Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гунтрам Волф: Икономически санкции ще ударят Русия, но и Европа

"Има много колебания около изключването на Русия от SWIFT"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато се налагат санкции на една държава заради определени нейни политики или действия, тези мерки имат отражение и върху санкциониращите страни. За това правило напомнят всички финансови експерти още от първия ден, когато публично беше спомената възможността руските финансови институции да бъдат изключени от системата SWIFT - Обществото за световна междубанкова финансова телекомуникация. Това е мрежа с висока степен на сигурност, която свързва над 11 000 финансови институции по цял свят. Създадена е в началото на 70-те години на миналия век и към момента няма приета алтернатива в глобален мащаб. Това означава, че руските банки много трудно биха могли да обслужват международни транзакции. 

В интервю за "Събота 150" директорът на брюкселския мозъчен тръст "Брюгел" Гунтрам Волф не се нае да прогнозира дали е възможно да се стигне до санкции преди евентуална военна операция на Русия в Украйна, но предупреди, че ако все пак се реализират невиждано досега тежки финансови и икономически санкции, ударът ще е болезнен и за Русия, и за Запада.

Гунтрам Волф разяснява същността на SWIFT и колко важна е тя за руската финансова система, за да добием представа какъв ще е мащабът на санкционния удар и каква ще е цената, която ще се наложи да плати Европа:

"Нека първо да кажа, че не е напълно ясно дали Европейският съюз и Съединените щати ще изключат Русия от SWIFT, в случай че тя нахлуе в Украйна. Това решение не е взето и ми се струва, че има много колебания около него. Моето разбиране е, че то може и да не е сред първите действия на западните съюзници в случай на руска агресия. Ако се стигне до инвазия, това е един от инструментите и въпросът е какъв би бил ефектът от него, тъй като паричните трансфери между руските банки и останалите банки ще бъдат изключително затруднени поне в краткосрочен план. Причината затова е, че SWIFT е основната съобщителна система, която се използва в банките по света за паричен трансфер. Ако тя бъде прекъсната, защото е решено Русия да бъде изключена от нея, това ще повлияе негативно върху финансовите потоци, а това ще бъде болезнено. Износът и вносът на Русия към и от западните страни ще бъдат затруднени. Русия може много бързо да прекрати доставките на природен газ, просто защото европейците няма да имат начин да плащат за него. Естествено, Европа ще трябва да прекрати износа си към Русия, защото тя няма да може да плаща. Всичко това означава, че в кратки срокове ще имаме много сериозно прекъсване на търговските отношения. Позволете ми обаче да подчертая, че ефектът наистина ще е краткотраен, защото SWIFT е логистична, оперативна система, самата тя не извършва трансферите, а е отговорна за съобщенията, които ги съпътстват. Ако говорим само за SWIFT, банките и фирмите ще намерят бързо начин как да я заобиколят. Затова казвам, че ефектът ще е сравнително краткосрочен. По-големият въпрос е до каква степен Европа и Съединените щати са готови за по-големи финансови санкции, които надхвърлят тази система".

Колко болезнено всъщност би било за самата Русия, ако бъде изключена от SWIFT, при положение че вътре в страната действа собствена междубанкова система?

Да, в Русия действа самостоятелна система, през която по груби сметки преминават около 20% от трансферите вътре в страната. Моето сериозно предположение е, че Русия много бързо би могла да увеличи този процент, така че вътрешните междубанкови трансфери да не силно засегнати.

А самата банкова система - например "Сбербанк" и други големи руски банки имат сериозни инвестиции в Европа?

Вече наблюдавахме сериозен срив на акциите на "Сбербанк", въпреки че към момента те възстановиха част от цената си. Финансовите пазари - правилно или не - споделят убеждението, че все пак има шанс да се избегне руско нападение. Разбира се, ако се стигне до инвазия, е много вероятно "Сбербанк" да попадне под санкции. Според мен това е основен сценарий. Ако той се осъществи, предвид факта, че международните банкови трансфери са доминирани от Запада, и по-точно основно от доларови транзакции, подобни санкции биха били много ефективни спрямо банки като "Сбербанк". Тогава те ще могат да извършват операции само в регионите, където се използват рубли, а икономически това е сравнително малка зона.

Големият въпрос, който възниква, е какво ще се случи с активите и пасивите на Русия в западни банки. Знаете, че Русия има много резерви, но също така активи и инвестиции на остатъчни средства в чужбина. Как те ще бъдат санкционирани? Това са много важни и тежки политически решения, които трябва да бъдат взети в случай на руско нахлуване в Украйна. Все още няма пълно съгласие по санкциите. Знам, че се водят разговори между европейските и американските партньори, но засега те са далеч от консенсус. Струва ми се също така, че обсъжданият пакет от санкции включва степенуване на налагането им в зависимост от това на какъв вид агресия станем свидетели. Ако Западът е готов да плати цената за налагането на санкции срещу Русия, то ударът по руската финансова система и икономика със сигурност ще бъде много силен.

Какъв ще бъде ефектът върху европейската банкова система? "Файненшъл таймс" цитира препоръка на Европейската централна банка към директно надзираваните от нея банки в еврозоната да се подготвят за потенциални санкции срещу Русия, следователно руски активи, както и за изключването на страната от SWIFT.

Мисля, че това беше регулаторно предупреждение, че европейските банки трябва да бъдат готови за удар от политически мотивирано решение за пакет от санкции. Това е нормално действие на регулатора да отправи предупреждение, необходима е предвидимост. Разбира се, европейските банки гледат много внимателно на този въпрос и се опитват да намалят последствията, но за някои от тях ще бъде много трудно.

Може би най-големият въпрос, който си задават всички, е за доставките на газ. Колко болезнено ще бъде, ако Русия ги спре?

По отношение на доставките на газ направихме детайлен анализ. Ако зимата е нормална или леко по-студена от нормалното и руските газови доставки бъдат изцяло прекратени, ние ще трябва да намалим потреблението. Казано по друг начин, това означава да се отопляваме по-малко и да намалим употребата на природен газ в индустриалното производство. Със сигурност това ще бъде усетено от икономиката, но дори и в личния комфорт.

Смятате ли, че Германия ще е готова на толкова висока цена? Разбира се, не сме в позиция да предполагаме, но как виждате потенциален развой на санкциите, ако се стигне до тях?

Първото и най-лесно нещо са санкции за индивидуални личности, например руски олигарси и дори към Владимир Путин и други високопоставени политици. Това е първата стъпка. Много по-сложно би било, ако се стигне до икономически санкции. При такъв сценарий обаче няма да бъде ударена само Русия, а и Европа. Кой би бил най-засегнат в Европа? Разбира се, тези, които имат най-сериозни търговски отношения, а това включва и Германия. Моето усещане е, че Германия е готова да плати цената. Мисля, че в края на краищата, ако има масирани военни действия в Украйна, Германия трябва да бъде и ще приеме да бъде много твърда в позициите си, дори това да нанесе много голяма щета на германската икономика.

Интервюто Гунтрам Волф можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24