджерпрес. 18 са смъртните случаи в резултат на заболяването в северната ни съседка от 1 януари 2023 г. За този период са потвърдени близо 20 хиляди случая на морбили във всички региони на страната. Най-много..

публикувано на 26.06.24 в 20:11
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията президентът Уилям Руто заяви, че няма да подпише законопроекта - ден, след като беше одобрен от кенийския..

публикувано на 26.06.24 в 20:02

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната инспекция в Монтана. Заболяването се получава след ухапване от кърлеж.  Това е вторият случай на..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да се съобрази и трябва да изпълнява . Има договори с България и Гърция, както и протоколи към тях,..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева връчиха дамите от женското благотворително дружество в Габрово на шестима зрелостници в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00