Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В книгата "Подслушан живот" Иван Габеров разказва истории по действителни случаи

Според него истината не може да бъде сбъркана

Иван Габеров
Снимка: личен архив

"В тези кратки разкази, които са подчинени и взаимно свързани, аз се опитвам да сглобя една мозайка като желанието ми е не това да бъде път, по който да ходим а тя,  да прилича на онези тракийско-римски мозайки, за които ни разказват историците, в които има фабула, изкуство, емоция и живот", каза за БНР Иван Габеров за книгата "Подслушан живот" - сборник с разкази по действителен случай.

По думите му най-силната част от книгата е това, че сюжетът е изграден на основата на разказ на очевидец.

"Истината не може да бъде сбъркана, защото тя минава като съвкупление от мравки по кожата ти и това мравучкане не може да бъде сбъркано с нищо друго", допълни в предаването "Нощен хоризонт" Иван Габеров.

Професор Ваня Добрева, един от редакторите на книгата, каза за "Хоризонт", че "Подслушан живот" съдържа 16 разказа и една новела.

"На пръв поглед една малка книга, но струва ми се, че подходът на белетриста, разказвача Ива Габаров е изключително интересен, защото той решава да направи оценка на времето, в което живеем, на най-съвременния период - периода на прехода и да ни покаже, че в центъра на всичко онова, което ни се случи през 30 години е изградено въз основа на съдбата на малкия човек, на обикновените хора".

Иван Минчев Габеров е доктор на общественокомуникационните и информационните науки с дисертационен труд „Психологическата парадоксалност на историята в богомилски контекст“, доктор по психология с дисертационен труд „Отвъд християнската представа за саможертвата“.

През 1990 г. става магистър по история във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. През 2015 година защитава дисертация по социална психология в Софийския университет Св. Климент Охридски“ на тема „Отвъд християнската представа за саможертвата“. През 2019 година защитава дисертацията „Психологическата парадоксалност на историята в богомилски контекст“ и придобива научна степен „доктор на науките“ в професионално направление „3.5. Обществени комуникации и информационни науки“. Той е автор на 22 книги.


Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Толкова нежност в едно сърце, а то е за всичко

Нежна и красива поезия оставя в житейския си път Кинка Константинова. В своите 37 книги. Родена през 1928 г., през 2011 г. тя си отива от този свят и нейната дъщеря, професор по музика, продължава издаването на останалите. Живее в София, била е член на СБП, превеждана в Русия, Беларус, Франция, Румъния, Сърбия, Армения, а наскоро..

публикувано на 01.10.24 в 16:43
Иво Върбанов

Иво Върбанов - посланик по света на българската музика и българското вино

Нощният гост казва, че би подарил бутилка вино на стойностни хора , независимо кои са и с какво се занимават. Предполагам е важно да ценят труда, вложен във виното и желанието, то да носи индивидуален характер.  Това е Иво Върбанов, който е пианист и винопроизводител . Виното е капризна напитка , попива в себе си всякакви нюанси, носи дъха на..

публикувано на 01.10.24 в 15:48
Юлия Дивизиева

Юлия Дивизиева и Румен Леонидов: Пътешествие в опаловите часове на душата

В "Нощен хоризонт" гостува Юлия Дивизиева – автор на множество книги, сред които последният й роман "Часовете на опала" .  В него тя разглежда граничните състояния на деня и нощта, когато времето сякаш спира , а осезанието ни позволява да проникнем по-дълбоко в себе си и в света около нас. Опаловите часове, както ги нарича, са моменти на..

публикувано на 01.10.24 в 14:34
Роберт Леви

"Симфония Рейн - Майн - Дунав" е най-новата книга на Роберт Леви

Поетът Роберт Леви, който от години живее и работи във Франкфурт, си дойде за представянето на най-новата си стихосбирка "Симфония Рейн - Майн - Дунав"  на празника на изкуствата Аполония и на Алеята на книгата в София. Поетът Стефан Иванов, който е и редактор на стихосбирката, я определи така: "Това е пълноводна литературна река с определено..

публикувано на 01.10.24 в 14:15

"Синелибри 2024" с мото "Поезия безкрай"

10-ото издание на кинолитературния фестивал "Синелибри" тази година ще се състои от 10 октомври до 3 ноември. Премиери на филми произведени през 2024 година и краят на 2023 година заснети по произведения бестселъри са включени това специално издание на фестивала, който е с конкурсен характер. Председател на международното жури ще бъде актрисата Мария..

публикувано на 30.09.24 в 21:35
Михаил Попов в ролята на Борис Годунов

Спомен за баса Михаил Попов

Отбелязваме 125-годишнината от рождението на големия български бас Михаил Попов - име от музикалното ни минало, потънало в забравата.  На концетния подиум беше впечатляващ. Имаше мощен, красив по тембър, истински басов глас, великолепно поставен. Пееше и комични, и трагични герои, величави и смешни персонажи, и навсякъде беше много убедителен...

публикувано на 30.09.24 в 14:44
Д-р Елена Кирчева и участници във Виенския икономически форум

Образованието е акцент в стратегията на Виенския икономически форум

Виенският икономически форум (VEF) e авторитетна международна организация със седалище в австрийската столица, чиято основополагаща цел е насърчаване на регионалното икономическо сътрудничество на държавите от Адриатическо до Черно море, както и с принос в разширяване на връзките в сферата на политиката, културата, науката и образованието...

публикувано на 30.09.24 в 01:02