Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва карнавалът във Венеция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От утре в цяла Италия започват карнавалните дни. Начало на забавленията даде карнавалът във Венеция. Той ще продължи до 1-и март. И този път програмата му е особена.

Карнавалът във Венеция се провежда под мотото „Запомни бъдещето”, вдъхновено от цитата на Салвадор Дали „И най-вече, аз помня бъдещето”. Целта на организаторите е да се даде послание за надежда чрез култура с богата програма от инициативи в театри и музеи по цялата територия която обхваща венецианския карнавал.

В Италия предпазните маските навън са вече отменени, но мерки срещу пандемията има. За това отпаднаха и тази година традиционните венециански  шествия по вода и суша, както и „Полета на Ангела” от камбанарията на площад “Сан Марко”.

Гостите на карнавала могат да се насладят на открито и закрито на театрални спектакли, клоунади, циркови изпълнения, много музика и различни концерти, дегустации на типични за периода сладкиши и ястия, за любителите на зимните кънки има ледени  площадки. Поради всичко това форматът на карнавала на Венеция се нарича „Венецианското време на чудесата”.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Грант Шапс

Лондон: От огромно значение е Путин да не спечели войната в Украйна

От огромно значение е Путин да не спечели войната в Украйна, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс в интервю за Би Би Си. Грант Шапс, който информира, че е разговарял с украинския си колега Рустем Умеров, за да обсъдят ситуацията в Харков, изтъкна, че нещата в Украйна в момента са "много деликатни" и че светът е бил..

публикувано на 14.05.24 в 12:47
Омар Аднан (в средата) е обвиняем по делото

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на бургаските полицаи

Бургаският окръжен съд даде ход на делото срещу сириеца Омар Аднан, който е обвинен за смъртта на двама полицаи. Случаят е от 25 август 2022г., когато Аднан управляваше автобус с нелегални мигранти, с който блъсна на кръгово кръстовище в Бургас полицейски автомобил, препречил пътя му. Престъплението е квалифицирано в обвинителния акт като умишлено,..

публикувано на 14.05.24 в 12:42

Протест на таксиметрови шофьори в София

Около 20 таксиметрови автомобила се включиха в протест, организиран от Националния таксиметров синдикат в знак на несъгласие със закриването на стоянки в София. Според изчисления на Синдиката към септември миналата година в бюджета на Общината са постъпили над 26 милиона лева авансово платен данък за таксиметрова дейност в столицата. Очаква..

публикувано на 14.05.24 в 12:14

Искат национален стандарт за довеждане на пациенти с инсулт до модерно лечение

Да се въведе национален стандарт за довеждане на пациент с инсулт до лечебно звено, съответстващ на времевия прозорец за модерно лечение. Tова е една от политиките, които предлагат от Асоциацията за инсулт и  афазия в призив до българските политици във връзка с днешния Европейски ден за информираност относно инсулта. Годишно около 50 000..

публикувано на 14.05.24 в 12:08

Катар: Преговорите за примирие в Газа са в задънена улица

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа стигнаха до задънена улица, тъй като операцията на Израел в Рафах върна нещата назад. Това заяви министър-председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани на икономически форум в Доха. Ал Тани, чиято страна посредничи между палестинската ислямистка групировка "Хамас" и Израел в..

публикувано на 14.05.24 в 12:07

Започва артистичната програма на Фестивала за съвременен танц и пърформанс "Антистатик"

Започва артистичната програма на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик". Фестивалът е в разгара на 17-ото си издание. До 23 май сме подготвили 19 представления - български и международни, посочи пред БНР Вили Прагер - един от основателите на фестивала и хореограф.  Той отбеляза, че стартът днес ще даде..

публикувано на 14.05.24 в 12:04
Изглед към Акропола в Атина.

Междурелигиозна среща в Атина призова за прекратяване на войните

На среща в Атина представители на християнството и мюсюлманството апелираха за спиране на войните и кръвопролитията с активната роля на двете религии.  Главният секретар на Световната мюсюлманска лига, базирана в Мека НПО, д-р Ал Иса подчерта в изявление, че се радва на видимите стъпки за сътрудничество между двете религии, като срещата в..

публикувано на 14.05.24 в 11:49