Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 24 000 граждани на Кипър са глобени през 2021 г. за неспазване на Covid мерките

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 25 500 граждани и компании в Кипър са били глобени през 2021 г. за неспазване на мерките срещу разпространението на коронавируса, при направените близо 2,2 млн. проверки, съобщиха от полицията. Почти две трети от санкционираните обаче не са платили наложените им суми и съдилищата са затрупани с дела.

Над 24 000 граждани са нарушили противопандемичните ограничения в Кипър, показват обобщените данни на полицията за миналата година.

Най-често те са санкционирани за неносене на маска, която е задължителна за всички закрити и открити места. Почти 4500 граждани трябва да платят глобата от 300 евро, след като са били хванати от полицията без маска на улицата. Над 4000 души не са спазили изискването за нея в превозни средства.

Много граждани са глобени и заради липсата на задължителния за почти всички обществени места коронавирусен „безопасен пропуск” /SafePass/.

Нарушения на коронавирусните мерки са установени в над 1200 бизнес помещения, ресторанти, супермаркети и други компании. Най-много – почти 300, са баровете и нощните клубове, следвани от 160 ресторанти и кафенета. Наложените глоби на компаниите стигат до 16 000 евро.

В столицата Никозия са извършени най-много проверки - почти 600 000, но с най-много нарушители – близо 10 000, е Лимасол.

Ако наложените глоби не бъдат платени до 1 месец, делото се предава в съда. Заради претоварване в момента съдилищата разглеждат такива случаи от пролетта на 2020 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Камион, превозващ водка, се е преобърнал на АМ "Марица", няма пострадали

Товарен  автомобил, превозващ  водка, се е преобърнал преди обяд на автомагистрала "Марица". Инцидентът е станал при километър 73.  Няма пострадали, но на платното е имало разсипани кашони с бутилки водка. Движението в района се осъществява в активните ленти в двете посоки. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".  Изясняват се..

публикувано на 30.09.24 в 16:46

3 км нов водопровод ще бъде пуснат от утре във Варна

Нов водопровод с дължина над 3 км ще бъде пуснат от утре във Варна. Това съобщи Веселин Русев - управител на ВИК дружеството. Водопроводът е от местността "Пчелина" до стадион Варна в морската столица и решава до голяма степен проблема с честите аварии в града. През следващата седмица ще бъде положен  и асфалтът. ВиК превключва нов ключов водопровод,..

публикувано на 30.09.24 в 16:21

В област Ловеч през миналата седмица са станали 10 тежки катастрофи с 13 пострадали

В област Ловеч за изминалата седмица са станали десет тежки катастрофи, а пътните полицаи са съставилинад 450 акта и глоби с фиш за нарушение на Закона за движение по пътищата. Общо 26 пътно транспортни произшествия са регистрирани в област Ловеч за седмица, като при десетте тежки катастрофи са пострадали 13 души. За изминалата седмица пътните полицаи..

публикувано на 30.09.24 в 16:20

Удължава се срокът за съхранение на машините за гласуване в помещението под наем

От утре се удължава срокът за съхранение на машините за гласуване в помещението под наем, съобщиха от правителствената информационна служба. Днес е крайният срок по договора, а новите условия предвиждат срокът за съхранение да е до неповече от три години.  МС решава за обезпечаване на съхранението на машините за гласуване Правителството: Не..

публикувано на 30.09.24 в 16:00
Заседание на общинския съвет в Плевен

Отложиха делото за избора на Общинския съвет в Плевен

В Плевен отложиха делото за избора на Общински съвет. Причината са технически грешки в тройната съдебно-техническа експертиза. Грешките  са установени от вещото лице при изготвянето на последващата математическа експертиза. За да няма некоректни изчисления, съдия Даниела Дилова даде срок за изчистването им. В началото на заседанието съдия..

публикувано на 30.09.24 в 15:59

Петима души са загинали при катастрофи в Силистренско от началото на годината

Петима загинали и 60 ранени е равносметката на сектор "Пътна полиция" в Силистра от началото на годината до началото на месец септември. Сравнено със същия период на миналата година няма съществена промяна в пътнотранспортната обстановка. Трима от загиналите тази година и 12 от пострадалите са били пешеходци. Най-честата причина за..

публикувано на 30.09.24 в 15:47

Пробегът на мира мина през Габрово

Бегачи от различни европейски страни, участници в глобалната инициатива Пробег на мира преминаха през Габрово. На входа на града факела на мира от тях пое габровският лекоатлет, параолимпиецът Християн Стоянов. В центъра на Габрово ученици посрещнаха бегачите от Пробега на мира. Младите хора чуха посланията им и всеки, който пожела, задържа в..

публикувано на 30.09.24 в 15:42