Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунчев: Доказано Омикрон вече е в България, 12 са положителните проби

| обновено на 02.01.22 в 18:29
Пред сградата на Министерството на здравеопазването доц. Ангел Кунчев даде извънреден брифинг - 2 януари 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Доказано Омикрон вече е в България. 12 положителни проби на Covid варианта са установени у нас.

Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на извънреден брифинг днес.

9 от заразените са мъже, 3 са жени, 7 са без ваксинация, 5 от тях са напълно ваксинирани преди година.

Само един от заразените е пътувал в чужбина.

Засега при никой от заразените не се налага болнично лечение. 11 от тях са от София-град, а един - от София-област. От РЗИ вече са се свързали с всички. От ваксинираните никой не е с бустерна доза:

„Седем от дванайсетте са без ваксинация, пет имат ваксинация, повечето от тях преди девет месеца с пълна ваксинационна схема, в смисъл с две игли - има и "Пфайзер", има и "Модерна", и един от хората е с една игла "Янсен".

По отношение на възрастта, абсолютно всички възрасти са представени - от младежка до възрастта над 65 години. Данни за пътуване извън България има само при един от тях, който е в София. Той се е върнал преди два дни от Великобритания.

Пробите, които сега излязоха, са общо 275 от последното секвениране, като те са събрани от 41 лечебни заведения от 21 области в страната и тези проби с Омикрон съставляват 4,4% от всички положителни. Останалите 95,6 са от познатия ни вариант Делта", коментира Кунчев, като отбеляза още:

"Не знам дали забелязахте, не че може да се правят генерални изводи на базата на тези 12 случая, но никой от тях не е с бустерна доза".

Кунчев каза още, че очаква по-бързо разпространение на Омикрон до степен да стане доминиращ вариант, като не изключи налагането на нови мерки:

„Всичко може да се очаква, всичко зависи от ситуацията, която следим непрекъснато. Това, с което не можем да направим компромис, и няма да се съгласим въпреки натиска, въпреки желанието на различни хора, включително сдружения, производители, туризъм е, че не може да направим компромис със здравето на хората и с това да поставим на колене здравната система и тя да не може да си изпълни задълженията“.

Още на 4 януари, в първия работен ден, два експертни съвета в Министерството на здравеопазването ще обсъдят мерки за ограничаване на разпространението на Covid-19. 

"Надяваме се да се потвърди и в България по-лекото протичане. Това, което може да очакваме обаче, е засягане на по-голям брой хора", допълни държавният инспектор.

Според Ангел Кунчев очакваната грипна вълна няма да бъде голяма заради разпространението на Омикрон, а у нас и в момента има скрита заболеваемост от Covid-19:

"Виждаме го при отделни случаи. Хора, които по различни причини, за да не затрудняват своето движение или на контактните, на семейството си, отказват да се обявят като такива и да останат изолирани. Е, част от тях се самоизолират, но все пак това не е достатъчно надеждна мярка“, каза държавният здравен инспектор.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС разреши обединение на италианската авиокомпания ITA и на германската Lufthansa

Европейският съюз даде зелена светлина на споразумението за обединението на италианската авиокомпания ITA с германската Lufthansa. Целта на антитръстовия комитет на ЕС бе да защити лоялната конкуренция и правата на потребителите.  На специалната за случая пресконференция министърът на икономиката и финансите на Италия Джанкарло Джорджети..

публикувано на 04.07.24 в 08:41

Дискусия: Как България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания?

Ресторантьори, хотелиери и експерти по безопасност на храните ще участват в дискусия на тема: "Влияние на тенденциите в храните и тяхното качество върху туристическия сектор". Организатор е Сдружението за достъпна и качествена храна. Може ли България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания, и колко важни са партньорствата между..

публикувано на 04.07.24 в 08:26

Пропалестински протест на покрива на австралийския парламент

Пропалестински протестиращи се качиха на покрива на австралийския парламент. Телевизионни кадри показаха хора в тъмни дрехи, които развяват черни плакати с лозунги. Един от недоволните произнесе реч с помощта на мегафон, в която обвини правителството на Израел във военни престъпления. Полицаи и служители по сигурността посъветваха..

публикувано на 04.07.24 в 08:17
Роберт Фицо

Конституционният съд в Словакия потвърди спорна съдебна реформа

Конституционният съд в Словакия потвърди спорните и ключови промени в Наказателния кодекс, предложени от премиера Роберт Фицо. Те включват закриване на специализираната прокуратура, която се занимава с тежки престъпления, предимно корупционни, организирана престъпност и екстремизъм. Делата ще бъдат поети от окръжните прокуратури, които не..

публикувано на 04.07.24 в 08:05

Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие"

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно разпадане на парламентарната група на формацията, след като групата гласува единодушно против предложеното от ГЕРБ правителство. Николай Марков: Наближава часът на истината "Ако нашите депутати не могат да махнат Виктория Василева и полковник Марков, ще разпуснат..

публикувано на 04.07.24 в 07:58
Пламена Игнатова

Пламена Игнатова: Трябва да следим изкъсо работата на служебното правителство

Трябва да следим изкъсо работата на служебното правителство . Това заяви пред БНР Пламена Игнатова - журналист от Клуб Z.  "Вчера в 18.30 ч. влезе съобщение с решенията от заседанието. Там виждаме нова порция сменени областни управители - в края на мандата на служебно правителство и отново ДПС получава областни управители . Може да се..

публикувано на 04.07.24 в 07:57
Рафет Улутюрк

Рафет Улутюрк: Доган вече го няма. Периодът му приключи!

" Доган вече го няма. Периодът му приключи. ДПС стана като другите партии" . Така Рафет Улутюрк, председател на най-голямата изселническа организация "Бултюрк", коментира процесите, които текат в Движението за права и свободи.  "Ахмед Доган управлява ДПС от 35 години с кукли .  Помисли си (за Пеевски - бел.ред), че това е Касим Дал, Лютви..

публикувано на 04.07.24 в 07:55