Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Василев: Освобождавам ръководството на Тотото без мотиви

Радостин Василев
Снимка: БГНЕС

Спортният ни министър Радостин Василев коментира защо е решил да смени ръководстото на Българския спортен тотализатор. 

"Това стана с едностранен акт на министъра. Не съм длъжен да давам мотиви. Законът за публичните предприятия ми дава възможност да прекратявам това мандатно правоотношение предсрочно. Това и правя. Такова е желанието на колегите, не пожелаха да се разделим по взаимно съгласие", призна Василев. 

"Разговаряхме по всички възможни варианти, но заедно стигнахме до извода, че ще се случи едностранно. Аз не съм съд. Доколкото разбрах, декларираха, че няма да обжалват." 

Любпитно е уточнението на министъра, че има право да прекрати мандатността на Управителния съвет предсрочно, при положение, че неговият предшественик Андрей Кузманов не успя и трябваше да заведе съдебно дело, на което се очаква решение на втора инстанция. 

"Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководство, което съм назначил и не е политизирано. Новият шеф ще бъде обявен допълнително. Ще продължим комуникация с изпълнителния директор, твърде възможно е той да остане в самия тотализатор. Няма скандал тук." 

"Най-важно е какво очаква ръководството на спортния тотализатор. Аз очаквам печалби, естествено - търговски резултати. Никога не е било обсъждано тотото да не е монополист, слуховете за либерализиране на пазара са лъжа", допълни Василев.

Освободеният изпълнителен директор Любомир Петров пое поста в началото на 2020 година, като замени Дамян Дамянов – това стана по решение на тогавашния спортен министър Красен Кралев, след съгласуване с финансовия Владислав Горанов. Тогава смяната съвпадна с периода, в който Тотото си върна монополните позиции в лотарийните игри. Поставената тогава цел беше подобряване на икономическите показатели. Те бяха подобрени, но това се оказа недостатъчно, за да има новият спортен министър доверие в досегашното ръководство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Макс Верстапен

Верстапен победи пилотите на "Макларън" в спринта в Австрия

Макс Верстапен с "Ред Бул" устоя на предизвикателството на болидите на "Макларън“, за да спечели  спринтовото състезание от световния шампионат по автомобилизъм във Формула 1 - за "Голямата награда на Австрия". Нидерландецът тръгна от полпозишън и успя да увеличи преднината си във Формула 1 до 71 точки. Австралиецът Оскар Пиастри завърши втори с..

публикувано на 29.06.24 в 17:35
Калоян Кръстев

Хебър привлече нападателя Калоян Кръстев

Футболният клуб Хебър (Пазарджик) привлече в редиците си централния нападател Калоян Кръстев. 25-годишният таран е висок 192 см, а в досегашната си кариера е носил екипите на Славия, ЦСКА, Берое и Локомотив (София). Кръстев има и 5 мача за "А" националния отбор на България. Четвъртото ново попълнения на отбора се казва Енцо Ел Фатах...

публикувано на 29.06.24 в 17:25
Юлия Стаматова

Стаматова и Евтимова загубиха от сръбкини в Куршумлийска баня

Българките Юлия Стаматова и Диа Евтимова отпаднаха на полуфиналите в игрите поединично на турнира по тенис на клей в Куршумлийска баня (Сърбия) с награден фонд от 15 000 долара. Поставената под номер 6 Стаматова допусна обрат и претърпя поражение от водачката в схемата Аня Станкович от Сърбия с 6:2, 3:6, 4:6. Двубоят продължи два часа и десет..

публикувано на 29.06.24 в 17:19
Шели-Ан Фрейзър-Прайс

Шели-Ан Фрейзър-Прайс се класира за пета Олимпиада

Двукратната олимпийска и петкратна световна шампионка в спринта на 100 метра - лекоатлетката Шели-Ан Фрейзър-Прайс от Ямайка се класира за петата си олимпиада на 37-годишна възраст и ще преследва трети златен медал в кариерата си в спринта на 100 метра на Игрите в Париж. Фрейзър-Прайс стана трета в петък вечерта в квалификациите на Ямайка..

публикувано на 29.06.24 в 17:11
Алекс Божев

Алекс Божев подписа с ЦСКА 1948

Алекс Божев официално е футболист на ЦСКА 1948. Младият вратар е роден на 19 юли, 2005 година. Божев е играл за всички юношески гарнитури на България до 20 години, като е носил капитанската лента за отбора до 19 години. Той направи своя неофициален дебют за състава воден от Валентин Илиев в приятелската среща срещу Струмска слава (3:0). "Всички в..

публикувано на 29.06.24 в 17:03
Макс Верстапен

Макс Верстапен спечели квалификацията за спринтовото състезание в Гран при на Австрия

Макс Верстапен с Ред Бул спечели квалификацията за спринтовото състезание на домашната писта за отбора си в Австрия, 11-и кръг от сезона във Формула 1. Ферстапен, който бе най-бърз и по-рано днес в единствената тренировка за уикенда, спечели първата позиция, давайки най-бързо време 1:04.686 минути. Той изпревари втория Ландо Норис (Великобритания) от..

публикувано на 28.06.24 в 20:08
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна на полуфиналите в Бад Хомбург

Виктория Томова отпадна на полуфиналите на турнира по тенис на трева УТА 500 в Бад Хомбург (Германия) с награден фонд от 802 237 евро.  Първата ракета на България загуби с 0:6, 6:7 (6) срещу Дона Векич след час и 41 минути. Томова игра втори полуфинал през сезона след достигането си до най-добрите четири в Рабат през май.

публикувано на 28.06.24 в 19:57