Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България липсват животоспасяващи лекарства за хората с епилепсия

Снимка: Ани Петрова

В България липсват животоспасяващи лекарства за хората с епилепсия. Има затруднения при лечението им заради пандемията. Няма и специализирано звено с опит и експертност в провеждането на кетогенна диета. Това казва в Световния ден за борба с това заболяване доц. Петя Димова - председател на Българското дружество против епилепсия:

"Много лекарства изчезнаха. Лекарства, които са евтини, стари, никой не казва, че са сравними с модерните по странични ефекти или по профил на безопасност, но в някои случаи са животоспасяващи. Хората ходят по чужбина и си ги купуват".

Заместник-министърът на здравеопазването Петър Грибнев се ангажира да бъдат осигурени в аптеките животоспасяващите лекарства:

"Проблемите може да са няколко - или производствен, или проблем при вноса, или проблем вече при дистрибуцията. При наличието на достатъчно производители би следвало да има доставка на такива лекарства".
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ обвиняват Русия в намеса в предстоящия вот в Молдова

Москва харчи милиони долари, за да повлияе на изхода от президентските избори в Молдова - това обвинение дойде от говорителя на Белия дом Джон Кърби пет дни преди вота в бившата съветска република. На 20 октомври - в неделя - молдовците ще гласуват не само за държавен глава, но и на референдум за присъединяване към Европейския съюз...

публикувано на 16.10.24 в 10:03
Румен Радев

Този ВСС не може да прави избор на главен прокурор, заяви Радев

Във връзка с единствената кандидатура за нов главен прокурор президентът Румен Радев заяви, че този Висш съдебен съвет не може да прави такъв избор. Държавният глава не отговори на въпроса дали би подписал указ за назначаването на главен прокурор, посочен от този съдебен съвет. "Аз вече заявих моето мнение и то се потвърждава, че този Висш..

публикувано на 16.10.24 в 10:00

Радев иска задълбочен анализ след проверката на разбилия се преди месец изтребител

Задълбочен анализ от проверката в Министерството на отбраната и обяснение от Комисията по отбрана в парламента поиска президентът Румен Радев, след като във вторник Министерството на отбраната оповести анализа от данните на черната кутия на разбилият се преди месец изтребител.  Самолетът от катастрофата край Граф Игнатиево е бил в..

публикувано на 16.10.24 в 09:49
Никос Христодулидис, Антониу Гутериш и Ерсин Татар.

Без сериозен напредък след срещата за Кипър в ООН

С два положителни резултата, но още далеч от възобновяване на официалните преговори, приключи тристранната среща по Кипърския въпрос, проведена в ранните часове днес (българско и кипърско време) вНю Йорк. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш бе домакин на неформална вечеря на лидерите на двете кипърски общности Никос Христодулидис и Ерсин..

публикувано на 16.10.24 в 09:49

Изхвърляне на стари лекарства: Нито с битовия отпадък, нито в аптеките. В мобилни пунктове!

Започва национална кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност . Кампанията е под надслов " Земята не пие лекарства ".  Началото е в три големи града – днес пред Централните хали в София от 13.00 до 17.30 ч., в събота, 19 октомври – на паркинга на "Кауфланд" в ж.к. "Младост" 3 в столицата, на 26 октомври лекарства ще се..

публикувано на 16.10.24 в 09:37
Иван Демерджиев

Иван Демерджиев: Този ВСС не може да избере главен прокурор и председател на ВАС

Преживяваме своеобразно дежа вю. Фигурата на главния прокурор   касае пряко начина, по който ще работи прокуратурата . Това заяви пред БНР Иван Демерджиев, адвокат и бивш правосъден и вътрешен министър. Не е възможна промяна при избор като предходния, с един кандидат, без дебат , с кандидат, който над 10 години стои по върховете на..

публикувано на 16.10.24 в 08:49

Млада майка на две деца изчезна в София, издирват я

Полицията издирва изчезнала млада жена в град София. Тя се казва Биляна Петрова и е на 31 години.  Майка на две деца е. За последно младата жена е забелязана в района на Централни хали. Тя е изчезнала вчера по обед. "Вчера, някъде към обяд изчезна. Подаден е сигнал в полицията и се работи много усърдно от тяхна страна, за което много им..

публикувано на 16.10.24 в 08:24