Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две държавни институции се противопоставят на трета, а трите определят енергийната политика

Славчо Нейков: При смяна на управляващото мнозинство ще има ли тест за доверие към КЕВР

Да се даде възможност на НПО, браншови и бизнес организации също да номинират кандидати за комисари, призова енергийният експерт

Славчо Нейков
Снимка: БГНЕС

Мораториумът е противозаконен и противоконституционен, смята енергийният експерт Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт. 

„47-ото Народно събрание работи от около месец, Министерският съвет - от три седмици, а КЕВР от 22 години. За последните 20 дни първо парламентът прие един противоконституционен мораториум, който удари КЕВР по правомощията. Водещ депутат, ръководител на парламентарна група, обяви КЕВР за нелегитимна и за институция с изтекъл мандат и нищо от това не е вярно. КЕВР си е легитимна и няма мандат по закон. Мандат имат комисарите“, каза Нейков пред БНР.

„Анонсът на премиера, че тези хора ще бъдат сменени, не защото им е изтекъл мандатът, а защото не обръщат достатъчно внимание на крайния потребител и не действат съобразно канона, това е много сериозно и не трябва да бъде подминавано с лека ръка. Задачата на КЕВР не е да пази само крайните потребители. Задачата на КЕВР е да следи за оптималното развитие на пазара, защото всички участници на пазара са като скачени съдове.“

Експертът акцентира върху изказвания от средите на управляващите, че са загубили доверието в КЕВР и попита:

„Какво ще стане, ако се смени управляващото мнозинство. Ще има тест за доверие към КЕВР ли? Респективно комисари ли ще бъдат сменяни?“

Председателят на КЕВР Иван Иванов  Снимка: БГНЕС

На практика две държавни институции – парламент и Министерски съвет се противопоставят на трета държавна институция, а това са трите институции, които определят енергийната политика на страната, коментира Нейков в предаването „Преди всички“.

Славчо Нейков подчерта, че са необходими законови промени във връзка с дейността на КЕВР и предстоящия избор на нови членове, които според него трябва да са експерти, а не политици.

„Изборът на комисари трябва да бъде предшестван от възможност за много широко представяне на кандидатури.“

В момента само депутати и парламентарни групи имат право да номинират кандидати. Трябва да се даде възможност на НПО, на браншови организации и бизнес асоциации също да номинират – така ще има възможност да се изберат стойностни експерти, поясни Нейков.

Според него трябва да има и изричен текст, който да забрани на парламента да разпитва КЕВР по конкретни решения.

Абсурдно е независим орган, чийто актове подлежат на съдебен контрол, да бъде поставян в положение да обяснява на депутати сложни механизми и решения, категоричен е Нейков.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джулиан Асандж напуска съда в Сайпан, 26 юни 2024 г.

Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се призна за виновен пред американски съд за получаване и публикуване на американски военни тайни, след като сключи сделка с прокуратурата, която му гарантира свободата. Делото срещу Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на малката островна американска територия Северни Мариански острови,..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50