Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатският зелен сертификат в мъртва хватка

Предстоят горещи дебати в пленарната зала и протести пред парламента

Снимка: БГНЕС

От началото на това Народно събрание депутатите многократно обсъждат дали да въведат изискване за зелен сертификат за влизане в парламента.

След извънредни заседания на две парламентарни комисии - здравната и правната, препирни, обвинения и закани окончателното решение отново беше отложено - този път за следващата седмица, когато пред парламента ще има и протест за пълната отмяна на всички ограничителни мерки

Зеленият сертификат за гражданите беше въведен през октомври само с ден предизвестие за разлика от толеранса, който си дават народните избраници.

Стойчо Кацаров   Снимка: БГНЕС

Една от предишните битки - за въвеждане на зелен сертификат за гражданите, приключи набързо. Каквито и възражения да имаха те, всичко се реши със заповед на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Сред изключенията се оказаха законодателите, точно тези, които въвеждат правилата. Вече втори парламент и втора пленарна сесия на настоящия - народните избраници отказват да наложат на себе си ограничението, което важи за избралия ги народ - да влизат със зелен сертификат в пленарна зала.

Спорът, започнал в края на миналата година, се разгоря през тази. Вече в ролята на опозиция, ГЕРБ не изпуснаха да се възползват от удобно подадената топка и ден след ден громят новите управляващи.

„Не е допустимо да има изискване за лекари, учители, ученици, сервитьори, бармани, готвачи и всякакви други категории работещи български граждани за представяне на зелен сертификат, антигенен тест или PCR тест, за да могат да упражнят своето конституционно гарантирано право на труд, а за народните представители това да не важи“, коментира Десислава Атанасова.

Влезли в парламента на вълната на своя кръстоносен поход срещу „новите привърженици на окултната наука, наречена ковидология“, от "Възраждане" настояват за пълна отмяна на зеления сертификат и плашат ни повече, ни по-малко с революция.

„Ако управляващите не проявят здрав разум, другата седмица ще се сблъскат с широкомащабен народен гняв“, предупреди Костадин Костадинов.

Освен че са притиснати от разнопосочните искания на опозицията, в новото мнозинство не могат да се разберат и помежду си.

БСП и "Демократична България" заговориха в полза на самоограничението.

Снимка: Радио Видин

„Всички ние ставаме съучастници в това българските граждани да не се ваксинират“, заяви Георги Свиленски от БСП.

„Така, както всички останали граждани са длъжни да се съобразяват с извънредната епидемична обстановка, така и депутатите трябва да се съобразят с нея“, смята д-р Александър Симидчиев от ДБ.

„Има такъв народ“ са твърдо против въвеждане на зелен сертификат. Дрийм тиймът на антиковид ангелите на Слави:

„Това ще даде веднага основание на абсолютно всеки работодател в страната, абсолютно всеки администратор да въведе същото задължително условие за работа, което е абсолютно дискриминационно“, подчерта проф. Андрей Чорбанов.

„Този зелен сертификат не върши работа. Вирусът се разпространява, независимо от това дали носите маска или не, дали имате 3 ваксини, 6 ваксини, 5 ваксини или колкото си прецените или имате амулет под формата на зелен сертификат“, категоричен е Тошко Йорданов.

Снимка: Ани Петрова

Ива Митева попита какво ще се случи, ако депутат откаже да се тества:

„НСО категорично не може да го спре на входа, както никой не може да го спре да влезе в сградата на Народното събрание, още повече, че самият правилник казва, че народните представители са длъжни да бъдат в Народното събрание.“

Дълго време от „Продължаваме промяната“ поне в парламента отказваха да заемат твърда позиция. С тяхна благословия внесената от „Демократична България“ точка за приемане на правила отпадаше и отпадаше от дневния ред, докато все пак не им се наложи да направят нещо и да кажат какво мислят.

Резултатът - прието на правна комисия предложение и първоначално отхвърлено на здравна, последвали обвинения в конспиративност от опозицията в лицето на „Възраждане“ и от съуправленците от ИТН.

Поправителният изпит беше взет на ново заседание на здравната комисия, на което се реши да бъде внесено за гласуване предложението на ПП - допуск до парламента със сертификат или тест.

Предстоят дебати в пленарната зала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35